Ситуацията на границата ни с Гърция – извън контрол

Ще оставяме хората да умират ли, пита шефът на БЧК
147
Ситуацията на границата ни с Гърция – извън контрол
Снимка: БТА, архив

Ситуацията на българо-гръцката граница е извън контрол, заяви председателят на БЧК Христо Григоров пред "Фокус".

Още по темата

Вчера екип на БЧК заедно с представители на гръцкия червен кръст навлеза и в гръцка територия, където са раздадени храна, вода и санитарни материали.

Григоров коментира, че нещата са трагични.

"Има шофьори, които са със семействата си, с децата си, няма какво да ядат, няма вода, няма тоалетни. Считам, че тук вече Външно министерство трябва да направи всичко възможно, ние имаме консул в Солун. Да му преведат финансов ресурс, той да натовари един бус и да отиде да спаси тези хора", категоричен е Григоров.

Той коментира, че колегите му, които са били на място, са ужасени от това, което става в 21 век между две приятелски държави.

Григоров обясни, че БЧК няма право да влезе в Гърция при условие, че няма подкрепата на Гръцкия червен кръст.

"Вчера те дойдоха с един екип от Македония и казаха, че са изключително ангажирани с македонската граница и не могат да отделят повече ресурс на хора, за да дойдат и заедно с нас да влязат", допълни председателят на БЧК.

Според него и държавата трябва да влезе във функцията си на регулатор в този процес.

"Не може да оставим нашите съграждани и то не само българи. Тази 25-26-27 км опашка е с шофьори от цяла Европа. И къде е Европа? Поставям въпроса къде са еврокомисарите, къде са комисиите, ще оставяме хората да умират по пътя ли", попита риторично Григоров.

От днес през българо-гръцката граница на практика няма да може да се преминава с превозни средства. Граничните пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода и Маказа остават затворени заради двойната блокада на границата ни с Гърция. Очаква се днес да бъдат блокирани и граничните пунктове Златоград и Ивайловград, с което се прекратява изцяло преминаването по суша между България и Гърция, съобщи БНТ.

Контраблокадите на българските превозвачи по границите продължават. Те обмислят блокада на българо-гръцката граница през юни

Загубите от блокадата до момента се изчисляват на около 10 милиона евро и затова България ще предяви финансови искове пред Европейския съюз, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
6
 
4
 
! Отговори
тиква преди 8 години
Браво на Ципрас. Показа, че не брои дори за слива нашият Цар Слънце..... само така....бравос
89
4
 
9
 
! Отговори
баста преди 8 години
Никога повече на почивка в Гърция.
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СвидетелСвидетелчето хайде да си малко по обективен а. Истината е че точно албанците са най долната категория хора в Гърция лично съм виждал не веднъж как в центъра на Атина полицията спира автобусите с албанска регистрация пълни с мераклии за работа албанци и ги почват още на улицата.Целият багаж навън,отварят се сакове,хвърчат *** чорапи и прочие парцали и ония седят мирно щото ако гъкнат почва едно превъзпитаване не ти е работа.Ама шиптърите долни си го заслужават.
87
3
 
11
 
! Отговори
Свидетел преди 8 години
Българин в Гърция означава нископлатен работник без договор. Стотици хиляди българи работят там и са свикнали да ни мачкат и унижават. Тези ци-гански номера ако тръгнат да ги правят на албанците или турците ще срещнат доста сериозен отпор и не им стиска.
86
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 8 години
май сдава властта пеевски,а,а-а-а-а--а.Къде ще работиш после.
85
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 8 години
И пак-да пуснем мангаустите да поберат малко железо от гръчките трактори-барем да пумогнат манечко.пеевски май сдава властта,а.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На гръцката граница сливите узряха. Къде е Варуфакис да дойде и да оправи положението.
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До азТака като гледам из целия този ,,сайт'' няма нито една статия по повод 143 години от обесването на АПОСТОЛА предаден от БЪЛГАРИ.Когато сам не уважаваш себе си не очакавай другите да те уважават.
82
2
 
10
 
! Отговори
аз преди 8 години
може да се помисли и за малко данъчен тормоз над гръцките фирми,да си поизтеглите парите вкупом от гръцките банки,спиране на доставки от и към гръцки фирми.Негласно.Може пък да почнат да ни уважават повече.Всъщност съм сигурен че така ще стане.
81
2
 
26
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Безкрайна е омразата на гърците към българите и им е безразлично че ще загубят туристи от България и приходи. Това е положението.
80
4
 
16
 
! Отговори
аз преди 8 години
Бях свикнал да ходя по 2 пъти годишно на море в гърция.И да се храня по кръчмите.Тази година ще пропусна.Може би догодина ще отида,но този път с бусчето,яденето и пиенето от българия и нито евро по кръчмите,само ще а.к.а.м там.Аман от гръцки селяни с трактори.
79
4
 
17
 
! Отговори
ff преди 8 години
Какво търсите в Гърция? Това е една провалена държава!
78
0
 
1
 
! Отговори
Я, че убаво преди 8 години
До Анонимен 102Кого да сложим? Тебе ли?
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бехте толко смели, колкото се вижда от писанията ви, щехте да сте номер едно! Направо ви се чудя, как може да сте такива мизерници и ***, а на приказки да сте всичките големи герои!
76
0
 
6
 
! Отговори
До 107 преди 8 години
Емигрантите не са будали и не искат да стоят в бг, искат на запад, на ликсозно
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чини ми се, че се цели нещо друго. Сега както са затворени всички пунктове с Гърция, остава Турция да пусне 200-300 хиляди мигранти и те завинаги остават при нас. ЕС ще вдигнат рамене и ще се направят на ударени.
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РОБ на ТОПЛОФИКАЦИЯ са СОФИЯНЦИ. По голямата част от бг народ са роби на камините :)
73
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е целият български народ да се вдигне ,да използва създалата се ситуация по границИТЕ НИ И ДА ПРЕМАХНЕ ЦЯЛАТА ПАРТИЙНА ПРОДАЖНА ***!Цели 26 години тези *** се надпреварват да крадат,да рушат и да се подмазват на чужди господари.Затова,крайно време е да бъдат премахнат.Докато все още има остатъци от нас!Вижте се докъде стигнахме в продажността си,че полиция,армия,не знам кой си не са заловили нито един чужденец,а ловджии и отделни граждани ловят по десетки.Познайте защо е така
72
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България няма държава ! - има ТОПЛОФИКАЦИЯ ! -- тя е над законите и не признава даже и Европейските директиви и целият народ е нейн РОБ - доживот !!!
71
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо гърците решват ВЪТРЕШНИТЕ си проблеми , затваряйки ВЪНШНИТЕ си граници? Защото са гнусен по нрав народ и защото иде време да си плащат борчовете , а не искат!Тука става"...не е важно на мене да ми е добре ...важно е на комшията да му е зле..."*** долни са гърчолята!