Ситуацията на границата ни с Гърция – извън контрол

Ще оставяме хората да умират ли, пита шефът на БЧК
147
Ситуацията на границата ни с Гърция – извън контрол
Снимка: БТА, архив

Ситуацията на българо-гръцката граница е извън контрол, заяви председателят на БЧК Христо Григоров пред "Фокус".

Още по темата

Вчера екип на БЧК заедно с представители на гръцкия червен кръст навлеза и в гръцка територия, където са раздадени храна, вода и санитарни материали.

Григоров коментира, че нещата са трагични.

"Има шофьори, които са със семействата си, с децата си, няма какво да ядат, няма вода, няма тоалетни. Считам, че тук вече Външно министерство трябва да направи всичко възможно, ние имаме консул в Солун. Да му преведат финансов ресурс, той да натовари един бус и да отиде да спаси тези хора", категоричен е Григоров.

Той коментира, че колегите му, които са били на място, са ужасени от това, което става в 21 век между две приятелски държави.

Григоров обясни, че БЧК няма право да влезе в Гърция при условие, че няма подкрепата на Гръцкия червен кръст.

"Вчера те дойдоха с един екип от Македония и казаха, че са изключително ангажирани с македонската граница и не могат да отделят повече ресурс на хора, за да дойдат и заедно с нас да влязат", допълни председателят на БЧК.

Според него и държавата трябва да влезе във функцията си на регулатор в този процес.

"Не може да оставим нашите съграждани и то не само българи. Тази 25-26-27 км опашка е с шофьори от цяла Европа. И къде е Европа? Поставям въпроса къде са еврокомисарите, къде са комисиите, ще оставяме хората да умират по пътя ли", попита риторично Григоров.

От днес през българо-гръцката граница на практика няма да може да се преминава с превозни средства. Граничните пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода и Маказа остават затворени заради двойната блокада на границата ни с Гърция. Очаква се днес да бъдат блокирани и граничните пунктове Златоград и Ивайловград, с което се прекратява изцяло преминаването по суша между България и Гърция, съобщи БНТ.

Контраблокадите на българските превозвачи по границите продължават. Те обмислят блокада на българо-гръцката граница през юни

Загубите от блокадата до момента се изчисляват на около 10 милиона евро и затова България ще предяви финансови искове пред Европейския съюз, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПутин не призова а забрани.Борисов ако се опита да последва този пример, вкупом ще му се изсмеем.----Глупости. Путин нищо не е забранявал и не може да забрани на руснаците да почиват в Турция. А *** се гаври най-нагло с народа в България хората нищо не могат да направят ами се гърчат безпомощно в евроатлантическата мизерия.
49
2
 
17
 
! Отговори
Сирак Омразников преди 8 години
Вчера обесихме Левски.Днес сме сирачетата на ЕС,НАТО,Балканите.Подритват ни,смеят ни се. Няма кой да се застъпи за нас(кой работи с предатели?).Съседите ни са по-добрите деца и техните пакости пораждат родителска гордост-я какви ербапи сме отчували.Тихи,скромни(без история, с какво да се фукаме) и пестеливи,кътаме парички за лоши дни или покрадваме,вече 1300 години.Един ден скътаното,чужди банки ще окрадат.Няма ли поне 3 ТИР-а с б***и.Един за границата,един за НС,един за МС.За Прецедента не!
48
1
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
голяма ни грешка е,че все още не сме започнали да си използваме географското положение - ако само за месец блокираме границите си на Европа ще й стане лошо, защото - НИЕ СМЕ ВРАТАТА КЪМ ЕВРОПА И КЪМ АЗИЯ - НИЕ !!!
47
1
 
31
 
! Отговори
Унуфри преди 8 години
За съжаление, там, където е минала османската империя населението още е с манталитет на рая. Винаги съм се чудел защо българите, които справедливо протестират не блокират гаража на НСО, палатите на политиците и олигарсите, ами съсипват живота на страдащите си братя, като блокират важни пътища. Същото важи и за гърците. Сега от двете страни се "таковаме", а бедните деца от Израел ни гледат сеира от луксозните си банкови офиси.
46
5
 
21
 
! Отговори
българин преди 8 години
Сега е момента Борисов да излезе и да призове българите да не почиват в Гърция както направи Путин с Турция ! ама ние българите сме *** - пак ще ходим да си даваме парите при тия ***
45
0
 
17
 
! Отговори
До 49 преди 8 години
Айде, бе! Да блокират границата с Турция. Ти се бъзикаш. Откъде ще минат следващият милион клети яки и бойни бежанци?
44
1
 
26
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Гърция изнася стоки за България,а не обратното...загубите ще се изцяло за гърците..още не го усещат ама и това ще стане,а като не им позволим да изнасят стоки през нас за други страни - тотално си заминават
43
1
 
9
 
! Отговори
Що на нас? преди 8 години
До Анонимен 53Щото националните предатели там се грижат да блокират връзките с християнските държави България и Македония и да отворят границите откъм Турция и арабските държави.
42
1
 
12
 
! Отговори
Фермери, бе преди 8 години
То аслъ, няма ли начин да се провери таи шепа хора, която блокира границата, що за фермери са.
41
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е при демокрацията и евроатлантизма да стават блокади на границите. Но демокрацията е прекрасна и ЕС е чудесно място за живот - българите в ЕС живеят най-добрия живот за цялата 1300 годишна история на България.
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тотален бойкот на гръцки плодове и зеленчуци. Да фалират, простите гръцки селяци.
39
5
 
16
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
И всичко това се случва под благосклонния поглед на управниците ни.Ами ако такава блокада беше направена пред сградата на Народното събрание, Президентството или Министерския съвет, дали съответните институции щяха да го допуснат?Само питам, отговора го зная.
38
5
 
17
 
! Отговори
Ozzy преди 8 години
Гърците ще свалят блокадата за празниците около трети март. Колкото и да протестират, все пак няма да откажат свежите финансови приходи от българските туристи. Много хора са планирали вече почивки в Гърция за празниците и ще бъде безумно, ако им пропадне почивката. Един ден, когато българските хотелиери и ресторантьори се научат на обслужване и бизнес, може би трафикът към Гърция за празниците ще намалее....
37
1
 
30
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
Границите в Европа напоследък станаха твърде странно място. Хиляди пришълци от Азия и Африка тъпчат през тях, а гражданите на обединена Европа кибичат по КПП-тата.
36
2
 
13
 
! Отговори
акуд преди 8 години
шефа на бчк-гръцна ***. гърцуя изолирана от европа. гърците трябва да получат урок. те трябва да се отучат да изнудват европа чрез България
35
1
 
19
 
! Отговори
И кво губим? преди 8 години
На хората застигнати там трябва да се помогне, а иначе ние не губим нищо кой знае какво от тази блокада. Печелим, че не внасяме зеленчук от Гърция и не им изнасяме дърва. Ще има някой и друг засегнат полезен търговец, вярно, но едва ли ще са много. Ако се отвори алтернативен маршрут през Македония, ще си оживим връзките с нея, което е желателно.
34
2
 
5
 
! Отговори
Блог преди 8 години
До Анонимен 42Не може по морето да работят само три месеца през сезона и да стоят 9 на борсата. Стара ти е информацията. Иска се много по-дълъг период работа, за да излезеш на боорса.
33
3
 
19
 
! Отговори
Фермери, бе преди 8 години
Това е като ЕС и Русия. Едните - ние на вас санкции, другите - и ние на вас санкции. Скъсаха си връзките, разделиха християнската цивилизация, после удариха на покорство пред ислямската. Та сега с гръцката блокада. Гърците срещу нас, ние срещу гърците, разделяй и владей. Оказва се много просто, плащаш на 20 фермера, или даже не им плащаш, ами ги нахъсваш, и готово! Впрочем някой искал ли им е изобщо документи, че са фермери?
32
32
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Гърците протестират за правата си. Ние протестираме срещу протеста на гърците ...Как протестират гърците ?Като блокират САМО тировете. Сиреч бъркат в джоба на богатите собственици на транспортни фирми.Как протестират нашите ?Блокират ВСИЧКИ коли и автобуси !В тях има деца ...Московски е ***.от !Тези, които му се връзват също ...Герберската злоба и тъпотия ще погуби тази държава окончателно !
31
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората, по нашето Черноморие, не са като тези от преди 50 - 55 години. Бяха бедни, но честни, гостоприемни и великодушни. Сегашните са други. Малко бач , много кинт без данъци. Нагли, нахалния и по 9 месеца на борсата.