Ситуацията на границата ни с Гърция – извън контрол

Ще оставяме хората да умират ли, пита шефът на БЧК
147
Ситуацията на границата ни с Гърция – извън контрол
Снимка: БТА, архив

Ситуацията на българо-гръцката граница е извън контрол, заяви председателят на БЧК Христо Григоров пред "Фокус".

Още по темата

Вчера екип на БЧК заедно с представители на гръцкия червен кръст навлеза и в гръцка територия, където са раздадени храна, вода и санитарни материали.

Григоров коментира, че нещата са трагични.

"Има шофьори, които са със семействата си, с децата си, няма какво да ядат, няма вода, няма тоалетни. Считам, че тук вече Външно министерство трябва да направи всичко възможно, ние имаме консул в Солун. Да му преведат финансов ресурс, той да натовари един бус и да отиде да спаси тези хора", категоричен е Григоров.

Той коментира, че колегите му, които са били на място, са ужасени от това, което става в 21 век между две приятелски държави.

Григоров обясни, че БЧК няма право да влезе в Гърция при условие, че няма подкрепата на Гръцкия червен кръст.

"Вчера те дойдоха с един екип от Македония и казаха, че са изключително ангажирани с македонската граница и не могат да отделят повече ресурс на хора, за да дойдат и заедно с нас да влязат", допълни председателят на БЧК.

Според него и държавата трябва да влезе във функцията си на регулатор в този процес.

"Не може да оставим нашите съграждани и то не само българи. Тази 25-26-27 км опашка е с шофьори от цяла Европа. И къде е Европа? Поставям въпроса къде са еврокомисарите, къде са комисиите, ще оставяме хората да умират по пътя ли", попита риторично Григоров.

От днес през българо-гръцката граница на практика няма да може да се преминава с превозни средства. Граничните пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода и Маказа остават затворени заради двойната блокада на границата ни с Гърция. Очаква се днес да бъдат блокирани и граничните пунктове Златоград и Ивайловград, с което се прекратява изцяло преминаването по суша между България и Гърция, съобщи БНТ.

Контраблокадите на българските превозвачи по границите продължават. Те обмислят блокада на българо-гръцката граница през юни

Загубите от блокадата до момента се изчисляват на около 10 милиона евро и затова България ще предяви финансови искове пред Европейския съюз, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от гърците нищо не става. Те са нагли и мързеливи. От такъв народ нищо добро не може да излезе. Само узаки, сиртаки и висят по таверните по цял ден! Е, да, ама няма кой да им плаща, а те само да ядат и пият!
29
4
 
20
 
! Отговори
Това е целта преди 8 години
До Анонимен 33Това е целта: бежанците да си пътешестват и европците да ги ранят и обгрижват, а ние да не можем да шаваме и да гладуваме по границите. Нали се сещаш с какво са заети гърците по границата си с Македония, та да не могат да помогнат тук. Заети са да подпомагат имигрантите по пътя им за Европа. Що не кажат, че са заети по водната си граница с Турция?
28
3
 
22
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Значи да помагаме на бежанци,имаме пари и средства,а на собствения си народ-НЕ!?То че няма държава ,няма.ама вземете да пратите храна ,вода и каквото трябва на хората от двете страни на границата,извозете ги,да минат пеша през границата-има всякакви начини,ама кой му пука!Византиеца да си блокира вътре в страната магистралите!Наистина трябва да стане як бой,та дано се промени нещо!
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко сме жалки 20 гръцки трактора могат да провалят бизнеса на българина
26
5
 
16
 
! Отговори
Дрън преди 8 години
Дрън-дрън. Всичко е нагласено, само дето използват пътуващите за заложници на този политически театър. Обработват общественото мнение, ние да се сдърляме с гърците, европейците да се делят и взаимонаказват с просташки акции от рода, докато Европата я превземат диваците, а световните кукловоди потриват ръце.
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бежанците обикалят цяла Европа а българските камиони стоят по границите и не могат да минат
24
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ааа за 3 март ще отворят че да ни вземат парите по хотелчетата
23
6
 
24
 
! Отговори
Да преди 8 години
Блокирайте Елините гадни!
22
23
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Герберският гений измисли - щом гърците блокират ще блокираме и ние.Толкова сме жалки като нация. Толкова сме злобни и неспособни да направим нещо освен да разваляме това на другите.Що за идиотщина, другарю ром Московски ?!Значи да не стоят на границата само тировете, а да стоят и частните автомобили и автобуси.И кого наказвате по този начин Вие и тъпите шофьори, които ви се вързаха ?!Наказвате обикновените граждани - българи, гърци и други.Гениално ! :)
21
18
 
10
 
! Отговори
трети март нац. праз преди 8 години
аре се махайте, че след 10-12 дни тръгваме!
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са прости и мързеливи гърците. Ако продължават така, след 20 години ще стигнат нашето ниво на бедност.
19
3
 
3
 
! Отговори
Жена преди 8 години
12, Славчо обясни в едно гостуване при Сашо Диков на 15 фев, че хора от неговия екип и от администрацията на парламента проверяват подписите. След това отиват в ГРАО, където има 45 дни срок да ги проверят и там за валидност, като се установи, че са над 400 хил, влиза в комисия в парламента, където нямало срок, но законът казвал, че референдумът трябва да бъде насрочен със следващите избори, за да не се харчат пари, тоест президентските.
18
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смъртт на русия
17
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българите са на колене благодарение на политиците
16
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най много накрая да влезем и да ударим един бой на фермерите и да им изгорим тракторите то е ясно че Ципрас е импотентен и нищо не може
15
14
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Какво предлагаш,да пълним мутренски гуши по *** ли?
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kwi priqtelski dyrvawi sme s Gyrciq be, aloooooo
13
4
 
27
 
! Отговори
454 преди 8 години
не се оплаквайте, тиквата докладва на менторката си и тя е много мноо съпричасна към обсановката на границата. Тиквата и всички малки тиквички по министерствата се ослушват. Блокирайте НАШИЯ ПАРЛАМЕНТ също, та да видим как ще се развият събитията - да седят там 240 хрантутници и те без храна като вас
12
4
 
14
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Ам'чи куи танкове бйе?
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А между другото с референдума на Слави какво се случва? Защо още нямаме новина от вас, днесчовци?