Провал на преговорите на границата ни с Гърция

Ципрас се среща в Атина с протестиращи фермери
Обновена: 21 фев 2016 10:01 | 21 фев 2016 07:30, Петя Славова
75
Провал на преговорите на границата ни с Гърция
Снимка: БТА
Провал претърпяха вчерашните преговори, четири седмици след началото на блокадата на българо-гръцката граница при Кулата, съобщава БНТ. Колоните от чакащи автомобили нарастват всеки час.
 
Блокадата на границата е водеща новина и за Гърция. Премиерът на страната Алексис Ципрас ще се срещне в Атина с протестиращи фермери. Очакванията от поредната серия преговори не са големи, а земеделците в различните райони на страната обикновено решават отделно как да процедират. Гръцките медии коментират българските реакции за блокадите по границата с Гърция.
 
Телевизия „Скай“ съобщи за „Предизвикателни изказвания на българския премиер“ за думите:“Гърция не е работеща държава“. Телевизия „Стар“ коментира контраблокадата под заглавие “Нападки на българския премиер към Гърция по повод затворените граници“.
 
В репортаж от Промахон за телевизия Мега“ фермерите обясниха,че не могат да вдигнат блокадата само на едно място, защото това ще е краят на всички протести. Един пробив означава капитулация пред правителството, поясняват протестиращите.
 
Все пак има светлина в тунела – в понеделник премиерът Ципрас ще се срещне с фермерите с надежда да се постигне споразумание и да се прекрати агонията от блокади, трактори и напрежение. Дотогава българските шофьори остават невинни пленници в чужда война.
 
От българска страна опашката достига Петрич, а от гръцка - колоната е 30 км и достига до Серес. Общо 6000 тира остават блокирани. Останали без пари, нашите шофьори изоставят камионите си и пресичат границата пеша, за да пазаруват в България.
Още по темата
 
"Ние изчерпахме всичко, което можехме да договаряме. Какво да договаряме? Те се подиграват зловещо с нас! Минавайте си сега, отворена е границата, ама може след 1 час пак да изкараме трактора и да затворим. Нали, може да не сме в настроение. Или утре. Това, просто съм възмутен до дъното на душата си. Такова безобразие, такава подигравка с България не съм виждал никога", каза министърът на транспорта Ивайло Московски.
 
Той обясни, че е говорил половин час с комисарката по вътрешен пазар и индустрия. Тя казала, че много мублагодари, че я информира в детайли за ситуацията, и ще наблюдава отблизо случая. "Викам - ми наблюдавайте, то вече един месец бедстват хората. Наблюдавайте един, два, колкото искате. Ако трябва, ще си стоя с тях тук, взел съм си багаж. И тва е", заяви още той.
 
Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов  обясни, че ако Съюзът на превозвачите реши да продължи с контраблокадата, то ще предприеме отново действия по осигуряване на храна и на вода на шофьорите.
 
Гладът, скъпотията и липсата на пари накараха българските шофьори да оставят ТИР-овете си от гръцката страна на границата. Пеша или с осигурените от областната управа автомобили пресичат в България. За да пазаруват храна, вода и цигари. Споделят, че гръцките власти буквално им оставили по пакетче бисквити и малка минерална вода. Минават по 15-20 км. за да пазаруват.
 
Местната търговия процъфтява, но на висока цена. Блокираните в Гърция са близо 6000 камиона. Вестта за провалените преговори предизвиква остри реакции у нашите превозвачи. Заявяват, че ще продължат контраблокадата.
 
А шофьорите - на двойки или сами, продължават да сноват между Промахон и Кулата. Пеша. С торбите, пълни с евтина българска храна. Защото Гърция не им е по джоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе вие псувате гърците, ама знаете ли кои са двете държави, които ненавиждат там?Турция и Германия.А знаете ли нашите "държавници" с кого са най-близки?Познахте!Изобщо не чакайте да си мръднат и малкия пръст за вас.
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм чул за гръцка слугиня в България, докато в Гърция е пълно с такива българки.Дори тези, които слагат минуси знаят че това е самата истина.
21
5
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Вие какво добро очаквате от нагли, подли и лукави елементи!Те не пет пари, ами пукната пара не дават за съседите си българи.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правителството им би трябвало да ги арестува.Ако се съпротивляват полицайте да ги застрелят.Протестиращите всъщност са едни рекетьори.Единственото хубаво нещо е,че може би на някои от българите ще просветне какви *** са всъщност и няма да ходят да си харчат парите в оная дупка.
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дреме им на гръцките фермери за някаква държава, дето премиерът и се прегръща и се тупа по дупето с Ердоган през няколко месеца.
18
4
 
29
 
! Отговори
Shark преди 8 години
А един провал на сезона как им се вижда на гърците а? И пълно спиране на вноса на гръцки плодове и зеленчуци, това добре ли им звучи!
17
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 27 И защо не си протестират вътре в страната тия фермери бре? Тираджиите ли им са виновни за наложеният им данък от гръцкото правителство, ох.люв?????
16
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гепаджийбе бе разбират, че маляките ви изнасят безплатен урок по демокрация, но мит'ряла е *** и беден!
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин и Костов са виновни за положението на границата с Гърция.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да изливаш комплекси във форума, докато гърците са на улицата(без значение дали са прави или не)... Робската психика стига до противостояние в средата на роба... ,,гирбаджии'', ,,атакаджиш'', ,,***''... А да излезе на улицата без пари, не го търси.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 13 да си бранят интгереса вътре в държавата, а не на границата и да излагат на мизерия и глад тираджиите от Европа. Какво са виновни тези превозвачи за положението в Гърция, а?
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 14Пич, те герберите и специално Свинетка каза още 2012-та година, че магистрала Хемус ще започне да се прави 2016-та от Ябланица посока Плевен, а оня ден каза, че засега се стопира проекта, понеже няма пари и не се знае изобщо кога ще има пари за Първата 65 километрова отсечка. Такива бо.клуци са герберастите
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Действията на БГ власти са неадекватни!
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас, скапа.няк, с 50 пияни фермера ли държавата ви не може да се справи?
9
1
 
11
 
! Отговори
пич преди 8 години
до 10Когато губите власта всички са ви виновни.Хубаво е да се обещава , ама изпълнение никакво.Кво стана с магистрала Хемус
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До #9Че да не са ви калесали да им ходите в дэржавата?!?! Какво сте се размрънкали?!?! Хората си бранят интереса и не ги мързи да излязат на улицата!
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям смях- пратили министър да преговаря с гръцките трактористи! Преговори трябва да се водят с правителството на Гърция и властите в Европа! Това, което сега се прави е безмислено !
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да си протестират и да страда Гърция, защо страдаме ние!
5
3
 
25
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Сега българите трябва да сме единни. Никакви почивки в Гърция. Днес са шофьорите, утре ще е някой от нас.
4
5
 
16
 
! Отговори
don преди 8 години
това е европейския съюз . Койни *** там. За тях терористите са по ценни.Къде основното правило свободното движение на хора и стоки.Защо спряха парите за инвестиций в българияА *** нашите политици са виновни мълчат си и до сега не са защитили интересите на БългарияМай на пролет ще има избори. ГЕРБ изгуби власта и сега агонизираДо кога българинът ще спи .. и до тогава ще ни мачкат всички от ЕС ЕС разпадаща се корумпирана бюрократична администрацияБългария - глад мизерия. това е демокрация