Провал на преговорите на границата ни с Гърция

Ципрас се среща в Атина с протестиращи фермери
Обновена: 21 фев 2016 10:01 | 21 фев 2016 07:30, Петя Славова
75
Провал на преговорите на границата ни с Гърция
Снимка: БТА
Провал претърпяха вчерашните преговори, четири седмици след началото на блокадата на българо-гръцката граница при Кулата, съобщава БНТ. Колоните от чакащи автомобили нарастват всеки час.
 
Блокадата на границата е водеща новина и за Гърция. Премиерът на страната Алексис Ципрас ще се срещне в Атина с протестиращи фермери. Очакванията от поредната серия преговори не са големи, а земеделците в различните райони на страната обикновено решават отделно как да процедират. Гръцките медии коментират българските реакции за блокадите по границата с Гърция.
 
Телевизия „Скай“ съобщи за „Предизвикателни изказвания на българския премиер“ за думите:“Гърция не е работеща държава“. Телевизия „Стар“ коментира контраблокадата под заглавие “Нападки на българския премиер към Гърция по повод затворените граници“.
 
В репортаж от Промахон за телевизия Мега“ фермерите обясниха,че не могат да вдигнат блокадата само на едно място, защото това ще е краят на всички протести. Един пробив означава капитулация пред правителството, поясняват протестиращите.
 
Все пак има светлина в тунела – в понеделник премиерът Ципрас ще се срещне с фермерите с надежда да се постигне споразумание и да се прекрати агонията от блокади, трактори и напрежение. Дотогава българските шофьори остават невинни пленници в чужда война.
 
От българска страна опашката достига Петрич, а от гръцка - колоната е 30 км и достига до Серес. Общо 6000 тира остават блокирани. Останали без пари, нашите шофьори изоставят камионите си и пресичат границата пеша, за да пазаруват в България.
Още по темата
 
"Ние изчерпахме всичко, което можехме да договаряме. Какво да договаряме? Те се подиграват зловещо с нас! Минавайте си сега, отворена е границата, ама може след 1 час пак да изкараме трактора и да затворим. Нали, може да не сме в настроение. Или утре. Това, просто съм възмутен до дъното на душата си. Такова безобразие, такава подигравка с България не съм виждал никога", каза министърът на транспорта Ивайло Московски.
 
Той обясни, че е говорил половин час с комисарката по вътрешен пазар и индустрия. Тя казала, че много мублагодари, че я информира в детайли за ситуацията, и ще наблюдава отблизо случая. "Викам - ми наблюдавайте, то вече един месец бедстват хората. Наблюдавайте един, два, колкото искате. Ако трябва, ще си стоя с тях тук, взел съм си багаж. И тва е", заяви още той.
 
Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов  обясни, че ако Съюзът на превозвачите реши да продължи с контраблокадата, то ще предприеме отново действия по осигуряване на храна и на вода на шофьорите.
 
Гладът, скъпотията и липсата на пари накараха българските шофьори да оставят ТИР-овете си от гръцката страна на границата. Пеша или с осигурените от областната управа автомобили пресичат в България. За да пазаруват храна, вода и цигари. Споделят, че гръцките власти буквално им оставили по пакетче бисквити и малка минерална вода. Минават по 15-20 км. за да пазаруват.
 
Местната търговия процъфтява, но на висока цена. Блокираните в Гърция са близо 6000 камиона. Вестта за провалените преговори предизвиква остри реакции у нашите превозвачи. Заявяват, че ще продължат контраблокадата.
 
А шофьорите - на двойки или сами, продължават да сноват между Промахон и Кулата. Пеша. С торбите, пълни с евтина българска храна. Защото Гърция не им е по джоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
9
 
! Отговори
Защо той ? преди 8 години
Будю Тиквов греши като праща Ивайло Московски да преговаря с гръцките трактористи/терористи. Гърците никога не биха приели да говорят с шофьор-, те за такъв го вземат.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а нашите държавници се държат като меки китки, вместо да направят санкции на гръцки граждани тук! не може да оставят нещата и да се молят само - видя се, че с преговори не става, САНКЦИИ - само от това разбира Гърция
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не разбирам как като наказват нас ще оправят своите проблеми, да си спират техни камиони, защо наши. Тези гърци са за бой, як бой! Не българите сме виновни за техните драми, те да не би да решават нашите или да страдат за тях!