От 40 г. зарята за Априлското въстание е на 1 май

Пловдивският митрополит не ще Великден и зарята да са на една дата
24
От 40 г. зарята за Априлското въстание е на 1 май
Снимка: Булфото, архив

Пловдивският митрополит Николай изпрати отворено писмо до кмета на Панагюрище Никола Белишки, в което се противопоставя на идеята - честванията на Априлското въстание да са на втори май, а не 1-ви май.

Кметът обаче му отговори, че от 40 години насам честванията се правят на 1-ви май, макар че тази година на този ден се пада и Великден и явно митрополитът е бил подведен.

"Великден е празник на празниците и е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници, за да не бъде отклонявано съзнанието на вярващите от най-великото събитие в историята на човечеството - Възкресение Христово. На Великден не се освещават нови църкви, не се ръкополагат дякони и свещеници, не се извършват венчавки. Това в още по-голяма степен се отнася за споменаването на покойниците, не се прави помен, а зарята-проверка по същество представлява помен в светски вариант", се казва в писмото на митрополита.

Според кмета на Панагюрище дядо Николай е подведен в информацията за "промяна" на деня.

"От 40 години зарята-проверка за загиналите в Априлското въстание, между които и над 200 свещеници, се прави на 1 май и това не е промяна на датата на честванията. Явно някой е подвел негово високопреосвещенство. Възстановката се прави обикновено в следобедните часове, след 16:00 часа. Тя е с продължителност между 40-50 минути и винаги времето за провеждането й е било съгласувано църквата", подчерта Белишки пред "Дарик".

Кметът на Панагюрище бе категоричен, че решение за промяна на датата на празненствата може да вземе единствено Общинският съвет и то след широко обществено обсъждане.

Въпреки че евентуалното изместване на зарята и възстановката на 2-ри май ще създаде известни затруднения в организацията, от общинската администрация са отправили покана за диалог с Пловдивската митрополията, защото митрополит Николай посочва в писмото си, че ако честването на Априлското въстание е на 2 май тогава ще разреши по изключение провеждането на тържествената заря-проверка, тъй като от този ден започва Светлата седмица.

"Не търсим конфронтация с никого. Предложението на митрополит Николай да бъде изместена датата на 2 май може да стане само след решение на Общинския съвет. Това проточване във времето би ни създало неудобства, но смятам, че в един нормален диалог може да се намери най-правилното решение и за двете институции", добави още Никола Белишки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
0
 
! Отговори
анти орда преди 8 години
Отивай да правиш зари на червеничкия площад,да ... *** безверник продажен!
13
4
 
6
 
! Отговори
ив преди 8 години
В българската конституция е записано,че църквата е отделена от държавата. Тия попски номера могат да минат в Гърция, но тук не е допустимо. Пък и едното не пречи на другото. За всички бунтовници това е бил техния Велик-ден. "Дядото" да си гледа бабата!
12
5
 
5
 
! Отговори
да преди 8 години
Петър Велики затова им режеше брадите.Изпиват им мозъка явно .
11
4
 
7
 
! Отговори
чико преди 8 години
Тоя поп да си гледа работатаи да не се меси в светските дела, аман от него!
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея пък ще се изтрепят кой да владее календара, слънчевите лъчи1, че и Вселената. Брееей - що лакомия има в тия човеци! Ако Бог ви гледа ще му се догади от вас!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите отдавна изгниха - кой в затвора, кой в земята. Този е ПАРТИЕЦ! Ренегат - изначален предател. По същност и ген!
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АзНали цялата синодална пасмина ни тегли към Русия, а там Коледа се празнува на 7-ми януари по Юлианския календар. Мисля че Патриарх Кирил, първия български патриарх в третата българска държава в края на 60-те години на миналия век прие Грегорианския календар за БПЦ.
7
6
 
3
 
! Отговори
родопа преди 8 години
Това попче е комунист.Май мирише на предател.
6
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Изместихме Игнажден миналата година, сега е ред на Великден... Следва Коледа да бъде преместена някъде през януари (евентуално на 6-ти) ;) , защото на дядо Николай (или на някой друг...) така повече му допада....
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майната му на Великден, Априлското въстание избухва на 20 април!
4
5
 
1
 
! Отговори
e преди 8 години
Великден и Първи май са на една дата-"Света Филипс"
3
4
 
1
 
! Отговори
e преди 8 години
Велик ден и Парвай май са на една дата-"Света Филипс"
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Попе, попе, спри се! Срам си за Христос и българските жертвоприношения!
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1995 пак беше Великден на първи май, обаче си имаше заря и нямаше проблеми.