Ужасни картинки на цигарите! Но ще има ли ефект?

28% от читателите на Dnes.bg не очакват резултат от крайната мярка
23 фев 2016 18:00, Красимир Ангелов
34
Ужасни картинки на цигарите! Но ще има ли ефект?
Снимка: Reuters

От 20 май кутиите с цигари ще се продават със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, решиха преди 2 седмици депутатите с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Кошмарните гледки ще заменят досегашните предупреждения от сорта на "Пушенето убива", "Тютюнопушенето може да доведе до бавна и мъчителна смърт", "Тютюнопушенето води до състаряване на кожата", "Тюнопушенето увеличава риска от рак" и други стряскащи изречения.

Според промените, приети на първо четене, предупредителните илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г. Идеята е ясна – да бъде намалена употребата на цигари в страната. Всъщност този подход далеч не е новаторски и в редица страни ужасните кутии трябва да стряскат пушачите.

Дали обаче ще има ефект от тази мярка? Екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Ще ви откажат ли от цигарите зловещите картини по кутиите? В анкетата участие взеха над 2620 наши читатели.

Оказа се, мнозинството от тях не вярват в успеха на подобна кампания. За 28% от анкетираните например тази мярка е глупав похват, който няма да има успех и да намали броят на пушачите.

На обратния полюс са едва 6% от отговорилите, според които страшните картинки ще ги накарат да спрат цигарите с мисъл за здравето си.

Други 8% изразяват мнение, че трудно подобна мярка би имала резултат, но все пак е важно и как точно изглеждат кутиите.

Приблизително всеки четвърти (23%) споделя, че никога не е пушил през живота си и няма намерение да го прави, а 19% от анкетираните вече са спрели цигарите и отчитат, че се чувстват много по-добре без цигарен дим.

Не са малко и тези, за които цигарите и ракията са останали последните радости в живота. 16% от участвалите в анкетата за нищо на света не биха се разделили с вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 7 години
Да ще има ефект, но ако на картинките сложат 240 прасета от Народното събрание, всички министри, прокурори и отдолу пише "ПАРИТЕ ОТ ТЕЗИ ЦИГАРИ ОТИВАТ В ТЕХНИЯ ДЖОБ". Всяка марка с отделен депутат или министър и така ако го харесват да си го спонсорират. По този начин ще си правят и социологическите проучвания и ще си набират пари за партиите. Гарантирам, че продажбите на цигари ще намалеят. Те така или иначе парите от цигари, алкохол, наркотици и проституция си ги делят.
27
0
 
0
 
! Отговори
Фа$ преди 7 години
Само този, който не го е приживял, не знае за какво сттава дума. Алкохолът е някакъв ужас, извън съзнанието дори. Не ми попречи да се наливам. Отново. Най-страшно е, когато не си чувстваш тялото. Няма такъв кошмар. Пълна анестезия. Умрях от страх, че ще забравя да дишам. Не, че ми пукаше особено. Едва ли съм преживявал нещо по-ужасно. Да нямаш никаква сензитивност, просто нямам идея, как не се побърках. Добър е Господ. Алкохол. МНОГО алкохол. Жив съм. Като се замисля... не ми се мисли. shit hap.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 17Тъжното е, че си прав! Наистина нямаше никакъв ефект!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали ще има ефект? Не, не мисля. Болшинството от пушачите са наясно с рисковете, просто това е техния избор. С картинки или без, все тая.
24
1
 
4
 
! Отговори
злобарченце преди 8 години
Пуша си и ще отида там, където отиват и непушачите. По-рано или по-късно или защо няма значение. Мухайте здравословен и плесенясал лимец, пък да видим кой ще кашля последен.
23
3
 
11
 
! Отговори
иначе съм добре преди 8 години
Пуша, защото ми помага да се напия по-бързо. А като си докарам рак, няма да ви взема парите от здравната каса, а ще си отида достойно и тихомълком с подръчни средства. Не мога да го направя сега, защото ще съкруша хората, които си мислят, че могат да ми помогнат. но ако се разболея, ще го приемат като съдба. А защо искам да си отида ли, ами защото вече е твърде късно да избягам от тази проклета страна и да бъда полезен на семейството си.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-великата наука е статистиката.Показва това,което искаш,без да лъже.Взимаме 1000 непушачи.От тях 1 умира от рак на белия дроб.Взимаме 1000 пушачи.От тях 3 умират от рак.И излиза заглавие: "Рискът при пушачите за рак е с 300% по голям" Стряскащо!!! Самата истина, от 1 до 3 увеличението е 300%.Но че 997 пушачи нямат рак и че 3 от 1000 е нищожен процент,не се казва.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-стряскащата картинка за мен е Ц.Цачева!!! Има и други. Ааааауууууу!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пафкам си по кутия и половина на ден,а също така си пийвам всяка вечер поне по 200мл.Кеф цена няма!
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1.Ако цигарите са вредни,трябва да се забрани производството и продажбата им.2.Ако може да се продават вредни неща/на принципа-ти си решаваш дали ще се тровиш/,да се разреши продажбата на наркотици и отрова за мишки в хранителните магазини/ти си решаваш дали ще ги ползваш./3.Ако цигарите не са вредни спрете с кампанията.Други варианти няма,изберете единия.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т.е. 72% очакват резултати. Това е добър показател.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ili na vseka ludnica da turat snimkite na Manistur Prcadetelia i aPrezPlevnentapak ste si glasuvame za GERB, zastoto GERB si har4i horata s otklonenia i oni skoro ste izfiriasat koi s diabet, koi s masivni hemeroidi koi ot moza4en ili sarde4en udar.GERB GERB GERB!!! te ste ni spasiat ot gerbalizmata
16
0
 
7
 
! Отговори
Noname преди 8 години
Ефект ще има най-вече икономически за производителите и търговците на табакери и кутии в които всеки пушач ще може да си нареди цигарките ;)
15
3
 
3
 
! Отговори
Bio преди 8 години
Koito kupuva cigari, financira terora i voinata v siria.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tva e se edno da turat na kutiikite s kodomite kartinki na kamilski cepnatini.pa 4e gnetieme deka si treba da zavadim 4eliad
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-вредното нещо на света е водата. 1.100% от хората пили вода ще умрат. 2.Всички масови убици,изнасилвачи и диктатори,признават,че са употребявали вода.3.Водата е водеща причина за удавянията.4.Във всички пестициди и отрови се съдържа вода.Задължително на всички шишета с вода да се сложат трупове.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди време, на някоя изключително умна шуробадженакорушветчийска корумпирана торба й дошло на ум, тежко катастрофирали автомобили да се поставят по пътищата,с цел да намалеят катастрофите. Освен брутална грозотия, друг ефект не съм забелязал,а и статистиката го доказва. Та и с тази глупост ще е същото.
11
8
 
8
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Цигарите са много лошо нещо, имат разрушаващо и убиващо тялото действие заради всички канцерогенни съединения и катрани които се отделят при изгарянето на тютюна. Хората не осъзнават наистина какво си причиняват защото думата "вредни" е твърде мека, "бавно и агонизиращо самоубийство" е по-точното определение. Откажете се от цигарите докато не сте си нанесли твърде големи щети и не сте си съкратили прекалено живота, после ще плачете и ще съжалявате ама ще е много късно.
10
0
 
11
 
! Отговори
аха преди 8 години
Странно! Цигарите били вредни, а забраняват тревата...
9
1
 
5
 
! Отговори
Fiikeshi преди 8 години
Sha pusha dokat ima kinti. Kat svarshat nema da pusha i gotovo