Ужасни картинки на цигарите! Но ще има ли ефект?

28% от читателите на Dnes.bg не очакват резултат от крайната мярка
23 фев 2016 18:00, Красимир Ангелов
34
Ужасни картинки на цигарите! Но ще има ли ефект?
Снимка: Reuters

От 20 май кутиите с цигари ще се продават със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, решиха преди 2 седмици депутатите с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Кошмарните гледки ще заменят досегашните предупреждения от сорта на "Пушенето убива", "Тютюнопушенето може да доведе до бавна и мъчителна смърт", "Тютюнопушенето води до състаряване на кожата", "Тюнопушенето увеличава риска от рак" и други стряскащи изречения.

Според промените, приети на първо четене, предупредителните илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г. Идеята е ясна – да бъде намалена употребата на цигари в страната. Всъщност този подход далеч не е новаторски и в редица страни ужасните кутии трябва да стряскат пушачите.

Дали обаче ще има ефект от тази мярка? Екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Ще ви откажат ли от цигарите зловещите картини по кутиите? В анкетата участие взеха над 2620 наши читатели.

Оказа се, мнозинството от тях не вярват в успеха на подобна кампания. За 28% от анкетираните например тази мярка е глупав похват, който няма да има успех и да намали броят на пушачите.

На обратния полюс са едва 6% от отговорилите, според които страшните картинки ще ги накарат да спрат цигарите с мисъл за здравето си.

Други 8% изразяват мнение, че трудно подобна мярка би имала резултат, но все пак е важно и как точно изглеждат кутиите.

Приблизително всеки четвърти (23%) споделя, че никога не е пушил през живота си и няма намерение да го прави, а 19% от анкетираните вече са спрели цигарите и отчитат, че се чувстват много по-добре без цигарен дим.

Не са малко и тези, за които цигарите и ракията са останали последните радости в живота. 16% от участвалите в анкетата за нищо на света не биха се разделили с вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
14
 
! Отговори
Либертоносец от НПО преди 8 години
Най-много да го пропуша отново от интерес към картинките!Пък марихуанката била евтина без данъци и акциз , постоянно пишат по вестниците как вместо да убива тя даже била лечебна и се продава край всяко училище!
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не съм пушач, но обичам хубавото вино и ракийка. И един ден майка ми беше поканила първия си братовчед- и той жулеше на младини и му вика: Виж го, хубаво момче, ама чашката му е приоритет. Еееейййй леко се изнервих и само се усмихнах. А браточвюювчеда й ми вика намигайки ми: Наско, като ти се пийва, ще пийваш! Майка ми в шах и мат. Тя някаква задръстена консервативна...не можеше да приеме, че братовчеда й ми говори така. Муахахааха....
6
2
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Браво на човека но за съжеление такива като него са 5 % останалите 95% заболяват от прекомерната употреба на алкохол и цигари дълго време.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прадядо ми лека му пръст умря на 87 години. Пушил е цял живот по кутия на ден и е пиел ракия по 100- 200 грама на вечер до 84-85-тата си годишнина.
4
4
 
26
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Хора, пушете и пийте.Не се лишавайте от нищо, защото аз нито съм пушила, нито съм пила и имам здравословни проблеми точно с белите дробове и стомаха. Всичко правете в допустимите граници! Живи и здрави да сте!
3
5
 
8
 
! Отговори
onz преди 8 години
я ше пера сланина , ше пиа вино от леген , ше думкам по 2 кутии дънхил а ти седи пиши наброски и чекай да ми стане лоше.
2
0
 
11
 
! Отговори
нула преди 8 години
Колкото имаше ефект от спесканите автомобили поставени на площад "Батенберг" преди време толкова и сега ще има ефект.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все едно аз като не пуша, но си пийвам , на бутилката ми уиски или вино да има разложен черен дроб и тази картинка да ме откаже от малкото ми удоволствия в живота? няма начин!Сетих се за великата легенда на Манчестър Юнайтед, който умря от алкохол и преди да умре каза от смъртния си одар: Парите ми спечелени през годините ги дадох за алкохол, коли и жени, останалите за глупости!