В "Пирогов" спасиха живота на дете с рядко заболяване

Водещи чужди клиники не давали шансове на малката Мерел
11
В "Пирогов" спасиха живота на дете с рядко заболяване
Снимка: Пирогов

Животът на дете с рядко генетично заболяване бе спасен от хирурзи и травматолози в "Пирогов".

Момиченце, на име Мерал, е диагностицирано със заболяването Синдром на Жун, при което гръдният кош спира да расте.

След като във водещи австрийски и турски клиники уверили, че няма начин да спасят момиченцето, родителите изгубили надежда. Намесата на родните медици обаче дала нов живот на Мерал.

Преди няколко дни е извършена оперативна интервенция, след която момичето започва да се чувства енергично, премята се и прави кълбая.

Днес се очаква малката Мерал да бъде изписана от лечебното заведение.

Синдромът на Жун се предава от родителите. Характерно за него е, че пациентите най-често са с гръден кош, който спира да расте, не се развива правилно и придобива формата на камбана. Ребрата не растат навън, а неправилно – навътре, към белите дробове и сърцето, в резултат на което 3/4 от болните умират до втората година след раждането си.

Синдромът на Жун се среща при 1 на 250 000 раждания, затова в малко държави се прави рядката и трудна операция.

Първата операция на Мерал е през юни 2015 година. Тогава д-р Кацаров и проф. Дребов извършват уникалната за цял свят интервенция, при която поставят 2 титаниеви пластини. С тях разширяват гръдния кош и задават нова, по-широка форма.

Преди няколко дни лекарите от "Пирогов" успешно оперират малката Мерал за втори път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
мила преди 8 години
условията в Пирогов са отвратителни, финансирането - крайно недостатъчно, заплатите им - мизерни... доплащането за извънреден или нощен труд 20-30 стотинки на час...... но лекарите там са от Класа.... повечето други не могат да им стъпят на малкото пръстче...... Радвам се за детето, успехи на лекарите
8
0
 
6
 
! Отговори
дядото преди 8 години
За тази кукличка трябва да се направи всичко!!!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гордеем се с българи като д-р Кацаров и проф. Дребов. Голямо благодаря за това, че ги има! Но моля, някой да информира и министъра .. как точно му е името, все тая ... какви са условията за работа и за престой в тази болница ..най-големия ни спешен център..
6
0
 
7
 
! Отговори
sina преди 8 години
v Pirogov sa velikite bulgari - istinski doktori, specialist profesionalisti ! Kazvam go ot lichen opit ! Dano nikoga ne ni razocharovat ! Blagodaria Vi ot surce !!!
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да расте здрава милата кукличка! Има и такива лекари, не е зле да го помним.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега разбирам защо Москов е министър на здравеопазването. Истинските лекари спасяват детски животи, а некадърниците стават министри.
3
1
 
21
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Поздравления на тези лекари.На такива като тях трябва ясно и високо да им се казват имената и да се показват снимките им.Те са спасители.Едно време и тук сме имали специалисти на много високо ниво,но половината са измрели,а другите извън страната за повече пари.Браво на Кацаров и Дъбов!Те са лекари,а всички други,които убиват деца ,които уж отиват само с пневмония при тях и родилки,са убийци,които се правят на лекари.Жалко е,че както всичко друго в България,така и тук вторите преобладават.
2
1
 
38
 
! Отговори
Всезнайко преди 8 години
Браво на нашите лекари!
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малка душица! Дано и е съдено дълъг и щастлив живот!