Валят жалби срещу топлото, омбудсМая преброи 345

Хората най-вече се оплакват от неясни сметки и такси
42
Валят жалби срещу топлото, омбудсМая преброи 345
Снимка: БТА

345 жалби срещу топлофикациите е получила от граждани омбудсманът Мая Манолова от встъпването си в длъжност преди четири месеца.

Основните оплаквания на хората са срещу плащане на сградна инсталация, когато не се ползва парно. В стандартен панелен столичен апартамент таксата стига до 80 лева месечно, съобщи Манолова на организирана от нея дискусия.

Хората се оплакват, че топлофикационните дружества ги дават на съд без предупреждение, от неясни сметки и други.

Задължение от 100 лева към дружеството, след преминаване през съд, става 883 лева в "най-добрия" случай и достига 1483 лева, ако гражданинът възрази срещу начислената сума, заради юрисконсултски такси, стана ясно от думите на Манолова.

По думите й необходими са неотложни мерки и като такива тя посочи преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация при санирането на жилища, въвеждането на действащ механизъм за установяване на кражбите на топлинна енергия и санкциониране на виновните.

Предлага се още отпадане на юрисконсултските възнаграждения, които топлофикациите си начисляват, уведомяване на клиентите, преди да бъдат дадени на съд и даване на възможност за разсрочено плащане на задълженията. Омбудсманът предлага още да се въведе правило за безплатна смяна на уредите за дялово разпределение при смяна на топлинния счетоводител.

Като дългосрочна мярка Манолова посочи промяна в Закона за енергетиката, като омбудсманът има уверението на Министерството на енергетиката, че за целта ще се сформира работна група.

До този момент съм сезирала Върховния касационен съд за дължимостта на такса "сградна инсталация" при отказ от услугата, Конституционния съд - за юрисконсултските възнаграждения, които трябва да плащат гражданите, информира Манолова. По думите й определените такси за юристите, които са по над 300 лева, не покриват реално направените от тях разходи. Манолова е сезирал и отговорните еврокомисари за споделянето на добри практики в европейските държави в топлоснабдяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Мая Манолова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
36
 
! Отговори
вальо топлото преди 8 години
оплачете се на Агоп Хачатърян
14
9
 
35
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
...Махнах му с ръка, че не става за *** за зеле и се махнах от събранието , иначе другия вариант - трябваше да му шибна един в наглата подигравателна муцуна.
13
11
 
40
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до Империалисте, Въпросът е, защо те задължават да плащаш за услуга, която ти не искаш? Аз не ползвам парно, но ми минават тръбите им през апартамента ми. Казвам им на господата: какъв е варианта да не плащам сградна мощност( заради тръбите), като повече от 2/3 от живущите във входа ми искат парно? Мълчат като дупета, а един наглец се обади: Ми продай си апартамента, г-не!Погледнах го и му викам, значи не стига че нямате отговор на въпроса ми, а и се подигравате??? Не ви ли е срам?
12
18
 
34
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
От подадената топлина към сградата се изважда сборът от максималните консумации на радиаторите. Получената стойност са загубите на сградната инсталация общи разходи. Нормално загубите на инсталацията са 5-15%, много рядко достигат 20%, при съсипана топлоизолация в мазето или стар модел абонатни станции. Ако са получени загуби над 15%/20%/, това е единствено от съседски кражби. Както разбирате, ТС не може да открадне и 1 ст.Цената на парното е смешно ниска
11
8
 
36
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 13 Те герберастките журналистически в сайта като не са написали "кюстендилската омбудсманска слива"...пак е добре.
10
11
 
37
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Цяло чудо е, че "Топлофикация София" все още я има и работи на ниво.Като си помисля само; национални стачки, палаткови лагери, студентски барикади,"февруарски събития" и т. н.,а тя все си работеше и работи БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ И ДЕНОНОЩНО.
9
8
 
37
 
! Отговори
Roger преди 8 години
"Dnes.bg", вие се превърнахте в един жълт ***, нямащ нищо общо с понятието "журналистика"!Харесвате или не, как въобще може да си позволите да списвате "омбудсМая" ?!
8
9
 
48
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
дo 11По-скоро е рекетьорско парното в България! Задължават те да плащат за услуга, която ти не искаш- такса сградна инсталация/ мощност..въпреки че не искаш нито тръбите им , нито да се отопляваш с парно!Чист законен рекет си е това над народа! И още ги търпим тия бо.клуци!
7
8
 
49
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Гледах го миналата седмица по БНТ2. Бяха събрали около 60-ина човека в една малка зала и няма да повярвате за какви ужасни и нагли истории отстрана на Топлофикация ставаше въпрос.Ще ви побелее косата.Всеки един от присъстващите е бил жестоко грабен и съден от Топлофикация и бяха основно възрастни хора.Интересното е,че същите тези крадени,съдени и тормозени пенсионери си служеха отлично с клаузи,алинеи,закони и т.н.Жалко,че по този начин са осъзнали,че имат права и трябва да си ги търсят.
6
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция казва открито на България: събувайте гащите и повече не ги търсете, вие сте наша придобивка и ще ви оправяме според нашите традиции. Някои от вашите аги ще станат наши аги, но само тези, които открито декларират вярност към нас. Да видим дали ще се намери и друг защитник на българските интереси като Доган!?
5
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 4 до 5То хубаво да си плащаш сметките, но когато имаш начислени измислени топлинни единици на топломера, които ти не си консумирал? Как да плащаш?
4
29
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плащайте си сметките навреме и няма да имате проблеми .Тези огромни блокове и така изградената инсталация е направена от любимия ви Тодор Живков . Сега всички гета като Люлин пищят и реват . Като не искаш парно продай си апартамента и си купи къща без парно .
3
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..и аз да мога само такса сградна инсталация + една такса за тръби да си платя. ...тя: О да, извинявам се, аз само уведомявам хората за натрупани задължения и че им текат лихви. Викам й: Разбирам много добре това, госпожо, това ви е работата. Можех и да ви спестя тази информация, но пък исках да споделя за простотията на вашите шефове с още един техен работник, каквато сте вие. Лек ден г-жо!И тя: Благодаря ви за информацията и нава с лек ден.....такива бо.клуци са тия, че нямам думи!
2
10
 
52
 
! Отговори
защо така преди 8 години
Не съм абонат на топлофикация ,но неин собственик не се ли явява Софийска община и къде в случая е кметицата която някак си гузно мълчи по тези проблеми през цялото време до сега . Да каже поне две думи та да разберат избирателите и за какво иде реч пък после пак да гласуват за нея.
1
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
уведомиха ме днес че имам 100 лева сметка която не съм си пшлатил от Veolia ю Варна. казвам на служителката: Г-жо ще си платя сградната инсталация само, защото аз парно не ползвам от 2 години. Ваши техници ми направиха констативен протокол преди седмица, защото аз исках да ги извикам за да ми засекат коректно данните от топломера, а те показват 0. Не показват 55 лева начислени СЛЪЖЕБНИ единици както във фактурата ви. Надявам се скоро да бъде коригирана тази фактура за декември и аз да