60 км/ч в повече на пътя? Вече ще наказват и със... затвор

Зимните гуми – задължителни от ноември до април, реши НС
24 фев 2016 16:00,
133
60 км/ч в повече на пътя? Вече ще наказват и със... затвор
Снимка: архив, Булфото

Наказание до три години затвор чака всеки, който превиши максималната разрешена скорост с над 60 км/ч. Това решиха депутатите, които промениха Наказателния кодекс и криминализираха шофирането с превишена скорост.  

Парламентът прие на първо четене серия от промени, свързани с движението по пътищата. Те са провокирани от зачестилите нарушения и многото трагедии на пътя в последно време.  

Зимните гуми стават задължителни, а шофирането в насрещното движение по магистрала или скоростен път вече ще се наказва солено. Новите шофьори ще имат по-малко точки, а глобите за превишена скорост и пияни шофьори скачат значително.  

Това  са част от промените, приети с два проекта в закона за движение по пътищата.  Единият - внесен от ГЕРБ, а другият от шефа на транспортната комисия Настимир Ананиев от РБ.  

С новите текстове депутатите забраниха и безпричинните маневри, рязката промяна на посоката на движение и внезапното преминаване от лента в лента. Промените сложиха и забрана за движение или спиране без причина в аварийната лента на магистралата.  

Шофирането на къси светлини в тунелите вече става задължително. А също - и карането на каруца със светлоотразителна жилетка.  

С новите текстове шофьорите се задължават и да не потеглят, ако пътниците, които возят, са без колани или ако има малки деца без детски столчета.  

В промените е уточнено, че зимните гуми ще са задължителни от 1 ноември до 1 април. Срещу този текст се изказа Димитър Байрактаров от ПФ. Според него това било равносилно на задължение всички да ходят със зимни обувки през зимата. "Колко от вас са със зимни обувки сега?",  попита колегите си той.  

Депутатите приеха и проекта на Настимир Ананиев, с който въведоха забрана за шофиране в платното за насрещно движение.  Ако нарушението е на скоростен път или магистрала, наказанието ще е глоба до 3000 лева и отнемане на книжката за шест месеца.  

Депутатите отхвърлиха проекта на Петър Славов от РБ, който предвиждаше наказания за участие в гонки. Според управляващите в закона и сега има предвидени наказания за хулиганство на пътя, но проблемът е в трудното събиране на доказателства за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един час каране със зимни гуми при 15 градуса (справка термометъра от вчера) със скорост около 130 км/час и вече нямате НИКАКВИ гуми.Гумата прегрява и вече не държи нито на сухо нито на мокро нито на нищо.Но в парламента е пълно с ***?оти както и в България като цяло.По-прости от българите никога не е имало на тази земя.
45
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бълга?раците изтрещеха на макс.А иначе, другарите от КАТ да почерпят ЯКО за новата придобивка.Както с "санкциите" за липса на гражданска мизата е НЕ ПО-МАЛКО от 100 лева сега за превишена скорост ще е 500-1000 лева.Честито на пИчИлившитИ.По-глупав народ от българите никога не имало на тази земя.
44
2
 
13
 
! Отговори
коко преди 8 години
Законите са закони за всички . А задължители за тези които ги мислят и найвече за тези които ги прилагат . Щом като ще караме със зимни гуми трябва и братята роми да подковават конете със зимни петали . И защо конете и каруците нямат номера и винетки . Карат където им падне .Всеки е минавал сутрин ,вечер край детска градин . Колко автомобила са с детски седалки .
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали искахте големи наказания - гоеми глоби, затвор! Ха сега нека ви е тормоза от страна на държавата
42
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това със задължителните зимни гуми може да пребие повече хора отколкото да спаси. Както Ноември месец е редовно 20 градуса с тия зимни гуми как се спира ?
41
1
 
18
 
! Отговори
Bobo преди 8 години
А фаровете през летния сезон ????
40
2
 
29
 
! Отговори
? преди 8 години
ами вас кой и кога ще ви вкара в затвора крадливи нагли иззедници !!
39
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Шофирането на къси светлини в тунелите вече става задължително"Уникум.
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При положение, че на магистрала Тракия дясната лента е на вълнички, не е ли по-безопасно и щадящо за автомобила, да се движа в лявата лента и при желание от страна на друг водач да ме изпревари, просто да се прибирам за кратко в дясната лента ... или най-добре ще е да си правим пътищата качествено и да влагаме материал а не да крадем. Тогава няма защо да пресичаме осовата линия, безпричинно!
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хазната е празна не се оплаквайте някой трябва да я пълни.
36
1
 
13
 
! Отговори
BG преди 8 години
KOLKO DRUGI NESHTA SA ZA ZATVOR-NAPRIMER KRAJBI ZA MILIARDI-DA PRODALJAVAM LI
35
1
 
54
 
! Отговори
az tam преди 8 години
Само така, за спиране и пикаене в аварийната лента 3000 глоба и 6 месеца без книжка. Това са истинските престъпници не някакви кокошкари като Христо Бисеров с некви сметчици в швейцарски банки.Нов триумф на хидроинжинерството в България :)
34
8
 
6
 
! Отговори
Korean soup преди 8 години
До хтВсеки ден виждам резки движения без причина. Особено от коли с регистрация ВР, РК, РВ, ЕН, Е, но най-вече от СО. Всъщност, може би причината за тези резки движения е, че тези майстори на волана се изнервят от некадърните шофьори с регистрация СА, С и СВ и решават да им покажат нагледно "как са кара". Да, прав си, това ще да е очевидната причина ....
33
1
 
45
 
! Отговори
OMG WTF преди 8 години
Зимни гуми до Април?!? Абе тия дупетати наистина ли са толкова ***, или само се преструват?
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Законите така ги правят ,че да има за какво да те глобяват когато решат да събират средства за държавата.Примерно всеки разбира различно термина рядко смяна на платното.Какво определя че съм сменил рядко платното, естествено катаджията от това дали има да прави норматив или не.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 22 до 36, ти също! Крайно време е да бракуваш Москвича!
30
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то и на мен не ми се кара на зиг-заг, ама при тези пътища! Поредния повод да ни бръкнат в джобовете! Иначе при ограничение 90, понякога ми се налага да изпреваря два тира (при прав участък и без идващи насреща автомоби). За да бъде по-безопасно, ускорявам и се стремя да приключа маневрата максимално бързо. Това е напълно достатъчно да развия 150 и да ме бутнат в затвора. Ако не искам в затвора, трябва да си кютам с 60-80 до като ми свърши течността за чистачки, после спирам!
29
1
 
38
 
! Отговори
BaiH0i преди 8 години
Депутатите приеха и проекта на Настимир Ананиев, с който въведоха забрана за шофиране в платното за насрещно движение.До сега разрешено ли беше?
28
2
 
25
 
! Отговори
МАЛОУМНИЦИ преди 8 години
ОТНОВО СЕ ПОТВЪРДИ ПРАВИЛОТО ЧЕ ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА А ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ НА КЬОРАВИЯ ЩЕ ИЗКАРАТ И ЕДНОТО ОКО
27
1
 
38
 
! Отговори
Зъл преди 8 години
Махнете идиотските знаци от 20,30,40 че всички ще влезнат в затвора и няма да има кой да работи.