Болка, воля, сила! Момче проходи след 18 г. в инвалидна количка

Пламен и майка му дълги години водят битка със страшната диагноза
24 фев 2016 12:37,
29
Болка, воля, сила! Момче проходи след 18 г. в инвалидна количка
Снимка: Нова тв

Парализирано момче от Варна проходи след 18 години в инвалидна количка. Пламен и неговата майка дълги години водят мъчителна битка със страшната диагноза - детска церебрална парализа.

Но преди дни усилията им се увенчават с успех - Пламен успява да направи своите първи самостоятелни крачки.

След няколко курса на лечение в Москва с пари, събрани чрез милосърдието на хората и всекидневни мъчителни упражнения, Пламен започва рехабилитация с плуване. Резултатът идва преди дни – момчето прави все повече самостоятелни крачки - извън басейна.

Майката Десислава Славова никога не е спирала да вярва, че този ден ще дойде, въпреки че лекарите не давали надежда.

"Аз силно вярвах още в момента, когато го родих. Тогава лекарите ми подадоха документ, с който да изоставя детето си, но аз отказах. Оттогава реших, че каквото и да е, детето е мое и аз ще се боря докрай", споделя Десислава пред Нова тв.

Така и Пламен не спира да се бори. Щастлив от първите си крачки си поставя все по-високи цели. Сега мечтае да върви уверено и самостоятелно, без ничия помощ. Мечтае и да отиде на дискотека с приятели и да танцува.

"Той всъщност проходи във водата. Оттам тръгнаха нещата. Като дойдоха при мен преди три години беше нещо страшно. Но има много воля в него. Усещането, когато направи първите си крачки, беше неописуемо - и за мен, и за майка му, и за баба му, които присъстват на всяка една тренировка", каза треньорът на Пламен Десислава Янева.

Тя е категорична, че упражненията във вода дават резултат. У нас обаче рядко се прилагат.

"Малко ме боли кракът, но треньорката ми каза: "Ще ти дам аз една болка! Давай докрай!", разказва Пламен. И така напук на всички диагнози момчето прохожда.

"Ако бяхме започнали по-рано щяхме да сме много по-напред сега. Но това лечение не се покрива от здравната каса, това са разходи, които всеки един родител трябва да покрие сам", споделя още майката.

Сега семейството на Пламен проучва възможностите за операция на стъпалата, с която ходенето му да стане по-стабилно. А той е решил, че иска да е студент и да работи като инженер.

И се обръща към всички, с неговата диагноза: "Трябват много воля и много усилие. Но не се предавайте!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Вълчева преди 8 години
Може ли някой да ми каже как да се свържа с майката на това дете ? Моя племенник е със същия проблем, къде в кой басейн се е случило това ?
24
0
 
3
 
! Отговори
VASIL KIREV преди 8 години
ПОЖЕЛАВАМ ПЪЛНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА МОМЧЕТО.ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД МАЙКА МУ.ЗА КУРАЖА, ЗА ВЯРАТА, ЗА САМОЖЕРТВАТА.
23
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Имамее ли държава?Крепко здраве и успехи на момчето!
22
0
 
24
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ преди 8 години
Случилото се е нещо чудесно.Макар, че не познавам нито Пламен нито семейството му, изпитвам радост от постигнатото от това дете.Да е жив, да е здрав и мечтите му да се превърнат в реалност:).
21
0
 
10
 
! Отговори
valenty преди 8 години
"БРАВО , ЗАЩО НАШИТЕ ЛЕКАРИ СЕ ОТКАЗВАТ , А ВЪВ МОСКВА МОЖЕ"Не се отказват. Имаха успехи. Но им пречат. Чудеса направиха да им пречат. Даже съдиха покойния Бусарски. Съсипаха му живота и се самоуби. Изкараха го престъпник.
20
0
 
19
 
! Отговори
Батюшката преди 8 години
Чудесно !!! Жив и здрав да е !!!
19
0
 
40
 
! Отговори
beks1 преди 8 години
ако нашите управляващи само един ден не крадат и не мислят само за собствените си ***,мисля че изобшо в нашата държава няма да се налага да просят болните хора пари за лечения и така нататък..............
18
0
 
32
 
! Отговори
Ива преди 8 години
Една история, която трябва да прочетат всички, които смятат, че такива деца нямат място в обществото. Много от тях си мислят, че на тях няма как да се случи, че родителите са допуснали грешка и затова децата им са така, но не. Никой не знае в кой миг животът може да се преобърне. Споделям и една моя любима история, която ми вдъхва сили: https://youtube/watch?v=6QfKCGTfn3o Вярвам че Пламен ще успее и се прекланям пред силата, волята и обичта на майка му.
17
0
 
24
 
! Отговори
maca преди 8 години
браво и все така напред и нагоре!!!
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са силни хора със силна воля, нека взимаме пример от такива хора. Няма недостижими цели!
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само искам да кажа, че пари за лечение има, но... Я сметнете едни 50млн лева ако се дават всяка година за болни деца. Ако говорим за скъпи операции по 100 000 евро, това са 250 операции. Това означава, че за няколко години всички тежко болни деца ще получат помощ. И това с едни смешни 50 млн дето държавата ги дава за всякакви глупости - ремонт на зимния дворец или няколко км магистрала. Или по 20 лв на пенсионерите за Великден, че ще вържат. А всъщност могат и повече пари да се дадат за децата.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина стават чудеса ,нужна е вярата .БОГ да пази децата на България
13
0
 
41
 
! Отговори
Джо преди 8 години
Браво на цялото семейство! Дано този пример даде сили и на други семейства и те да пробват!
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поклон....
11
0
 
53
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Браво, мило момче, Господ да е с теб, успех ти желая със сълзи на очите, много ме развълнува твоята голяма сила и вяра, браво, прекрасно момче, здраве ти желая, на *** поклон... Амин!!!
10
1
 
35
 
! Отговори
ПОЗДРАВЛЕНИЯ преди 8 години
Поздравления за усилията и волята! Сега ББ да се разпореди да платят на детето операцията, както се разпореди да бъде платено обучението в Лондон на едно дете от малцинствата. Понякога размотаването и безхаберието на някои лекари утежнява възстановяването.
9
0
 
51
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Не четох статията. Заглавието ми беше достатъчно. РАДВАМ СЕ!!!!!!!!
8
0
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо здравната каса не осигурява лечение, което явно е постижимо? Толкова ли не може държавата да намери пари? За ранни пенсии и заплати на куп на полицаи и военни се намират, за скъпата охрана на политици и кой ли не също, за здравето на децата ни не.
7
0
 
116
 
! Отговори
8 преди 8 години
ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И МАЙКАТА,И МОМЧЕТО!ПОКЛОН,ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ТАЗИ МАЙКА!
6
1
 
85
 
! Отговори
pepe преди 8 години
Дано да има повече такива вълнуващи новини. Браво на детето и майка му. Желая успех.Драйфа ми се от това, кой къде се напил, къде се блъснал, какво откраднал.