Калфин следи равнопоставени ли са половете у нас

Плащат на жените по-малко от на мъжете, трябват мерки!
Обновена: 24 фев 2016 15:30 | 24 фев 2016 15:30, Камелия Цветанова
23
Калфин следи равнопоставени ли са половете у нас
Снимка: Bulphoto, архив

Социалният министър Ивайло Калфин вече ще трябва да следи и за равнопоставеността на половете. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене изцяло нов Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, какъвто досега страната ни нямаше.

Законът е внесен в парламента от кабинета и е в изпълнение на национални програмни документи и ангажименти на България по международни договори.

Текстовете предвиждат равни възможности за двата пола във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот в страната, равен достъп до всички ресурси в обществото, премахване на дискриминацията и насилието.

Разписва се също "балансирано представителство" на жените и мъжете във всички органи, вземащи решения, без обаче да се посочват конкретни квоти за присъствие на дамите във властта. Той ще трябва да разработва и следи приемането на поправки в нормативни актове, които имат отношение към равенството между половете.

Калфин ще трябва също да организира и координира разработването на система за мониторинг на антидискриминационните мерки и да поддържа международни контакти в сферата.

Социалният министър ще оглави и Национален съвет по равнопоставеност на жените и мъжете, който ще бъде създаден към МС 6 месеца след приемането на закона. Дейността на звеното ще бъде подпомагана от координатори, които ще правят оценка на въздействието по пол на нормативните актове и ще организират обучения.

По време на дебатите по приемането на закона и депутатите не спестиха истината, която всички знаем - жените в България са по-ниско платени, взимат между 16-30% по –малко пари за същия труд като мъжете.

Според Станислав Станилов от "Атака" обаче този закон няма да промени нищо, защото депутатите не могат да накарат работодателите да плащат повече на нежния пол.

Марияна Тодорова от АБВ се оплака, че жените са ощетени не само откъм заплати, ами и по отношение на вземането на важни решение в държавата.

"10% от жените са представени в цялостното управление на страната и 20% в Народното съание. Доказано е, че БВП, където е преодоляна половата неравнопоставеност имат 20% по-висок вътрешен продукт", защити тя закона.

След нея и Светлана Ангелова от ГЕРБ призна, че има надежди законът да промени нещата.

"Ние сме една от малкото държави в ЕС без Закон за равнопоставеността между жените и мъжете", заяви тя.

Според нея в България има проблем във връзка с равнопоставеността свързан със заемането на ръководни длъжности от жени и заплащането им.

Ангелова цитира доклад, според който българките имат най-малко време да се обучават, развиват и да участват в обществения живот.

"Жените в България получават средно 40% по-ниски пенсии, а работят повече включително и у дома за семейството си. Те работят и в сектори, които са по-ниско платени", коментира още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
омерзен преди 8 години
Мръсен гнусен гаден феминизъм. За какво изравняване на заплатите лаете бе? Жените винаги са били неспособни, да работят качествено и ползотворно като мъжете. Тяхното място е да си стоят в къщи, да раждат и отглеждат деца. Мъжете трябва да работят и получават многократно повече, а не жените само да фигурират на работа, и да консумират средства, пречейки на мъжете да дават максимума. На жените няма да им порастнат мъжки атрибути, а трябва да се отрежат на мъжете, за да са равни и равнопоставени.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфин да ми обясни, малко за държавните служители!!! Как става номера, без да ползват отпуска през годината и направят един ден извънредни и не са осъдени? Минимална отпуска 20 дни, максимални дни извънредни 20 по кодекс. Това овтоматично прави, че ако не си си ползвал отпуската, че си работил 20 дни извънредно.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я,т***паци такива,няма ли кой да стане и провери,РАВНОПОСТАВЕНИ ЛИ СА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ,МЪЖЕ И ЖЕНИ,ПРЕД ПОЛИТИЧЕСКАТА КАСТА,ПРЕД ОЛИГАРСИТЕ,ПРЕД ПРОКУРАТУРА,ПРЕД СЪДА,ПРЕД БАНКЕРИТЕ,ПРЕД КРАДЦИТЕ,ПРЕД ВЗЛОМАДЖИИТЕ,ПРЕД УБИЙЦИТЕ!!!И изобщо,престанете да ни вменявате вина пред кого ли не,ЗАЩОТО СЕ СТАРАЕМ ДА ЖИВЕЕМ КАТО НОРМАЛНИ ХОРА,защото вече почва и на стадото да му накипява и не е далеч времето,когато ще ви потърси и на вас и на НПО и брюкселските китки,отговорност!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жена съм, но честно казано много повече ме интересува дали заплатата ми стига да живея достойно или не, отколкото дали колегата ми взима няколко лева повече от мен.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, напротив съвсем равнопоставени сме! И на едните и на другите ни плащат жълти стотинки!!! Така, че Калфин ти първо направи доходите на хората нормални, пък тогава да се занимаваме със заплатата на Пешо и на Мария. Сега и единия и другия едвам оцеляват, така че все едно е кой взима с 10 лева повече.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този пък ни омръзна със старите си "новости". Мисли че прави нещо, а то изтрито, протрито от употреба, хората забравили, а той вика "НОВОСТИ ПРАВИМ". МУЗЕЙ НА ДРЕВНОСТИТЕ!
14
2
 
7
 
! Отговори
sorry преди 8 години
Заплата 200 евро.а пенсия 100 евро,Калфин скоро ще духаш супата здраво!
13
3
 
5
 
! Отговори
kan4o преди 8 години
При 2млн.и300хил. работещи и 2млн.и700хил.пенсионери жална ти майка другарю Калфин.
12
4
 
6
 
! Отговори
Томас преди 8 години
Това не е моята държава това са някакви юдео-масонски извращения и феминизъм чиято цел е жените да не създават семейства а да гледат кариерата което води към геноцид на европейските нации.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа, освн това еднакво добре се лодиграват и с двата пола . Истината е по средата .8
10
4
 
7
 
! Отговори
ОПА преди 8 години
АЙДЕ КАЛФА ДИГАЙ ГЪЛЪБИТЕ ПОЖИЗНЕН ДЕПУТАТ.ТАКЪВ .ВСИЧКИ МЪЖЕ ВЪН ОТ ПЪРЛАМЕНТА.САМО ЖЕНИ .ЩЕ СЕ ИЗБИРАТ..
9
2
 
7
 
! Отговори
д-р Dris-callme преди 8 години
ПитанкаКоя държава в ЕС е с доходи от работна заплата близки то африканските?
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що бе, равноправие си има - нито жените, нито мъжете получават адекватни заплати!
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мис йес в дрехи ,как въобще ги търпите!?
6
5
 
8
 
! Отговори
Дискриминиран преди 8 години
Искам да се оплача че съм дискриминиран. Кандидатствах за работа, но ме отхвърлиха защото не съм отговарял за изискване за пол: бил съм мъж. Къде да пусна оплакването си?Не знам дали има значение работата, но беше за теляк на женската баня. Та ако някой адвокат чете и може да помогне да пише; искам да ги осъдя.
5
2
 
8
 
! Отговори
tal преди 8 години
Първо в бг да започнат да плащат пък после да изравняват заплатите. Под 500 евро заплата само в бантустан има.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Shef jena trqbva da se zabrani sus zakon
3
6
 
13
 
! Отговори
Калфин преди 8 години
Калфин, да ти кажа, в последно време, като ви гледам вас ми се струва, че *** са най-добре....
2
4
 
13
 
! Отговори
Тия па преди 8 години
Тоя и Кунева смо селфита предлагат
1
7
 
21
 
! Отговори
попа преди 8 години
Отиде коня в ряката. Сега жените ще имат гарантирани места като инженери, а мъжете като мед сестри. Махайте го тоя изкривен феминизъм преди да станем като на запад с по един развод на един квадратен метър. И не се чудете, че евреин го предлага това. На тях им е в природата да се налагат над другите, където им бъде позволено.