Отиде си Йордан Соколов! Депутатите сведоха глава

Той беше председател на 38-тото Народно събрание
Обновена: 24 фев 2016 13:29 | 24 фев 2016 13:11, Камелия Цветанова
129
Отиде си Йордан Соколов! Депутатите сведоха глава
Снимка: архив, Булфото

Депутатите почетоха с минута мълчание Йордан Соколов, който днес е починал.

Той беше председател на 38-тото Народно събрание, а преди това депутат в 37-ото, и 39-тото.

"Напусна ни Йордан Соколов, голям български юрист, политик и държавник. Своето ярко присъствие в политическия и държавния живот на страната той посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната", каза председателят на парламента Цецка Цачева.

Според нея Йордан Соколов ще бъде запомнен като един от мъдрите, зрели и отговорни политици на българския преход, като честен и принципен държавник, който в действията си е следвал принципи и морал.

"Приносът му към демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото", заключи тя.

"Той беше непоколебим демократ, аристократ по дух и възпитание", коментира печалната новина реформаторът Атанас Атанасов.

Социалистът Атанас Мерджанов си припомни, че Соколов е бил изключително стриктен при спазването на законите.

Според него Соколов е бил един от сериозните представили на българската парламентарна демокрация и е умеел да всява респект, както сред своите съмишленици, така и сред опозицията.

Йордан Соколов е роден на 18 януари 1933 г. в София. Той завършва право във Софийския университет "Св. Климен Охридски". През 1990 г. е избран за член на Централната избирателна комисия от квотата на СДС. През същата година става и юридически съветник на президента Желю Желев. През 1991 година Йордан Соколов подкрепя стачката на 39-те. Става министър на вътрешните работи в правителството на Филип Димитров.

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Йордан Соколов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отиде си другарят Соколов , дано скоро го последва цялата СДСарска *** , начело с Костов , който сега за награда от работодателите му , работи в Сороския Нов Български Университет.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предвид огромните му заслуги сега сигурно е в рая, който за него изглежда като тайния архив на ДС. И той седи на кожен стол, пие чай от порцеланова чаша с вдигнато кутре и кара едни малки котаранчовци да му носят досието я на този, я на онзи.
71
10
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Лека да му е пръста...уважаван,достоен и добър човек.
70
1
 
18
 
! Отговори
k преди 8 години
a сега останалата крадлива *** от парламента да отидат и да надзърнат на тоя в дупката и да видят дали е взел нещо (от многото откраднато) с него
69
3
 
21
 
! Отговори
2 преди 8 години
Сега Рогатия вече Пече Данчо Соколов върху откраднатите от българите банкноти, мушка го с вила, заради разсипаното земеделие и го полива с врящо мляко заради погубеното ни животновъдство, вари го в стопен ***, заради погубената ни тежка индустрия.Скоро-и другите му авери от крадливите демократурници да му правят компания в Пъкъла!
68
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 82а бе лаик, пенсиите бяха 3-4 долара по времето на Виденов...
67
0
 
7
 
! Отговори
вв преди 8 години
До 84"паметливия" я кажи кое правителство се пребори с мутрите и рекета, или не помниш до толкова.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На времето неповторимия Жорж Ганчев го бъзикаше,че си лакирал ноктите и бил.............еди къв си!А Соколов му отвръщал: Не е вярно,лакирам си само кутрето !
65
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евичка сега плаче.На нея и беше писнало от изневерите на Добри Лазаров със студентки и си хвана този с обратната резба. Трябва да му се издигне паметник, като на Лучников, в цял ръст. То в София нямаме паметник на Ботев, ама на Лучников имаме. Щото и този и Лучников са олицетворение на евроатлантическите ценности, а Ботев - не.
64
4
 
21
 
! Отговори
пипи преди 8 години
За умре... те или..... За този НИЩО.
63
8
 
40
 
! Отговори
Karpuzan преди 8 години
Нерде Трифон Иванов, нерде Соколов - единия лъв - другия плъх!
62
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно докато Соколов беше министър на Вътрешните работи се сформираха мутренските бригади. Помагаше му о.з. генерал Любен Гоцев. Не сме толкова късопаметни. Ще прескоча факта, че е хомосексуалист, защото това е личен избор и няма отношение в случая. Но за съжаление и политиката, която водеше като министър беше хомосексуална, така да се каже.
61
4
 
34
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Дано всички политици демократи управлявали България да гушнат букета.
60
10
 
30
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
Не го познавам лично. Сещам се обаче, че след управлението на"честният Жан", парламентът под негово председателство си купи чисто нови коли за стотици хиляди. Пенсията беше няколко долара и т.н. По повод покупката на колите във "Всяка неделя", той най-нагло каза" не сме достатъчно богати за да си купуваме евтини коли"...... Е не мога да жаля за него....
59
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А други се зарадваха. Тези дето му помнят бакиите.
58
5
 
45
 
! Отговори
българин преди 8 години
Хора не се палете излишно.Първо всичките ни политици произлизат от БКП.Второ нито един не е направил нищо добро за България.Всички до един са работели и продължават да работят против страната ни.
57
0
 
22
 
! Отговори
очевидеца преди 8 години
Аз говоря за 1980-та година.Тогава да отидеш в ГФР,САЩ,или в друга западна държава не беше възможно ако си българин.Е,югославяните можеха.Пътуваха и работеха където си поискат.Вечер като си пуснеше човек радиото те имаха предавания в които изпращаха поздрави на близките си от цял свят.Те тогава живееха щастливо и охолно за разлика от нас.Затова и плачеха за Тито!
56
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато чете човек писанията на тези *** по-долу, си спомням думите на Пенчо Славейков - "Не народ, а ***"!
55
4
 
31
 
! Отговори
БРЕЙ преди 8 години
НЕ МИСЛЯ , ЧЕ ЗАСЛУЖАВА УВАЖЕНИЕ !
54
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или добро или нищо. НИЩО.