С розово срещу агресията в училище

Училищен психолог: Това е проблем в световен мащаб!
24 фев 2016 11:30, Анисия Иванова
24
С розово срещу агресията в училище
Снимка: Bulgaria On Air

Всяка последна сряда на февруари е Ден на розовата фланелка. На този ден децата в много училища по света и у нас решават да се обличат в розово, за да кажат "Не на насилието в училище". У нас този ден се отбелязва за трета поредна година.

Насилието в учебните заведения е на второ място, след това в семейната среда. У нас над 100 училища официално подкрепят инициативата.

Денят има и своя история. През 2007 година един ученик в Канада отива на училище с розово поло. Заради облеклото си той става обект на агресия и насилие от свои съученици. За да го подкрепят, на следващия ден негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището.

Оттогава последната сряда на февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки стават негов белег.

Учениците от столичното 55 СОУ също се включат в инициативата.

"На никого не му е приятно да стане обект на насилие и тормоз в училище", казва Калина от 5 клас пред камерите на телевизия Bulgaria ON AIR. Тя признава, че знае за свои съученици от по-малките класове, които са били тормозени от големите. Съученичката й Ивана допълва, че в тяхното училище насилие няма. "Това е голям бонус за нас, защото съм чувала за други училища, където то съществува", признава момичето.

Това е проблем в световен мащаб, допълва училищният психолог Мария Колева.

"Ние залагаме предимно на превенцията. За нас е важно нашите ученици да бъдат информирани какво е тормоз. Това не е само да блъснеш или удариш, тормозът може да бъде вербален, психологически. Живеем в глобален свят- всяко нещо, което е написано в социалните мрежи против волята ни и неотговарящо на истината, също е тормоз", обясни психологът. Учениците трябва да разберат, че всяко нещо, което направят или кажат, има своите последствия, допълни тя.

В училището има педагогически съвет, Комисия за борба с противообществените прояви за начален и горен курс.
В 55 СОУ днес ще се работи съвместно със служители на детска педагогическа стая  и 7 РПУ. Пред учениците ще бъде показан и материал за агресията.

Разговорът по темата чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То ако проблемът се решаваше с една розова фланелка...
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Веднага се сещам за едно дето"Усещам, че злобееш срещу Гери-Никол. Ами тя си има богати родители, които сами са си преценили как да я възпитават. Не я познавам и не се интересувам от личния и живот, но предполагам, че живее добре.Имах една колежка, на която децата и бяха станали 1-ви курс студенти и всеки ден звъняха по телефона на майка си, за да я питат как да се облекат. И какво да ядат днес.Твоите деца е силно възможно да станат същите шарани, ако не ги оставиш да се оправят сами.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ха ха ха! Смея се с глас! :))))))))))))))))"Браво! Хубаво е, че се смееш. Вероятно не си съгласен, че децата не трябва да са расли в саксия. Вероятно смяташ, че детето трябва да се превръща в социопат и да не познава света в който живее. Ако така възпитаваш детето си, след време няма да знае как да си пусне компютъра и как да работи с него. Дори е силно вероятно да изпитва страх от всяка технологична новост, да изпитва притеснение от това. И да се озлоби, че тъпичките могат, а то не може.
10
2
 
5
 
! Отговори
Глава 1-ва преди 8 години
"детето си и телевизията е сведена до минимум, таблет няма, интернет няма, компютър няма."Пагубно е за детето да бъде ограничавано от каквото и да било. И живота на улицата учи, играта дава социални умения, способности за интеграция в екипи, в колективи. Ако детето се изолира съвсем от другите "гаменчета", то тогава няма да придобие способностите да ги различава и да се брани от лоши хора. А без способности да работиш с нови технологии, днес си никой - компютър и интернет - за тях става дума.
9
0
 
6
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Ето ви един пример от световен мащаб: Цяла година електроенергия бива разхищавана по какъв ли не начин. Определена е обаче ЕДНА вечер- символ за пестене на ел.енергия чрез гасене на осветлението за известно време. Според мен - пълно недоразумение. Та и с розовата блузка е същото - ефект нула. Колко други неща провокират насилие, не се наемам да изброявам, а и всички ги знаете. Насилие у нас не е имало винаги. Да се уточни от кога и как е започнало, и мерките да започнат от там. Така мисля аз.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо пък трябва да се обличам в скапани цветове, за да показвам, че съм против насилието? Не може ли всички да са облечени в зелено, например? Какви са тези смотани неща?
7
0
 
9
 
! Отговори
Без хленчене преди 8 години
Що се отнася до агресия чрез удряне и други физически посегателства, ако учители и охранители не могат да гарантират нито неприкосновеност на по-кротките и възпитани деца, нито налагането на адекватни наказания, тогава, БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ КЪМ ДЪРВЕНИТЕ ФИЛОСОФИ, изходът е само един - як бой до по-си-ра-не, та наглият ко*пел*дак да се научи друг път да не посяга. Всяко по-здраво момче трябва да умее да се бие - животът е такъв. Ако пък тормозеното е физически по-слабо, някой друг да пребие побойника!
6
0
 
15
 
! Отговори
Без сълзливо розово преди 8 години
Вместо да давате пари за смешни демонстрации, научете децата си как да реагират именно на допълнителните видове тормоз - психически и вербален, а също и такъв, който се осъществява чрез интриги. Това се практикува не само в училище - през целия живот ще се срещат с хора, които ще ги обиждат, притесняват или ощетяват чрез ловки интриги. Много е важно още в училище да си изградиш работещи стратегии за защита срещу такива хора.
5
2
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Символиката е важно нещо.Но истинската борба с агресията не се води така.За да не е агрсивен, човек трябва да се занимава с нещо пълноценно. Ако седиш 35 часа в училище и по независещи от теб или родителите ти обстоятелства (те не издават учбници и програми) те насилват психически учителите ти с неподходящ материал, то със сигурност ще станеш по-агресивен и тази агресия ще занесеш в семейството си,а не обратното.Така училището влияе на семейството. Все пак децата ЖИВЕЯТ през деня в училище..
4
1
 
16
 
! Отговори
Уникални глупости преди 8 години
Огромни глупости! Агресията се оправя само с ДИСЦИПЛИНА. Трябва да се върне старата система на обучение, която не позволяваше на децата да вършат идиотщини безнаказано. А ТВУ-тата са повече от задължителни, както и държавата да задължи всички да пращат децата на училище.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като се облекат в розово, та какво? Решението е просто - провинилите се полагат обществено полезен труд, засилват се правомощията на учителите да раздават наказания, а насилниците - публично получават сходно унижение, като това, което са нанесли! Когато попаднеш от другата страна на шута, тогава осъзнаваш какво причинява на "жертвата" ти.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възмездието рано или късно идва.. На кой детето му умира при нещастен случай.. На кой майка му или баща му, заболяват.... Важното е едно времешните агресори да са живи и здрави за да гледат как любимите им хора около тях умират при нещастни обстоятелства хахахха...
1
2
 
10
 
! Отговори
GB преди 8 години
Розовото при мен предизвиква агресия.