Шефовете масово недоволни от младите висшисти

Младите хора нямат професионални умения, но знаят езици
Обновена: 25 фев 2016 08:49 | 25 фев 2016 08:41,
85
Шефовете масово недоволни от младите висшисти
Снимка: архив, Булфото

Всеки трети бизнесмен намира незадоволително нивото на подготовка на младите висшисти, които наема на работа, съобщава "Стандарт".

Негативните оценки за качеството на висшето образование у нас остават без промяна през последните 7 години, показва анкета на БТПП. И през 2008 г., и сега делът на фирмите, които са недоволни от знанията на новопостъпващите на работа студенти, е 67-68%. Само 13% от предприемачите са доволни от нивото на висшето образование у нас.

Основните пропуски в образованието на младите хора според представителите на бизнеса са както по отношение на професионалните умения, така и в базисните икономически познания. Според 45% от фирмите на младите им липсват и умения за работа в екип, а според 38% - и предприемаческо мислене. Работодателите отбелязват, че завършилите висше образование трудно правят връзка между теоретичната подготовка и практическото й приложение. Недоволство има и от подготовката на учениците, завършили професионални гимназии.

В същото време работодателите изказват най-голямо удовлетворение от обучението в езиковите гимназии - там само 3% от фирмите са изказали неодобрение. Работодателите настояват университетите да завишат критериите си за прием, както и да се увеличи броят на младежите, включени в стажантски програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Да да преди 8 години
Като ги знам българските шефове колко са "ентелегентни"....
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди време имаше данни, че около 95% от т.нар. "работодатели" в България са със средно и по-ниско образование, така че е напълно възможно да не са доволни от висшистите, оценявайки ги от висотата на собствена си некомпетентност и простотия.
67
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 8 години
Някой да припомни на някои от българските работодатели какво е казал вожда им на времето - "плащаш с фъстъци - получаваш маймуни". Когато заплащането е малко, съответно и конкуренцията ще е ниска. Ако искат по-добри кадри, да плащат по-добре.
66
1
 
27
 
! Отговори
Roslio преди 8 години
То пък работодателите са едни вишисти и с обноски ум да ти зайде. Сбърканите са не вишистите , а баш работодателите. То от тях тръгва посредствеността.
65
3
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 8 години
А стига сте се напрягали. Който иска да работи сяда и работи, който не иска или си седи вкъщи и храни или става предприемач. Нали знаете - накарай мързеливия на работа, а той ще те научи на акъл :)
64
5
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 8 години
За лично започнах да ходя на стаж по фирмите още откакто бях 10 клас, тъй като исках да видя истинската страна на нещата. Никъде не ми плащаха, просто исках да се науча как седят нещата в реалния живот. Никога не съм бил отличник в училище, а да не говирм за университета - нито една сесия не съм изпуснал:) Но за разлика от това винаги съм се старал да разбирам и да искам да знам още от това което работя, не защото така трябва, а защото всяка работа ми е давала нови знания и нови пътеки за успех
63
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОЖЕ ТЕ 80% ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ С КИЛИЙНО ОБРАЗОВАНИЕ А ПЪК С ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ И АКО МОЖЕ ДА НЕ ИМ ПЛАЩАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ. ТОГАВА МОЖЕ ДА КАЖАТ, ЧЕ НЕ ЧАК ДО ТАМ СА НЕКАДЪРНИ. ЕДИН УМЕН РАБОТОДАТЕЛ НЯМА ЗА НАЙ-НИСКА ПОЗИЦИЯ ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ДА ИЗИСКВА ДВА ЗАПАДНИ ЕЗИКА ПЕРФЕКТНО, КОМПЮТЪРНА ГРАМОТНОСТ, ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ АКО МОЖЕ И ДВЕ. БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТЕЗИ НОВОИЗЛЮПИЛИ СЕ КАПИТАЛИСТИ.
62
0
 
15
 
! Отговори
454 преди 8 години
в тази държава всичко е сбъркано, от образованието до бизнеса - образованието е неодекватно от глидна точка на днешните реалности, а бизнеса - стиснат, държат се със служителите си вси едно са им роби Трудно ще се срещнат
61
0
 
11
 
! Отговори
Крундел преди 8 години
Всичко е глупости и само глупости... от една страна така наречените "вишисти" имат ОБРАЗУВАНИЕ от преди 40 години, никаква връзка с практиката, от друга страна като отидеш на работа... чистач, шофьор и докато си почиваш да свършиш и някаква лична работа на "шефа"... т.е. търсим 5 човека, но па да зимат една заплата и да работят като шест.А как някой да работи така, като види офисните "каки" как нищоправят по цял ден във "фиейса" и взимат с 1000лв отгоре...
60
3
 
12
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
То не става с 200 марки и едно прасе само... Трябва това което учиш да ти идва от вътре! Университета не е само "училище"! Иска се и да се интересуваш от това което учиш. Не става само с лекциите! Има достатъчно информация вече за всичко, интернет, книги и т.н. Пример : Студент в техническия учи за инженер, но зубри лекциите или чат пат плаща за някой изпит и после като види на живо една машина, не знае какво е това... Който иска може да се развива, но се иска труд, а не пиене на кафета и цигари
59
0
 
9
 
! Отговори
kelesha преди 8 години
До бай МинчоОК хората са ти дали шанс, обучили са те, колко фирми го правят това едва ли са 10% от всички фирми на територията на България.Другото което е сменил си три работи, което следва че не са успели да те задържат, от където идва и другия проблем във фирмите, че не могат да си задържат обучените кадри. Като цяло политиката на фирмите в България е сбъркана. Относно самостоятелните обучения от другото ти мнение съм напълно съгласен с теб. Това няма кой да ти го даде в никой университет.
58
6
 
9
 
! Отговори
бай Минчо преди 8 години
Мисълта ми е - стига с тоя хейт, стига с това пораженческо мислене. Винаги виновния е някой ОТГОРЕ, а не нещо ОТВЪТРЕ (в нас). Истината е, че новоизлюпените висшисти са пълни кавали, а бизнеса не пасе трева.В 21 век сме, имате цялата информация на света в джоба си (смартфон) - учете от там! Айде успех на всички, аз след някоя година мисля да съм вече работодател :)
57
9
 
6
 
! Отговори
бай Минчо преди 8 години
На 24 съм и преди повече от 2 години изкарах обучение организирано от фирма, която после ми предложи работа. Започнах на 600лв заплата. Естествено това обучение беше само началото - сам се дообучих и смених още 2 фирми. Сега взимам 3К заплата, висшето си така и не съм го завършил още - не виждам смисъл, информацията там е с 30г назад.
56
0
 
3
 
! Отговори
Калина до 56 преди 8 години
Говорим за обикновените хора. Не за гениите :)В крайна сметка си прав, че индивидуалните качества са истината.Всичко останало е "патерицата" за изграждането на един човек.И все пак Джобс също е бил ученик :)"...За да подобри своите маркетингови умения, които ще му са от полза за продажбата на Apple I, Стив се учи от свой приятел, работил в маркетинговия отдел на Интел..."
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То затова процъдтяват кол центровете
54
1
 
31
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Шефовете май са недоволни, че не има работят яко за без пари или може би служителите им трябва да си плащат, че им работят. За тези заплати, които плащат тези шефове, колкото и работа да им свършиш, все ще е повече от това, за което плащат.
53
0
 
20
 
! Отговори
??? преди 8 години
Доста манипулативна статия.Първо, от кои висшисти са недоволни - от тези завършили ВУЗ-а на картинката ли, от другите вузове ли или от завършилите всякакъв ВУЗ?Второ, тези недоволните колко средства са дали за подготовката на така нужните им кадри?Трето, ....
52
1
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Ние живеем в постсоциализъм!Крадливите комунисти станаха чорбаджии-изедници!
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми да наемат стари висшисти..
50
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще напишете статия "Служителите масово недоволни от възнагражденията си, условията и отношението от работодателите" или ние не сме важни?