Шефовете масово недоволни от младите висшисти

Младите хора нямат професионални умения, но знаят езици
Обновена: 25 фев 2016 08:49 | 25 фев 2016 08:41,
85
Шефовете масово недоволни от младите висшисти
Снимка: архив, Булфото

Всеки трети бизнесмен намира незадоволително нивото на подготовка на младите висшисти, които наема на работа, съобщава "Стандарт".

Негативните оценки за качеството на висшето образование у нас остават без промяна през последните 7 години, показва анкета на БТПП. И през 2008 г., и сега делът на фирмите, които са недоволни от знанията на новопостъпващите на работа студенти, е 67-68%. Само 13% от предприемачите са доволни от нивото на висшето образование у нас.

Основните пропуски в образованието на младите хора според представителите на бизнеса са както по отношение на професионалните умения, така и в базисните икономически познания. Според 45% от фирмите на младите им липсват и умения за работа в екип, а според 38% - и предприемаческо мислене. Работодателите отбелязват, че завършилите висше образование трудно правят връзка между теоретичната подготовка и практическото й приложение. Недоволство има и от подготовката на учениците, завършили професионални гимназии.

В същото време работодателите изказват най-голямо удовлетворение от обучението в езиковите гимназии - там само 3% от фирмите са изказали неодобрение. Работодателите настояват университетите да завишат критериите си за прием, както и да се увеличи броят на младежите, включени в стажантски програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
33
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Извинете, но уменията за работа в екип и предприемаческото мислене не са дисциплини от висшето образование. И е напълно нормално на един новозапочнал да му липсват някои професионални умения. Затова съществува понятието кариерно развитие. А че българските работодатели само искат да получат наготово, но през ум не им минава да инвестират в развитието на собствените си кадри си го знаем отдавна. Ако тази статия има за цел да депресира младите да не искат нормални заплати - айде у лево!
8
1
 
48
 
! Отговори
ha преди 8 години
Ми границите са отворени да си привлекат вишисти от Германия например :)Много интересно защо същите тези нехаресвани тук -се адаптират и нормално работят зад граница?Или западните работодатели са по-малко придирчиви :)
7
0
 
34
 
! Отговори
Pavlik преди 8 години
Така ли? Недоволни били. Ми БГ е в ЕС, ей го къде е целия ЕС, да си наемат германци или холандци, че са по-добре образовани.
6
0
 
33
 
! Отговори
рускипрахсвитамини преди 8 години
шефове били...кви шефове сте вие, комуниди крадливи, алчни - откраднете 2 милиона по програми и после си викате ратаи за по 500 леа да ви сгрибат, а вие на мерцеседа и у гърция....вашта мама долнаааа!!!!
5
2
 
32
 
! Отговори
Илиян преди 8 години
Във всяка една нормална държава, след като бъдеш нает на работа преминаваш през обучителен курс. Само българските бизнесмени това не го разбраха. За съжаление бизнесменчета български капитализма не е само наемай и експлоатирай. Трябва да пойнвестирате и в обучение.
4
2
 
29
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Нали са наясно тези работодатели, че няма как един току що завършил да може да работи като този с 10 години опит? Както се казваше за да получиш трябва и да дадеш - има достатъчно програми за обучение на служителите. Ама не тук всички искат служителите им да знаят всичко и сами да се подготвят и да инвестират в себе си. Най-големия актив на една фирма винаги са служителите и!
3
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Университета дава само базови познания, не бълва тесни специалисти. Работодателите да си обучат персонала. Но с трици маймуни не се ловят.
2
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко от наетите са доволни от работодателите си?Че нещо тия феодалчета май се позабравиха малко, а?
1
1
 
27
 
! Отговори
ф 22 преди 8 години
Така беше заложен прехода.Да се сърдят на медии,медиатори и политически експерти дето 20 г от сутрин до вечер твърдяха ,че с малко английски и комп . 21 век ни в кърпа вързан.