25% за ГЕРБ, 12% за БСП, но всеки пети иска нови партии

Черногледите са повече от оптимистите: 46% към 43 на сто
92
25% за ГЕРБ, 12% за БСП, но всеки пети иска нови партии
Снимка: Булфото, архив

22% от българите смятат, че на политическата карта на страната има нужда от нови партии. Това показва национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", направено между 16 и 24 февруари сред 1000 души.

За нови партии са се обявили повечето от мъжете, младите избиратели, хората на възраст между 40 и 49 години, столичаните.

51 на сто от анкетираните, които твърдят, че на страната ни са нужни нови партии, потвърждават, че биха гласували именно за такива.

Засега обществените нагласи са по-скоро уклончиви и пожелателни, отколкото свързани с конкретни намерения за гласуване за нови партии, коментират социолозите.

Електоралният дял на ГЕРБ остава без промяна за последната година - 24,5 на сто.

Не се променя и електоралният дял на БСП – 12%.

Засега участници в един бъдещ парламент биха били още ДПС  - 6% подкрепа, РБ - 5,5 на сто и ПФ - 4,5 на сто.

За "Атака" биха гласували 2,9% от избирателите, за  АБВ - 2,5 на сто, което според социолозите означава, че те запазват шансове да се класират сред парламентарните формации в бъдеще.

Отстраняването на Лютви Местан от лидерските позиции в ДПС засега няма еднозначен отзвук, констатират от "Екзакта".

От една страна почетният председател на ДПС Ахмед Доган удвоява одобрението си за последната година. От друга страна обаче през последните дни бе учредена новата партия на Лютви Местан. Според социолозите би било прибързано да се правят някакви категорични изводи на база моментна картина на обществените настроения.

Проучването включва и въпроси за отношението към ЕС и НАТО.

За последните две години не е регистрирана промяна в дела на българите, които одобряват членството на страната ни в Европейския съюз и те си остават 70%. Само една пета са критично настроени към ЕС.

Най-често негативни нагласи към ЕС имат леви избиратели, както и националистите.

За последната година с 11% нараства одобрението за членството на България в НАТО - от 42 на 53%.

Тенденцията е още по-значима и заради спада, с 6 на сто, на неодобряващите членството ни в НАТО, коментират от "Екзакта".

Според тях глобалните предизвикателства, пред които е изправен светът, както и близостта ни до огнища на нестабилност, прави все по-валидно допускането, че сигурността ни може да бъде гарантирана в рамките на Алианса.

Според данните оптимистите за бъдещето на страната са 43 на сто, а за собственото си бъдеще - 45 на сто.

Песимистите за бъдещето на страната са 46 на сто, а тези, които не очакват добри дни в личен план - 38%.

Симпатизантите на партиите, които участват в управлението са по-оптимистично настроени към бъдещето на страната в сравнение с останалите българи.

Най-големи оптимисти за бъдещето на страната са избирателите на ГЕРБ – 76% от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е по голям ПопулистГерб-Б.Борисов 20 милиарда дълг +Бсп-Орешарски 1 милиард неизтеглен дълг -
57
7
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
12% --за БСП...?????!МНОГО Е !!!!!!НЕКОЙ , НАПРАВО СЕ Е ПРЕСТАРАЛ , ДА ИМ УГОДИ!НЕ СЪМ СИГУРЕН И ЗА ДПС , ДАЛИ ШЕ СЕ КЛАСИРА НА ИЗБОРИТЕ , ТОЗИ ПЪТ!ИЗОБЩО -------АКО ИМА ИЗБОРИ ...ШЕ Е ПЪЛЕН РЕВ/...като на гробище/!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човече,как да ти повярвам,че за всичко е виновен,,световният банков монопол",като намаш идея,кога е,,и",кога е,,й"?
55
5
 
7
 
! Отговори
до Одисеус преди 8 години
Популиски партий са десните Затова и Европа е в Криза точно заради Популиските Десни Политики назначавани и спонсорирани от Световният Банков Монопол с цел орязването на всички социални европейски привилегий и политики на държавно нивоЗавладяването на най печелившите държавни отрасли чрез приватизация и за без пари Кризата е създадена от тях и техните Десни Правителства който ги подържатТа затова и са Популистки
54
1
 
3
 
! Отговори
gost преди 8 години
да ги закрият до една тъкмо да спестят пари за дълговете дето са изтеглени и без това полза няма
53
3
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
76 Само те ли Танче а БСП и Атака , тях къде ги остави
52
6
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
73 Съжалявам , но според мен прекалено много надежди възлагаш на популизма , това което предлагат те самите знаят че е невъзможно , но така привличат гласове, нищо друго . Виждаш дори в Гърция Ципрас който е успелият популст , загърби предизборните си обещания. А НАТО по никакъв начин не е водило политика срещу Русия , точно напротив беше и гласувано доверие която тя не оправда. Никой не е срещу Русия но срещу руската агресивна политика няма как да не сме . Украйна е суверенна страна .
51
6
 
8
 
! Отговори
Атака! преди 8 години
Само Атака! Верно!
50
4
 
9
 
! Отговори
Севрюкова преди 8 години
За атака 2,9може би е вярно сега,но ако вашите любими османски парнтьори отрежат по малко от нашия ютоизток парче в стратегическа дълбочина,както предрече леля Слава Севрюкова,тези 2,9 ще станат на проценти 92 и ще изметат продажната върхушка за да дойде прогрес,което също от нея е предсказано!
49
2
 
3
 
! Отговори
do 72 преди 8 години
Odiseus Ще ти отговоря Първо колкото до партийте мен специално не ме и интересуват техните имена чесно да си говорим съм по голям привърженик на левите и крайно левите Формаций в България заради тяхната по Социална политика към НаселениетоКолкото до НАТО не съм против Против съм Политиката която води срещу Русия и Европа и Близкият изток в Геостратегическите си игри с Който Заплашва Световният мир Всъщност все по ясно се очертава един Световен Военен Конфликт предизвикван от ЗАПЛАХАТА НАТО
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не е гласувал за Плевнелиев - просто Борисов го посочи. Ако беше посочил магарето, сега то щеше да ни е президент и може би щеше да е по-малкото зло.Плевнелиев точно за това няма авторитет и обект на постоянни подигравки от българите. Все пак хората видяха как се хилеше като пуDDка в нови ***, докато Борисов му биеше "чембери" на Пресконференцията след "изборите".
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Манипулацийте в България нямат крайНови Партий били искали ми сега са 400 да станат поне 4 милиона така на всеки българин ще му се полага по Една ПартияИскали Нато Защо изобщо се Свързва Нато с ЕвропаДа не би случайно Турция да е в Европейският СъюзИ редовните глупости за ПроцентитеЧе точно тези проценти до денят на Изборите се променят до такива нива че нямат нищо общо от сега преставенитеМанипулативни Резултати
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бг народа е свикнал да го опъ... хубаво му идва и пак тях ще изберат.
45
0
 
22
 
! Отговори
Хъш преди 8 години
Да напомня че 240 хрантутника не ни трябват. 120 депутати на мажоритарен принцип - ето това трябва да пробваме и нищо няма да загубим , колкото и сегашните партии да ни убеждават в противното.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"22% от българите смятат, че на политическата карта на страната има нужда от нови партии"Що бе? След Бареков идва ред на Слави Трифонов. И така до края на света.
43
3
 
17
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Проучването е направено от привърженици на ГЕРБ!
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още ли има неразумни юроди,които гласуват за мафиотските партии ГЕРБ и БСП? Не разбрахте ли че Мутрон води дътжаватс към разруха и унищожяване? Той не иска реформи и правосъдие. Мутрон лично обеща че няма да допусне в България да бъдат съдени корумпирани политици и мафиоти КАКТО СТАВА В РУМЪНИЯ. Защото първият които трябва да влезе в затвора е той.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак се опитват да ни манипулират с някакви измислени проценти някакви измислени социологически агенции.Не им вярвайте хора.Не бъдете наивни,а гласувайте по съвест и се научете ДА КОНТРОЛИРАТЕ тези,за които сте гласували.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не нови партии ами нови лица необвързани със старите или сегашните!
39
2
 
15
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До НЕГЛАСУВАЩ. И каква е реалността? Всички уж я виждат, недоволства и пак ходят да гласуват за ГЕРБ.. Забравиха че първия път Бойко беше изгонен с камъни и защо беше изгонен и го преизбраха. *** народ - ето това е реалността