Българите подкрепят всякакви идеи за борба с корупцията

74% одобряват по-големи проверки на имуществото на властта
3 мар 2016 11:55, Елка Василева
19
Българите подкрепят всякакви идеи за борба с корупцията
Снимка: архив, Булфото

Българите автоматично харесват всякакви идеи за борба с корупцията. Това показват данните от експресен сондаж на "Галъп интернешъл", проведен по повод обявените от министър-председателя Бойко Борисов нови политически послания, свързани с борба с корупцията, както и разглеждани законодателни инициативи в тази посока.

Според 74 процента от анкетираните, ако има по-големи проверки на имуществото на хора във властта, това ще помогне за намаляване на корупцията. Повече от една трета от хората признават, че в последната година те самите или техни познати са били свидетели на корупция.

Широко одобрение получават всякакви идеи за борба срещу корупцията: улесняване на изпращането на сигнали, за създаване на единни органи, за нови законодателни мерки и т.н.

От "Галъп интернешънъл" отбелязват, че темата до голяма степен предизвиква автоматични отговори. При подобни въпроси винаги се наблюдават и социално желателни отговори. Високото одобрение не винаги означава яснота, запознатост или осъзната позиция, а е по-скоро подкрепа по принцип, посочват от социологическата агенция.

Близо две трети от запитаните твърдят, че одобряват основните органи за борба с корупцията, които съществуват сега, да бъдат обединени в един орган. Към момента масовото съзнание не вижда ефективна борба с корупцията и това кара респондентите да смятат, че реформа в тези структури едва ли ще навреди. Затова и над 90 процента от анкетираните одобряват приемането на специален закон за борба с корупцията по висшите етажи на властта.

Всякакви идеи за борба с корупцията се подкрепят от мнозинства дори около 90 процента: по-чести проверки, проверки по медийни сигнали, регистри за прозрачност и т.н., сочи сондажът.

Отчита се и принципна подкрепа (74 на сто) относно анонимните сигнали. По всичко личи, че когато проблемът бъде по-обстойно обяснен, тогава той среща разбиране сред мнозинството. Страхът от подписване на сигнал е и пряка функция на липсата на доверие в институциите и очакването за неефективност при разкриването на корупционни схеми, отбелязват от социологическата агенция.

Данните от сондажа показват, че 88 процента от запитаните подкрепят принципната идея за антикорупционни проверки и на свързани лица. 67 на сто казват "да" на идеята за ограничаване на контактите на политици и представители на съдебната власт. 77 процента одобряват т.нар. провокация към подкуп.

Огромен процент от интервюираните смятат, че корупцията е широко разпространено явление сред служителите в администрацията и това до голяма степен е резултат също от трайното недоверие на гражданите към българската администрация. Не малка част от хората, които са ставали жертва на корупционна схема или са чували за такава, са били в отношение именно със служители от администрацията, отбелязват от "Галъп интернешънъл".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
жорж преди 8 години
,,Новите политически послания...законодателни инициативи.....,,. ОТ КОГО , ОТ МУТРАТА, ДО КОЛКОТО РАЗБИРАМ./ ,,АЛО ,ТАНОВ,,, МИШО БИРАТА, ,,ТИ СИ ГО ИЗБРА,,...../ ,,Преоблякъл се Илия , погледнал се - пак в тия,,. МУТРАТА СЕ ОБКРЪЖИ СЪС СПАСИТЕЛИ И ПРЕИГРАВА ДОЛНОПРОБНО. Само , ако се множат чистите юристи и народът ВЕЧЕ ПРОГЛЕДНЕ И ОБЪРНЕ ЗАКОНОДАТЕЛНИТЕ ИНИЦИАТИВИ СРЕЩУ СЕГА УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАЛПАЗАНИ , ЩЕ ПОВЯРВАМ В ,,ПОДКРЕПАТА НА БЪЛГАРИТЕ,,.
16
0
 
2
 
! Отговори
14 преди 8 години
Като че ли ако те хванат имаш избор...Не лъжи.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BEZ KORUPZIA NIAMA NAPREDAK
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепят те като ги попитат директно, ама колко от българите, като ги хванат в нарушение с колата, предпочитат да бъдат санкционирани точно по закон, вместо да подхвърлят някой лев на катаджията?
13
1
 
7
 
! Отговори
Корумпиран преди 8 години
Вече 25 години е едни и също срещу корупцията .Кой е осъден ?
12
0
 
6
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Абе ей Вие мирната рая , не разбрахте ли ,че властта и местна олигархия само обират трохите на чуждестранните финансови анархисти-терористи които за 27 години откраднаха от жалката колония $1.5трлн. активи и поне още толкова пропуснати ползи от разрушена икономика ,концесии и див добив на човешки природи ресурси !???Вие юродите не разумни и децата ви ще страдат за безхаберието!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина много мрази далаверата , в която той не участва . Иначе празни приказки по медиите колкото искаш .
10
1
 
4
 
! Отговори
Електорат преди 8 години
Те българите подкрепят, ама някои други българи не подкрепят подкрепата. С голи ръце как се бори срещу ръжен?
9
1
 
8
 
! Отговори
дрън ,дрън преди 8 години
Празни приказки и кухи идеи колкото искаш то не бяха "Боркор" ,комисии в дупетатника и т.н.. Резултати никакви и как да има като трябва сами да се вкарат в затвора ,а и това да го видя няма да го повярвам.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и Гърците искат борба с корупцията ама по върховете , а за тях нищо . Взимаха незаконно социални пенсии , не плащаха данъци , лъжеха за доходите си и сега взимат по 2000 евро незаслужено пенсии . Това не е ли масова корупция . При нас е почти същото , всеки лъже и краде , ама ако може да не го закачат .
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BG podkrepyat vsichki idei,no kato gi pishem,nyakoi vse gi trie
6
1
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 8 години
MALKO DA SE PORAZ4ISTI TAZI ADMINISTRAZIQ ! CQL DEN STOQT NA STOL4E I KRADAT !!!!!!!!
5
4
 
6
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Борбата с корупцията трябва да почне от върха, от самия Борисов, та се мине през министри, олигарси, едри бизнесмени и така надолу. Трябва да има отнемане на имущество в полза не на държавата а за бедните и болните бели българи, строги наказания за ощетяване, корупция и кражба от общите, държавни пари. Най-важното обаче си остава просвещаването на хората в Християнската вяра без което те не могат да разберат защо да си кр***днат пари за себе си и да се облагодетелстват за сметка на другите е зло.
4
2
 
5
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Ако ти се бориш да изкорениш корупцията в отношенията между хора за които парите представляват смисъла на живота няма да постигнеш нищо защото дори да налагаш санкции и наказания и да действаш твърдо и сурово с тях те ще действат лукаво, коварно и хитро за да заобиколят ограниченията. Това е битка с вятърни мелници. Рибата се вмирисва откъм главата а не откъм опашката и римляните са казвали, че думите инструктират а примера води!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незабавно закриване на нашия "съд" и назначаване на международен не може от десетилетия да няма нито един осъден.
2
2
 
7
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Не можеш успешно да се бориш с корупцията ако ти самия си корумпиран и използваш нечисти начини за печалбарство, защото това се възприема като лицемерие. Не можеш успешно да се бориш с корупцията ако преди това не просветиш народа в Християнството и вярата в Бог и знанието, че Той ще съди всеки човек според делата му. Не можеш да се бориш с корупцията ако мнозинството от хората са със съзнанието, че смисъла на живота е в придобиването на пари и които разглеждат богатството като идеал.
1
0
 
8
 
! Отговори
ДЕПУТАТ преди 8 години
Не знам какво си мислите вие българчетата , но ние имаме друг План за нашето Богатство.Това е в главите на депутатките.