Хиляди старозагорци съпроводиха националния флаг

Трикольорът се издига на монумента "Самарското знаме"
Обновена: 3 мар 2016 13:22 | 3 мар 2016 13:13, Елка Василева
26
Хиляди старозагорци съпроводиха националния флаг
Снимка: Община Стара Загора

В деня, в който България чества 138 години от Освобождението си, хиляди старозагорци съпроводиха националния трибагреник към хълма, на който българските опълченци за първи път развяват първото бойно знаме в историята на България.

На „старозагорската Шипка“, както в града вече наричат Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, трикольорът се издигна днес на един от най-големите паметници в България - монумента „Самарското знаме“, съобщиха от община Стара Загора.

Паметното шествие тръгна от площада пред общината, където кметът Живко Тодоров отправи поздрав към присъстващите. В словото си за празника той отбеляза, че „трети март е най-святата дата в историята ни, защото ни дава свободата и възможността да се определяме като свободни хора, достойни жители на Европа и България“.

„Трябва да се гордеем с историята си, с подвига на всички загинали, с нашите сънародници, които ни направиха свободни хора. Трябва да възпитаваме в младите хора и онези, които ще изградят тук бъдещето си, морала и ценностите, оставени от пролелите кръвта си за Родината. България е държава с герои, чийто подвиг трябва да продължим днес“, призова той стотиците изпълнили площада.

Кметът, министърът на отбраната Николай Ненчев, народни представители, общинското и областно ръководство на Стара Загора, общински съветници и гости участваха в тържествения ритуал за издигане на националния флаг, след което поведоха шествието на старозагорци към хълма. В него се включиха представители на прабългарската школа „Бага Тур”, на дружество „Традиция”, ученици, обществени организации, военни и много граждани. На хълма се състоя военен ритуал за поднасяне на венци и цветя.

Венци и цветя бяха положени днес на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора - Паметник на Защитниците на Стара Загора, Мавзолей– костница „19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой и Паметника на загиналите във войните старозагорци.

Сценарист на паметното шествие под наслов „За свободата... Да развеем българското знаме!" и водещ на ритуала е актьорът Ивелин Керанов. Празникът ще продължи и в по-късните часове с тържествена заря-проверка и илюминациии от 19.00 часа на площада пред общината. Там в 19.30 ч. започва концерт на група „Епизод” .
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Стара Загора3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво......Браво.....Браво.....Бог да пази България,Българщината, и Българското....
12
0
 
2
 
! Отговори
Българка преди 8 години
Сигурно приликата с македонското шествие идва от музиката с която започна нашето .,,Ако умра ил загина,не мой да ме жалите...,,Едва ли има компания която не си е пробвала певческите възможности на нея след няколко чаши алкохол. ПОЗДРАВИ за организаторите!
11
8
 
4
 
! Отговори
До къде стигнахме преди 8 години
Не знам защо но ми прилича малко като македонските шествия липсват само статуите на бог Македон и на император Сашко,да бяхте се сетили поне да почете Руските войни бре!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя е тая група Епизод дето ще я слушат хилядите старозагорци че не я знам?
9
0
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
То виждал ли си 2000 човека или 20 хиляди на куп, че да приказваш глупости. Знам колко е дълга тази улица, защото това ми е родния град и съдейки от снимката, това са спокойно 2000 човека. Само на снимката!
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Стара ЗАгора тържествата стават все по мащабни, така трябва да бъде и в цяла БЪлгария!
7
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧАК ПЪК ХИЛЯДИ...
6
3
 
24
 
! Отговори
!!! преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Браво за написаното. Цял ден слушам по радиото ,че празнуваме Освобождението на България ,но не казват от какво и кого.Послушни журналисти работят там. Това е опорната точка спусната от ГЕРБ. Да не се споменава турско робство.Да не би да загубят гласовете на етническата турска партия ДПС. А сега се канят да узаконят още една и то с турско име.
5
4
 
17
 
! Отговори
CABOB преди 8 години
Аз съм един от най-големите родолюбци в Родината. Но смятам, че има нещо сбъркано и показно в днешния патриотизъм. Не вярвам на хора, които показват външно, а са кухи отвътре, много говорят, а малко вършат, издигат гръмогласни лозунги за святост, чест и морал, а в мислите си са непочтени. И най-важното от всичко - изпитват неистова омраза. Патриотизмът не е омраза, патриотизмът е обич. Другото е ксенофобия и фашизъм.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми явно турците не са плащали за асансьора и тока на стълбището, та ние сме се оплакали и руснаците са ни помогнали да се освободим от това нечестно съжителство и от турското присъствие.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TURZIA PRIZNA BALGARIA PREZ1906 G.IZPALNENA S TOPLI CUVSTVA KAM BALGARSKIAT NAROD.
2
7
 
21
 
! Отговори
Поклон преди 8 години
Разбира се, че дължим свободата си на руските воини. Също и на румънските, финландските, сръбските. Не бива да забравяме за тях.Можем единствено да страдаме, че десетилетия по-късно комунистическите сатрапи са избили децата на воините - наши освободители. Избили са също и семейството на царя - наш освободител, избили са цялата руска интелигенция, която наистина е симпатизирала на нас, българите.
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MIR I BLAGODENSTVIE IMASHE PO VREME NA MIRNOTO SAVMESTNO SASHTESTVUVANE.