Колкото повече учите, толкова по-дълго ще живеете!

Професор: Висшистите съумяват да оцелеят в рискови ситуации
Обновена: 3 мар 2016 14:24 | 3 мар 2016 14:12,
22
Колкото повече учите, толкова по-дълго ще живеете!
Снимка: архив, Булфото

Колкото повече учите, толкова по-дълго ще живеете. Това заяви професорът по демография от Виенския демографски институт Димитър Филипов на дискусия в Европейския парламент в Брюксел.

Ученият представи данни, според които очакваната продължителност на живота на българите с ниско образование е около 66 години, на тези със средно – 75 г., а на висшистите – 78. При жените числата са съответно 75, 80 и 82 години.

Подобни зависимости са отчетени и в други страни, като феноменът се обяснява с факта, че образованите хора се грижат повече за здравето си, спортуват, ходят на профилактични прегледи и имат знания как да оцелеят при сложни ситуации.

Според проф. Филипов съществуват и наблюдения, че образованите са по-силни физически при равни други условия. Те били направени чрез измерване със силомери на ръката.

Откриването на повече колежи и университети обаче няма да доведе до увеличаването на продължителността на живота, защото тя зависи от повече фактори, сред които икономиката на труда и съотношението между различните групи работещи, уточни професорът.

Според него подобряване на образованието, годините в здраве и професионалния опит, съчетани с политики за населението, могат да дадат по-добър отговор на демографската криза у нас от поставянето на цели за увеличаване на раждаемостта у нас.

За разлика от западноевропейките, които отлагат раждането на първо дете до успеха в кариерата и в Скандинавия и Франция - това вече става на 29 г., у нас средната възраст на първото раждане все още е 24-25 г., а броят на децата в семейството – 1,4.

Към 2014 г. очакваната продължителност на живота у нас за жените е 82 г., а на мъжете – 79. За чехите тя е с 2 години повече, за датчаните – с 3, а за французите - с 5 при мъжете и със 7 при жените.

Между 2000 и 2008 г. България е изгубила 13% от трудоспособното си население заради емиграцията, докато за същия период в Чехия и Унгария то се е увеличило с по 1%. На имигрантите Германия дължи 19% от ръста на населението си, а Франция и Испания – съответно 20 и 21 на сто. През 2000 г. 100 хил. души са заминали повече от България, от тези, които са се върнали, докато през 2010 г. – разликата между емигриралите и завърналите се от чужбина е - 50 000.  Според проф. Филипов емиграцията на трудоспособно население ще е проблем за България и през следващите години, но темповете постепенно ще се забавят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 123: - Я ми прати някои висшист в планината 2 седмици само с дрехите на него .... Как ще оцелее ?не се ли сети още? Как ще ти дойде ве! Понеже висшистът е образован, изобщо няма да ти уйдиса на акъла.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е, щом обещавате...
7
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
Абе вие от къде изкарвате тия глупости ... Я ми прати някои висшист в планината 2 седмици само с дрехите на него .... Как ще оцелее ? Каво ще прави ? Ще може да се ориентира по слънцето понеже е учил "ВИСШЕ" и е по "умен" от останалите ? Или ще знае какво да прави ако попадне недай си боже на някое диво животно . т
6
4
 
5
 
! Отговори
скептик преди 8 години
Завършил съм медицина отдавна.Към края на следването си говорех с много възрастен патолог който спомена,че през 1956-та година за цяла година бил видял един пациент с инфаркт.Стресът е убиец номер едно в днешно време.И затова инсултите,инфарктите,диабетът са стотици пъти повече.Следването също е стресово и затова не вярвам на тази публикация.Следването ми бе по трудно от казармата.Не знам защо обаче казармата се признава за трудов стаж,а следването не.
5
0
 
5
 
! Отговори
172-ри ден преди 8 години
Дано ,дано !
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Висшистите съумяват да оцелеят в рискови ситуации"Преди известно време имаше статия че голям процент от бездомните във България са вишисти. Как професора ще го коментира?
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай пари, акъл не искам, за ко да уча, чака-рака чака-рака.
2
12
 
11
 
! Отговори
Митко преди 8 години
Висшист столетник,няма.
1
0
 
13
 
! Отговори
w.q.germani преди 8 години
SLEDOWATELNO....KOLKOTO PO DALGO RABOTISCH....JIWEESCH PO MALKO......