На 3 март преди 138 години възкръсва България

Честит национален празник, българи!
3 мар 2016 07:30, Елка Василева
331
На 3 март преди 138 години възкръсва България
Снимка: архив, Булфото

България чества днес националния си празник – Деня на освобождението.

На 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от руско-турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно става официален празник.

Руско-турската война започва на 12/24 април 1877 г. с издаден в Кишинев Манифест на император Александър Втори. Включено е и Българското опълчение (12 опълченски дружини), самостоятелна българска доброволческа войска, създадена по предложение на руския генерал Р. М. Фадеев с подкрепата на Българското централно благотворително общество и славянските благотворителни комитети в Русия, които закупуват със свои средства 12 оръдия и голям брой пушки и патрони и ги предоставят на опълченците.

Според плана на руското командване от октомври 1876 г. първоначалното предназначение на Опълчението е да служи като "пеши конвой на главнокомандващия княз Николай Николаевич". Напливът от доброволци не престава и до обявяването на войната през април 1877 г. в Опълчението са зачислени 7444 бойци и 81 офицери в 6 дружини (3 бригади). Командир на българското опълчение е руският генерал Н. Г. Столетов.

На 6 май 1877 г. жителите на гр. Самара им подаряват бойно знаме. Самарското знаме е бойното знаме на Трета дружина от Българското опълчение, станало светиня за българския народ в борбата му за национално освобождение. Ушито е по време на Априлското въстание 1876 г. от жителите на руския гр. Самара (откъдето носи и името си), но междувременно въстанието е потушено. Изработено е от монахини от Самарския девически манастир. Направено е от двоен тънък копринен плат с червена, бяла и синя ивица с размери 185/190 см, с пришит в средата от двете страни черен кръст. На лицевата страна в кръста са изобразени славянските първоучители Кирил и Методий, а на другата - Иверската Света Богородица.

Знамето участва във всички боеве на Опълчението. Под него падат 5 знаменосци и сам подполковник Калитин - един от най-способните офицери в руската армия. Самарското знаме е единственото бойно знаме, наградено с орден "За храброст" първа степен (30 август 1880 г.).

Българските опълченци проявяват особено голям героизъм при отбраната на Шипченския проход (9-11 август 1877 г.). В края на декември 1877 г. те вземат участие и в боевете при Шипка и Шейново. След подписването на Санстефанския договор (1878 г.) Опълчението е отделено от състава на руската армия и става основа за изграждането на младата българска войска, наречана Българска земска войска.

Шипченската епопея прави преломът на войната необратим. Боевете на Шипка се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Шипка (до 1951 г. - Св. Никола, до 1977 г. Столетов) и Орлово гнездо от 9/21 до 11/23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

На 3 март в малкото селце Сан Стефано (дн. Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга. Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19. Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хиляди кв. км.

Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.

Честит национален празник, България!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Magnolia преди 8 години
V koi vek jiveiat bulgarite? :-)
85
0
 
0
 
! Отговори
Ле-ееекичък пропуск преди 8 години
Поизпуснали са Плевен от много политкоректност. Ама да са живи и здрави, всяка коза за свой крак.
84
0
 
12
 
! Отговори
Историята преди 8 години
Та като става дума за история, Третата Българска държава дължи освобождението си на Руската империя, но Руската империя дължи Християнизирането, езиковото и писмено-книжовното си ограмотяване на Първата и Втората Българска държава, а на Волжка България - сегашния архитектурния облик на Кремъл, построен по заповед на цар Иван Грозни като копие на Вожкобългарската столична крепост Кермен (днешен Казан)!
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прабаба ми е разправяла каква радост е било освобождението. Тя тогава е била дете и разправя ,че всички са се прегръщали,целували плакали-1 година е продължило това.....представете си да сте роб и изведнъж ви освобождават...наистина нещо велико са преживели тогава!
82
2
 
15
 
! Отговори
Ставри преди 8 години
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!!! ДА ПРЕБЪДЕ !!!ПОКЛОН ПРЕД РУСИЯ !
81
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вечна благодарност, братушки! Да живее неразрушимото българо-руско братство! Проклятие за ренегатите, обърнали се срещу майка-Русия за няколко мръсни долара. Българският народ е с Русия навеки!
80
3
 
18
 
! Отговори
аС преди 8 години
Вечна слава и поклон, пред освободителката ни, Русия ! От 300 коментара , половината -изтрити! " Всуе се мъчите напразно- Не се гаси, туй, що не гасне !
79
8
 
8
 
! Отговори
Yarost преди 8 години
Да, като гледам минусите на моя предишен коментар, разбирам, че не останаха умни хора в страната, които да забележат горчивината и сарказъма в съобщението ми. има само емоционални ***, които виждат само черно и бяло. Затова заслужавате това ново поробване от САЩ, и гниене в ЕС вместо да процъфтяваме заедно със Русия... Срамота
78
16
 
0
 
! Отговори
Yarost преди 8 години
Днес във България е национален празник. Освобождението от турското робство след Освободителната Руско-Турска война 1877-1878 г, който все още, по инерция, е официален празник и почивен ден. Но наблюдавайки за това, накъде вървят нещата в този малък театър на абсурда, не е толкова далече момента, когато го премахнат, а след това втори официален език ще стане турския, а още след това и първи (и единствен), а самата България ще стане отново още един вилает на нашия "скъпи" гост на Шипка - Ердоган.
77
9
 
5
 
! Отговори
eni4er преди 8 години
На 3. март птреди 138 години е подписан Сан Стефанския мирен договор.Ако някой от коментиращите тук го е чел нека да ми каже къде в него се споменава нещо за България.Аз го прочетох, там дори думичкчтч България я няма
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩО ВСИЧКИ МЕДИИ НЕ ПИШАТ В ЗАГЛАВИЯТА СИ " БЪЛГАРИЯ СЕ ОСВОБОЖДАВА ОТ ТУРСКО РОБСТВО " , А САМО ОСВОБОЖДАВА .. ИЗПРАЗВАЛА ЛИ СЕ Е Е ТОГАВА , КАКВО ?
75
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във всички войни за защита на Българските национални интереси Русия е била СРЕЩУ нас. През цялата си история Русия се е борила СРЕЩУ независима България. Естественият съюзник на България на Балканите е Турция. ФАКТИ.
74
4
 
28
 
! Отговори
Koceto преди 8 години
Честит празник, българи!!! Вечен поклон пред загиналите воини в борбата срещу турския поробител!
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 136ти под властта на падишаха ли искаш да си стоиш, либераст европейски.............Историята Слава Богу се е случила въпреки евроатлантическите ценности от 21 век. Срам и позор за такива майкопродавци
72
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога най-после българската Прокуратура ще се самосезира за изстъпленията на полуруски банди, за самоорганизацията им в "спящи клетки" и ударни бригади на руския фашизъм в България?
71
14
 
4
 
! Отговори
60р™ преди 8 години
На 24.02.2016 г. полуруснаците-терористи Александър Гечев и Георги Близнаков, след като са се назобили с руска шовинистична пропаганда, засичат колата на български гражданин и хладнокръвно му избиват зъбите. Пита се в задачата - кога най-после 3 март ще се замени с някой истински български национален празник?
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 127МАЛЕ . ОТ МЪКА ЩЕ СЕ ПОБЪРКАШ ЧЕ СТРАНАТА НИ ПРАЗНУВА И ПРИЗНАВА ТОЗИ ДЕН КАТО НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК.... И ДА ТЕ ЗАРАДВАМ - НЯКОЛКО СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ЕС СА ПОСТАВИЛИ РЕБРОМ ВЪПРОСА ЗА ОТМЯНА НА САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ...
69
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските лакеи пак започнаха да блокират всички, на които майката не е Русияя като на съществото по-долу
68
2
 
12
 
! Отговори
грачещ гарван преди 8 години
"На 3 март преди 138 години възкръсва България"за да бъде след 138 години добита окончателно
67
7
 
17
 
! Отговори
Есаул преди 8 години
Оставете храчещия по Русия да се дави в собствените си лиги! Отидете на Шипка, Плевен, Ст. Загора, паметниците на Освобождението, на митинг - шествие на Атака! Празнувайте! Бъдете истински българи, а не модифицирани евроатлантически ***!