КАТ: Колите без "Гражданска" се дерегистрират служебно

Глобата за автомобил без застраховката е 250 лева
Обновена: 4 мар 2016 18:45 | 4 мар 2016 18:45, Боряна Павлова
25
КАТ: Колите без "Гражданска" се дерегистрират служебно
Снимка: Архив Bulphoto

Проверките по пътищата зачестиха. Полицията следи за задължителната "Гражданска отговорност", а от вчера е в сила служебното дерегистриране на коли без тази застраховка.

Още по темата

Парадоксалното е, че ако се стигне до глоба, плащането й зависи единствено от добрата воля на нарушителя. От прехвърлените за принудително събиране глоби в НАП през 2015 са събрани едва 2%, съобщава bTV.

Към данъчните са били насочени над 2000 наказателни постановления. Вместо 1 млн. те са събрали малко над 20 000 лева.

Ако се забавят още няколко години глобите се превръщат в несъбираеми, а нарушението в безнаказаност. В случай, че водачът направи катастрофа във времето, в което няма застраховка, тогава гаранционният фонд ще плати на пострадалите, но на него не.

Именно в гаранционния фонд отиват парите от глобите  - с тях се плащат обезщетения заради щети причинени от автомобили без задължителната гражданска отговорност. От фонда не могат да накарат данъчните да събират повече.

В момента санкцията за кола без гражданска отговорност е 250 лева. Близо 20% от автомобилите са без гражданска отговорност.


25
Още от
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ZAKUPIL SAM KOLATA ZA 500 LV.,A TE MI ISKAT 250.

NIKOGA NIAMA DA PLASHTAM.

GIVEIA POD NAEM,RABOTIA NA CERNO--DA MI VZEMAT GOLIA ...
19
0
 
0
 
! Отговори
До Батакист преди 1 година
Ти ся кво, искаш да накараш милиционерите да работят ли?
18
1
 
5
 
! Отговори
:( преди 1 година
Къде отиват парите от тези застраховки?
17
0
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
не на застрахователите
не на банките
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези 20 % са колите на властта ! Онзи ден аудито на НСО което бутна човека също беше без гражданска, проверено по номера в гаранционнен фонд! Какво правим с него?! Или за едните майка, за другите мащеха !
15
0
 
3
 
! Отговори
До номер 10 преди 1 година
Не те знам в коя Европа си ги видял тия застраховки друже, но във Великобритания например не е така. Не те знам дали изобщо си напускал дори България, но доколкото знам от познати живещи във Италия, Германия, Франция и Испания, и там не е така....
14
2
 
8
 
! Отговори
Гинес до5 преди 1 година
Така е защото , всички от ЦК на БКП и ДС решиха да се освободят от ангажимента да мислят за тебе! Те решиха от кому нисти да станат капиталисти за една нощ.сега вече ти се оправяй сам! Те окрадоха държавата и всичко ценно е тяхно те са милиардери. Сега те ти казват че " демокрацията" е лошо нещо и още крадат и грабят . А ти им вярваш и ги избираш да те управляват! Те затова си на това положение! И не искам да ме вписваш в рекордите на Гинес.
13
0
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Това в България неможе да стане по простата причина че Ако застрахователните компаний приложат Пълният пакет които си изредил в Коментара си те или ще фалират
Или Ежедневно ще трябва да има Съдебни дела срещу Държавата за Неправилно обазначени пътища, Липса на маркировка на някой от тях и окаяното състояние в което се намират с дупки, ями и гамули като прясно разорани ниви който са основните предпоставка за Пътно Транспортни Пройзшествия
12
1
 
12
 
! Отговори
11111111111111111111 преди 1 година
Ако нямаш ЗДРАВНА осигуровка нищо не ти правят а за гражданска ти спират колата Кое е по важно в България колите или здравето -съдете сами
11
6
 
9
 
! Отговори
щщд преди 1 година
Както казваше Павел Попандов в "Щурец в ухото" :- Всеко седнало у кола..." Който няма пари за застраховка да не кара. Защо трябва да плащам застраховка за старата си кола,а някой тарикат да не плаща. Като се случи нещастието това помага- и за щети ,и за лечение. Много Андрешковци се пръкнаха в бедната ни родина...
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо сравнявате България с Германия? Та ние сме най-бедната държава в Европа. Хорицата нямат пари да си платят застраховката, вие ще ги карате да плащат и регистрация. Да не говорим за качеството на застраховките. И там няма място за сравнение.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАШАТА ГРАЖДАНСКИ ОТГОВОРНОСТ Е ПЪЛНА НУЛА В ЧУЖБИНА ОБИКНОВЕНАТА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ПОКРИВА
1.НАНЕСЕНИ ЩЕТИ НА ОСИГУРЕНОТО ИЛИ ОЩЕТЕНОТО ЛИЦЕ на трети лица също
2.ЗАЩИТА с СЪДИЯ ИЛИ АДВОКАТ ПРИ НАЛИЧИЕ НА ПРОБЛЕМИ ПРИ ПТП
3.ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПЪТНА ПОМОЩ
4.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОКРИВА СТЪКЛАТА НА АВТОМОБИЛА ПРИ КРАЖБИ
А при заплащане на символична сума от 10 до 40 евро застраховката покрива също защита от КРАЖБА, Природни Бедствия ,Палежи, Драскотини, та дори и Умишлено Напукани Гуми
8
0
 
7
 
! Отговори
ив преди 1 година
По онова време,преди две години живеех в Офенбах. И това бяха чести случки с нашенци там.
7
4
 
56
 
! Отговори
аз преди 1 година
50% от колите нарушите ли са на служители на МВР,нямат винетки,ГО,тъмни стъкла нагли нарушения и всичко се оправя с служебна карта!?докога?
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 6. Ти в коя германия живуркаш бе ИВ? От 15 години живея в Саарбрюкен и такова животно за което пишеш не съм видял! Да не би да живуркаш в ГДР-то? Не лъжи хората че ще вземат да ти повярват на глупостите!
5
24
 
18
 
! Отговори
ив преди 1 година
В любимата ни Германия,когато полицаите /които редовно наобикалят паркингите и оглеждат/ видят,че колата ти е без застраховка веднага свалят номерата и ти оставят бележка да си ги търсиш в районното. Освен новата полица,трябва да си носиш и платената глоба,за да ти върнат номерата. Нашата кола го отнесе по същия начин. Или приемаме правилата на играта и ставаме европейци,или си оставаме в кочината. Трети път няма.
4
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Автомобилите без Мутренска застраховка се деригистрират от служителите на мутрите и глобите ще ги плащате в троен размер. Много ми е интересно защо по времето на Тато нямаше Мутренски застраховки Вминетки а само си плащаш данъка в общината минаваш на преглед в Кат и си свободен да обикаляш Родината! Какво ли се промени от тогава? Заплатите ли ни са по високи цените ли са ни по ниски или пътищата са без дупки и кръпки? Това ако може някой да ми го обясни ще го запиша в книгата на Гинес!
3
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия е написана с краката, половината неща са недоизказани, а другата объркана.
2
0
 
34
 
! Отговори
1111111 преди 1 година
До Анонимен
Не е важно колко са без застраховки, важно е колко от тях се движат!
1
32
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Оня ден се возя в един бус и шфьорчето ми казва да си сложа колана. Питам го защо, след като се мотаме из града. Той: да не те засекат камерите.
Поглеждам го наистина учудено и му казах: Братко, ти в Биг Брадър ли живееш? Ако има камери за които говориш, те само снимат дали си с телефон или с колан. Не се отнася за другите пътници-само за шофьора. Така че не ме занимавай с глупости.
Гледа ме като натровен.