Ефективно ли се ползват ресурсите в съдебната власт?

Натовареността в съдилищата остава неравномерна, сочи анализ на ИПИ
6 мар 2016 15:14, Екип на Investor.bg
9
Ефективно ли се ползват ресурсите в съдебната власт?
Снимка: Булфото, архив

Между 2000 г. и 2016 г. бюджетът на съдебната власт е нараснал 5,5 пъти при увеличение на държавния бюджет за същия период от около 3 пъти. В същото време България се нарежда на второ място по брой на магистратите спрямо населението сред страните членки на ЕС.

Във връзка с това Институтът за пазарна икономика изготви анализ на бюджета и управлението на ресурсите на съдебната система, чиято цел е да изследва доколко ефективно се управляват ресурсите на съдебната власт, както и доколко прозрачен и рационален е самият бюджетен процес.

Анализът откроява редица сериозни проблеми както при управлението на ресурсите на съдебната власт, така и в процеса по изготвяне на бюджета, неговото управление и отчитане, посочват от ИПИ.

Управление на ресурсите в съдебната власт

Разходите за персонал представляват 90% от бюджета на съдебната власт и затова въпросът за правилното управление на човешките ресурси е основен и за ефективното разходване на средствата.

Това, което се вижда ясно от данните е, че България е на четвърто място в ЕС по брой на съдиите на глава от населението, както и на първо място по брой на прокурорите спрямо населението. Освен това е налице тенденция за увеличаване на броя на съдиите при намаляващо население. За период от осем години, от 2007 до 2014 г., числеността на съдиите в България се е увеличила с 19%, а населението е намаляло с 5%.

Същевременно натовареността в съдилищата остава изключително неравномерна. От една страна има високонатоварени районни съдилища в областните градове, които са едва 3% от всички районни съдилища. От друга, около 76% от районните съдилища са класифицирани като съдилища с ниска натовареност.

Нисконатоварени са и апелативните съдилища, както и 23 окръжни съдилища. Сред окръжните съдилища единствено Софийски градски съд е с висока натовареност. Подобна е и ситуацията в административните съдилища, където 11 са с натовареност под 10 дела на съдия на месец, което е почти два пъти по-ниско ниво от средното за страната.

С други думи, едни магистрати и служители работят от 3 до 5 пъти повече от други. Това показва неравномерно разпределение на човешкия ресурс, както и неефективно и нецелесъобразно управление на финансовите ресурси на системата.

Дългоочакваният Индекс на натовареността на съдиите, който трябва да се прилага от април 2016 г., следва да послужи за сериозно реформиране и оптимизиране на съдебната карта. Една разумна реформа би включвала прехвърляне на щатни бройки от ниско към високо натоварени съдилища, както и сливане или закриване на съдилища с ниска натовареност. По този начин ще се съкратят и разходите за администрация на ниско натоварените съдилища.

Административната реформа в съдебната власт не трябва да подмине и прокуратурата. България е на първо място по брой прокурори на глава от населението в Европейския съюз. Високата численост на прокуратурата е необоснована, след като данните на Съвета на Европа сочат, че българската прокуратура не е сред високо натоварените в Европа. Така например, във Финландия при регистрирани 425 000 престъпления за 2012 г., прокурорите са 402, а в България, при регистрирани 120 000 престъпления за 2012 г., има 1977 прокурора (включващи 512 следователи, които са част от прокуратурата). Остава загадка какво налага при близо 4 пъти по-нисък брой на регистрираните престъпления България да поддържа прокуратура с 3,5 пъти повече прокурори от Финландия.

Администрацията на българската прокуратура също е най-многобройната в Европейския съюз. Част от администрацията на прокуратурата трябва да бъде съкратена, като паралелно с това се въведе мораториум върху назначенията в прокуратурата и съкращаване на незаетите щатни бройки. Районните прокуратури с до 5 прокурора не е необходимо да поддържат пълната щатна численост на администрацията, като част от общата администрация може да бъде единна за няколко прокуратури.

Възможности за оптимизация има и при заплащането в системата. За разлика от държавната администрация, в съдебната система продължава да се начислява процент прослужено време за всяка следваща година стаж. Този процент е крайно време да бъде премахнат чрез еднократното му включване в основната работна заплата. В същото време допълнителните възнаграждения следва да са обвързани пряко с натовареността и степента на риск на позицията или местоработата на магистратите.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Кочо от съдебната преди 8 години
По-ефективно използване на ресурсите в съд.система не може и да има.Сивушка си оправи положението до девето коляно:апартаменти,авоари и депозити,недвижимости,ценности и пр.Просто съдебната система за някои систематизатори се оказа един мечтан Рай!Фала !
5
0
 
7
 
! Отговори
не само това преди 8 години
Нека проверят ефективно ли се използва 20 милиардния заем или за това Сорос не им плаща.
4
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Най-много като численост и най-малко като резултати! Всеки да от нас да се поогледа наоколо, доказани престъпници си седят по кафетата, хора извършили по няколко тежки престъпления се измъкват с някви смешни пробации, същевременно всеки се измъква срещу къси пари, а съдии и прокурори се държат надменно и показват начин на живот достоен за Бевърли хилс....
3
0
 
0
 
! Отговори
Polik преди 8 години
Elektroenergiata v bg pada s 79 procenta ot 1 april.:-)
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова безмислени писания, толкова простотии че вече бълга*раците загубиха контакт със света.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
рушвета е техния бог...другото е ала-бала