Бизнесът бави заплати, работното време – мираж

Над половината фирми не осигуряват безопасни условия на труд
29
Бизнесът бави заплати, работното време – мираж
Снимка: Булфото, архив

Закъсняване на изплащането на заплатите и злоупотреба с работното време са сред най-честите нарушения на трудови права, сочи извод от доклад на КНСБ за нарушенията на правото на труд през 2015 г.

Най-много са нарушението свързани със здравословни и безопасни условия на труд -  са 111 895, или 53% общо констатираните нарушения през 2015 г., съобщи вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов.

По хигиена на труда нарушенията са 16 680, а тези, свързани със спазване на работното време и почивките - 20 500, като са основно в търговия на дребно, ресторантьорство и здравеопазване.

По думите на Христов много са и нарушенията, свързани с т.нар. сумирано отчитане на работно време - организация на работното време, в която в рамките на 40-часовата работна седмица е възможно работното време да се разпокъса и един ден да се работи 12 часа, а друг четири.

Според него работното време обективно надхвърля 40-часовата седмица и е извънреден труд, който трябва да се заплати.

Докладът отчита и 352 предприятия, при които не са изплатени трудовите възнаграждения според изискванията на конституцията и Кодекса на труда.

Неизплатените суми са 19 милиона лева, като в резултат на проверките на Главна инспекция на труда други 24 милиона дължими са били изплатени.

За първото полугодие на 2015 г. има новообразувани 3 089 трудови дела, а очакваното равнище за 2015 г. е около 6 хиляди дела, каза Чавдар Христов.

КНСБ ще направи срещи с българските евродепутати, за да настоява те да имат ангажимент за гласуване в интерес на българските работници на предстоящи евродирективи, свързани с командированите работници и работното време, съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Синдикатът настоява още да се криминализира нарушеното право на синдикално сдружаване, както и да се гарантира правото на колективно трудово договаряне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали ДЪРЖАВАТА ОПРЕДЕЛЯ ПРАВИЛАТА? Че както се е развихрила тая частна собственост и тия ЕООД-та и т. п.... прехвърлят своя работа на гражданите, безплатно ... То Топлофикации, то Електро, то Водо - събират за "довеждане", за "отвеждане", и са все "до абонатната станция". Ама не плащат за нашите инсталации вътре, след абонатните станции, дето ги ползват безплатно.Но най-оригинален прехвърляч беше гробищния парк над Горна баня, закачил огромен надпис - "Почистването ... е ваше задължение!"
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление братче, журналистиката в България е стигнала само до констатациите и статистиката.
21
0
 
2
 
! Отговори
цар преди 8 години
Айде сега да видим дали Днес.бг е национално отговорна медия!!При толкова много сигнали по-надолу аз давам още един-фирма Кале-Сливен-на тоя Калоян Ганев от Шеф под прикритие!!Подайте ги хайде!!
20
0
 
3
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Нарушенията установени. За наказания не става и дума...
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на социализма фолк певиците бяха селскостопански труженички,мутрите -борци и щангисти,висшистите си работеха по специалността и всичко си беше на мястото.В един момент септичната яма гръмна и пейзажът се оцапа.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тоя дето баба му на 90!Човек не знам за баба ти, но като чета как всеки ден баби дават хилядарки на измамниците , не ми се струва много вярно това!
17
1
 
3
 
! Отговори
gunio преди 8 години
За тези дето дрънкат, че някой се осигурява на по-ниски заплати да прати сведение на данъчните, а не само да лъже по форумите.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бачкайте хърби-и-и-и-и! Бачкайте и не се оплаквайте,че ще видите къде сер../ходат по голема нужда/ гладните!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за размера на осигуровките......Има ли такъв синдикалист,който да не знае,че хората масово се осигурават на много по-ниски заплати,отколкото всъщност получават?
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е сега да се намери някой да каже, как няма хора за работа, как плащал някой бизнесмен и пак няма кой да работи.
13
0
 
17
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
Е ЧЕ КОИ ИМАТ ТАКИВА ФИРМИ...СТРОИТЕЛИ МОЖЕ БИ....ДЕБЕЛОТО ДЕТЕ, СЛАВЧО ХРИСТОВ, ЧЕРЕПА, ПЕШОВ, ДИНЕВИ, БАНЕВ И ДРУГИ *** КАТО ТЯХ....КОИТО ИМАТ МИНИ И ПРЕРАТ ПАРИ ПРЕЗ СТРОИТЕЛСТВО....БАНДЮГИ И ТЕ СТРОИТЕЛИ СТАНАЛИ.....Е НИКОЙ НЯМА ДА РАБОТИ ЗА ТЯХ.....ДА СИ РАБОТЯТ САМИ МИЗЕРНИЦИТЕ.....
12
7
 
10
 
! Отговори
СЕДЕСАР преди 8 години
СДС,СДС,СДС!УРААААААААААААА!ИСКАМЕ КАПИТАЛИЗЪМ!УРААААААААААААААА!НЕ ЩЕМ СОЦИАЛИЗЪМ!УРАААААААААААААААААААААААА!
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докъде ни докараха комунистите за 45 години управление!
10
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на комунизма и руската окупация заплатите редовно се бавеха и работното време беще по 10-12 часа, но комунистите криеха всичко това от народа.
9
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По турско незнам, но имам баба на 90, която казва, че и през фашистко не е било толкова зле.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие какво очаквате от назначените капиталисти на БКП-БСП . Луканов каза , ще правим капитализъм ама ние ще сме капиталисти . Е направиха го и него пръв го убиха и разбра какво е комунист-социалист-капиталист , но винаги терорист . Така , че въобще не си въобразявайте , че с такива капиталисти ще има достойно заплащане и отношение към работниците . Просто забравете или викайте на помощ чичко Макаров .
7
0
 
44
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Тука е така ! Това е България !Страната с неограничени възможности. Страната с назначени бизнесмени и работодатели. Страната с най- ниски заплати. Страната с псевдо съд и прокуратура. Страната с псевдо здравеопазване и образование !
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата не си изпълнява контрола над частниците. Във фирма БИСИС хората се водят на 4 часа, а работят по 12 ч., заплата се води някаква минимална/с уговорка за по високо заплащане, а само по договор да е тази сума/ и не се плаща на определен ден, а когато му скимне на собственика. Той е предупреден кога ще има проверка и опрява документално нещата. Това е в 90% от фирмите, но контрола е нулев или нереален.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VAV VELINGRAD,RAKITOVO,KOSTANDOVO NIKOI NE UVAGAVA TRUDOVOTO ZAKONODATELSTVO--PROVERIAVASHTITE VZIMAT PODKUPI I SI ZATVARIAT OCITE.RABOTISH PO 12 CASA,A TE OSIGURIAVAT NA 4 CASA.
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робски труд като през турското робство.