Десетки сгради паметници на културата пред срутване

Собственици във Велико Търново нехаят и не се грижат за имотите
11 мар 2016 21:42,
20
Десетки сгради паметници на културата пред срутване
Снимка: bgonair.bg

Във Велико Търново десетки сгради паметници на културата са напът да се срутят и всекидневно застрашават живота и здравето на минувачите. От общината са категорични, че без официално разрешение от министерството на културата, нито те, нито частните собственици имат право да събарят и ремонтират сградите. Но защо оставяме живата си история да се руши пред очите ни?

Цветомила Минчева живее в старата на част на Велико Търново откакто се помни. Разказва, че през годините една по една къщите тук започнали да се срутват. Повечето от собствениците починали, а наследниците им никога не е виждала.

"От дете си спомням, това бяха изключително красиви къщи. За съжаление с времето повечето собственици починаха и техните наследници просто нехаят или са някъде извън България и поради тази причина ето до какво се стигна за голямо съжаление!", коментира Минчева пред Bulgaria ON AIR.

В изчакване на процедурата по реконструиране се срина и къщата на една от търновските кокони и сестра на Никола Пиколо, Анастасия. Сградата е емблематична за старата столица и има много богата история. Преди години дори археолози проучвали двора й, съхранил подземни галерии и проходи, през които е минавал Левски.

Освен нехайството обаче се оказва, че в последните години заради закона, който задължава собствениците да съхраняват имота в автентичен вид, голяма част от тях умишлено ги оставят да рухнат, за да може на мястото му да се появи нова модерна сграда.

"Те са закупени от различни частни лица, фирми, чужденци дори, които в някои от случаите умишлено нехаят и оставят сградите да се рушат, за да могат след това да предприемат някакви инвестиционни планове, които са по-удобни за тях", коментира инж. Мартин Пандулчеву, ст. експерт от община Велико Търново.

Заради зачестилите случаи на самосрутване от общината са разпоредили проверки на всички сгради, които застрашават живота и здравето на минувачите.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При ГЕРБ е така. Интерсено че за почти два мандата още не сте свикнали.
15
1
 
4
 
! Отговори
Dinosaurus преди 8 години
А старите съсипани къщи върнали на наследниците, същите инженери, лекари и агрономи, дето дядо им бил "капиталист" с работилничка или "кулак" с една нива и които работели за по 200 лв в заводите и по ТКЗС-тата, под ръководството на неграмотните другари, бивши чираци, ратаи и всякакви голтаци. Кето като им пораснала работата хубавите къщи им отесняли, а и те ги разсипали, нали не били техни; построили си собствеи палати... реституция и айде будалите-наследници да се оправят, голям сеир настава
14
1
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 8 години
Бай някои си бил отракан и предприемчив, раротел с акъл и стръв, имал някаква работилничка с 5 чирака, но си построил дом и изучил децата си за лекари, инженери, агрономи, ако е имал земя... и дошъл 9 IX, чираците и ратаите се писали комунисти, съсипали живота и "бизнеса", прогонили децата му, другаря някой си се настанил в дома му...и отгледал там другарчета, които станали червени мобифони и си построили затворени комплекси, а старите съсипани къщи върнали на децата на бай еди кой си, лекарите
13
2
 
3
 
! Отговори
Dinisaurus преди 8 години
Ало, наследниците на БКП, деца на развития социализим, я се осъзнайте! Това са все къщи, построени с мерак и лични средства на предприемчивата средната класа, интелигенцията и т.н. буржоазия от преди 9 IX 1944, които комунизъма заклейми и унищожи финансово и физически, извзе хищнически домовете и бизнеса им, натика ги по лагери или ги изсели по селата и настани червените номенклатурчици - голтаци в същите тези къщи. Не сте ли чували за закона за едрата градска собственост? После реституция...
12
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ама стига с тея собственици бе, хората откъде да вземат толкова пари да поддържат сградата. След като са паметници на културата държавата да ги изкупи от собствениците и да ги поддържа. Ако собственика не желае да продаде имота си на държавата, тогава може да бъде задължаван да го поддържа. Стига вече държавата е прехвърляла свои отговорности върху хората.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсурда произтича от съществуването на паметници частна собственост! Не може паметник да е частна собственост и вижда резултата от това безумие. Не може да има и толкова много паметници на култура, не може 95% от тези така наречени паметници никой да не знае, че са такива, никой никога да не ги е посещавал. Има нещо генерално сбъркано тук и то трябва да се поправи, ако искаме нашето общество да се развива.
10
4
 
4
 
! Отговори
www преди 8 години
Всъщност закона е прекалено либерален, собствениците трябва да са задължени да ги ремонтират и поддържат, ако не го правят - глоба в огромен размер и принудителен ремонт за тяхна сметка, ако не платят имота се отнема. Ако сградата падне по някакъв начин - имота се отнема + глоба в размер достатъчен за възстановяване на падната сграда. Това в момента е безстопанственост - ако не можеш да си позволиш да го поддържаш тоя имот го продаваш.
9
2
 
4
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
"Но защо оставяме живата си история да се руши пред очите ни ?"ЗАЩОТО НЕ СМЕ /например/ ЧЕХИ !! Защото когато, като туристи на държавна сметка , политиците ни ходят по света ,не купуват това, което им се предлага без пари!!Дори и най-дребното, но хубаво и добро, те не го даже и забелязват. Камо ли да го осъзнаят и приложат у нас !?! Големи политици -- занимават се с големи неща !!Държавата се руши / и те я рушат/и се правят,че не виждат,Вие плачете за някакви" съборетини"
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ce to darjava ima ama. . zakoni niyma kalva upraviya da ima?
7
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Ти вземи научи българския, остави спането.
6
0
 
8
 
! Отговори
Васо преди 8 години
И защо не се самосезира КС. Частната собственост нали е неприкосновена. А каква е тая собственост дето уж е частна, пък е и културно истореческа ценност. Нещо като бременна девица. Инвитро, каквато ни е пазарната икономика и свободата, и демокрацията.
5
4
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Ми че то държава не остана Само едни Частници дето и пукната пара недават на работниците си па камолиЗа Паметници на КултуратаВ България всеки си гледа Офшорката и се чуди от къде да изкара два лева че да си покрие Кредита
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам преки наблюдения от подобна къща в Италия. По-точно само за едно апартаментче от 50 кв, на което трябваше да се прави освежаване. На тавана му имаше някакви фрески на Да Винчи май беше. Само Папата не сме питали за разрешение и одобрение.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво и затова ли пари няма егаси държавата
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали държавата върна всички паметници на културата на собствениците, като закона ги задължи да ги подържат, Във закона обаче не е отбелязано, че парцели в центара на градовете, не могат да бъдат изоставени на произвола
1
12
 
2
 
! Отговори
ГОЛЯМ ПРАЗ!!! преди 8 години
ХА, ХА.....НЕМА ДА СПИМ ТАЯ НОЩ !ВСЕ ЗА ТЕХ ШЕ МИСЛИМ....