Църквата: Спасяването на евреите е акт на любов

Длъжници сме на обществото, обяви митрополит Антоний
14 мар 2016 14:52, Анисия Иванова
28
Църквата: Спасяването на евреите е акт на любов
Снимка: Bulgaria On Air

Израел номинира църквата ни за Нобелова награда за мир. Това е в отговор на великия акт на християнска любов – спасяването на българските евреи, което са проявили водачите на БПЦ в лицето на Екзарх Стефан и патриарх Кирил, каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Те не са се поколебали в едно сложно време да нарушат всички закони, за да спасят българските евреи от лагерите на смъртта и застават твърдо зад тях, водени от посланието и призивът на Господ Христос, че никой няма любов по-голяма от тази да положи душата си своите ближни.

73 години по-късно след този акт на християнска любов идва и инициативата от потомците на българските евреи БПЦ да бъде номинирана за това дело, каза митрополитът.

Той припомни, че преди няколко години Екзарх Стефан и патриарх Кирил са провъзгласени и за праведници на света пак от еврейската общност, защото "благодарността в сърцата на тези хора е надрелигиозна".

Според него тази номинация издига още повече авторитета на БПЦ в световен мащаб.

"В момента обществото ни и цялата държава живее в бурно време, това не може да подмине и църквата.
Днес има голяма криза на морални ценности и БПЦ няма как да стои безучастна. Тя заема своето достойно място и позиция в обществения живот", каза още Антоний.

По думите сега е моментът, в които БПЦ трябва да има водеща роля в обществения живот, защото при липсата на авторитетите и отричане на всичко в държавата, църквата трябва да изрази своята позиция, защото тя е водена от любовта към българския народ.

Той призна, че българската църква е длъжник на обществото. "Длъжници сме на младото поколение и затова непрекъснато настояваме да бъде въведен предметът религия в училище. Децата са бъдещето на нашата нация, а нация се изгражда с религиозно и морално възпитание", каза той. 

Той разказа и за Западно- и средноевропейската епархия, която води от 2 години.

"Затворихме кръга на нашата грижа за нашите сънародници в Германия не само в духовен, но и социален аспект с откриването на кризисния социален епархийски център. Седмично по 20-тина души живеят там, хранят се, грижим се за тях и връщаме в България, защото животът далече от родината не е за всеки и е труден", допълни митрополит Антоний.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Майк преди 8 години
3 Царства 20:42 "Тъй говори Господ: задето изпусна из ръцете си човека, когото бях предал на заклятие, твоята душа ще иде вместо неговата душа, твоят народ - вместо неговия народ."
16
0
 
4
 
! Отговори
Meine Ehre hei&# преди 8 години
Неблагодарна пасмина са тия ***. Ние можем и без тях, дано и обратното да е така
15
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
за колко българи събираме непрекъснато пари за лечевие в изр болницивместо нобелова награда евреите да ни лекуват без пари така разбирам азтаз любов
14
1
 
6
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Нашите "любими" журналисти гледам пак са зачекнали тази тема за евреите и понеже истината трябва да е преди всичко много ми е интересно докога ще се правят на разсеяни. Защо не поместят някоя друга статия относно това кой финансира оня с мустачките (също е до някъде евреин) ,а именно едни "добри" хора чисти евреи разните Ротшилд ,Дюпон и т.н. та думата ми е, че целия този ужас е благодарение на такива като тези които ние спасихме .
13
0
 
5
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Да помогнеш на престъпник да избегне възмездието добро дело ли е? После не ще ли платиш с него цената защото си му станал съучастник и престъпника няма ли скоро да се обърне срещу теб защото е престъпник и благодарността му е чужда? Когато другите са се избавили от престъпници и ти си ги оставил в къщата си, няма ли домът ти да е най-окаяния? България не е ли най-окаяната държава в Европа?
12
3
 
5
 
! Отговори
стихче преди 8 години
-Дядо Неофите де така?-Бързам чедо *** да спася-Ама те разпънаха нашия Исус Христос.......-Чедо ,ти си ,много бос.Исус е бил разбойник в храма ,на *** спрял е поредната измама.-Е тогава що така...........-Е ние чедо сме това.............
11
3
 
8
 
! Отговори
prokurora преди 8 години
Сталин: "Да, възхищавам се на Хитлер, за това което направи по еврейския въпрос" Сталин официално е избил повече богоизбрани от ненормалния австриец.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за благодарност, евреите правят всичко възможно да унищожат руснаците, православните, християните, европейците.
9
10
 
2
 
! Отговори
историк преди 8 години
Да спасиха ги ама Борис май им взе златото! Така че брои ли се!? Нз
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За благодарност, евреите ще изкупят Българската земя и ставаме техни слуги!
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажете ми някога Будисти предизвикали ли са агресия непровокирани? Изключвам Будистите в Мианмар които се защитават от Исляма. Някога конфуцианството да е проповядвало прикрита агресия, подобно на Юдаизма и Исляма? Да е приравнявало жените на нивото на ***? Да е създавало псевдо-религиозни институции, чрез които да потиска научните и артистични постижения на китайците, подобно на Християнството? НЕ!Само аврамовите религии потискат и унищожават душите.
6
4
 
9
 
! Отговори
Айде пак... преди 8 години
ОК! Историята си е история, случили са се определени събития.......Ама само не мога разбера защо това трябва да е повод за гордост? Според мен това си е чисто подмазване пред Израел, и еврейската общност. А аз от тях досега не съм чул да изразяват особени благодарности. Дори преди няколко години вандали бяха повредили паметника в Израел, който е построен по повод "спасяването".
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аврамовите религии са едно от най-отвратителните неща, сполетявали човечеството. Юдаизмът, Християнството и Ислямът са противни и пропаднали идеологии, пропити от омраза. Юдаизмът създава параноици, Християнството създава глуповати наивници, а Ислямът създава ограничени опресори. Нито една от тези религии не може да говори от името на Бог, тъй като тяхната основна функция не е общуването с Бог, а създаването на етнорелигиозно прекрояване на границите между народите.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали бяхме най-големите фашисти на Балканите, а пък сега спасителите на евреите.
3
4
 
16
 
! Отговори
конспиратор преди 8 години
Въпросът е какво получаваме в замяна. И струвало ли си е да се спасят банда неблагодарни безбожници.
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евреите ги спаси Петър Дънов. Църквата няма нищо общо.
1
0
 
14
 
! Отговори
f преди 8 години
или по скоро грешка