Мюсюлманите у нас – предпазител срещу радикализма

Главното мюфтийство иска да строи нови джамии в София
14 мар 2016 18:46, Анисия Иванова
87
Мюсюлманите у нас – предпазител срещу радикализма
Снимка: Bulgaria On Air

Главното мюфтийство поиска да изгражда нови джамии и молитвени домове в София. По техни данни в столицата ни се увеличава броят на хората, които изповядват ислям. Те вече са около 70 000, като 10 000 - 15 000 имат редовни ритуали, каза пред телевизия Bulgaria ON AIR секретарят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

"Това е една голяма общност, които софийската джамия не може да поеме. Тя е със 700 души капацитет и това прави невъзможно всички желаещи да се молят. Поради това има нужда джамиите в столицата да се увеличат", смята той.

"Ние от доста години сме направили нашите постъпления към общината за втора джамия, но няма никакъв отговор. Това е едно административно бездействие по отношение на гражданите на София", настоя Ахмедов.

Няма значение къде ще е изградена, това трябва да е място, достъпно за хората. Нямаме и претенции да е грандиозна и твърде ортодоксална, от нея просто има нужда, категоричен бе секретарят.

"Предприели сме и мярка да разкриваме малки молитвени домове, които са по кварталите и да "абсорбират част от желаещите да се молят", обясни Ахмедов.

Преди дни за такъв молитвен дом в Люлин излезе информация, че е бил средище за изповядване на радикален ислям

"От почти 10 години сме свидетели на такива перманентни нападки към мюсюлманската общност. Перманентното демонизиране на мюсюлманите и техните светини би ни поставило в ситуация на лъжливото овчарче. Нямаме причина да се притесняваме за радикално поведение вътре в такива общности", защити ги Ахмед Ахмедов.

Този молитвен дом е нает от мюсюлманско вероизповедание, ползва се по предназначение, има назначен имам и цялата регулация се случва от Главното мюфтийско. Няма данни от притеснения, но подобни съмнения биха ни направили индиферентни за опасността, която има отвън, смята главният секретар.
 
"Ние осъждаме радикалното поведение от страна на различни терористични организации. Мюсюлманската общност е адекватният и автентичният предпазител в нашата страна от радикални проявления в нея", каза Ахмедов.

Досега нито един съд не ни е осъдил в такава посока и това доказва, че общността няма  проблем с радикализма, убеден е главният секретар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Поради това има нужда джамиите в столицата да се увеличат"Увеличавайте си джамиите в ислямските републики. Тука има нужда църквите да се увеличат. За всяка построена джамия - да строят по 10 църкви - само така да им се разрешава. Иначе - не. Всеки да си се моли у дома, без да пречи на никой.
29
3
 
25
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Колкото повече джамии има, толкова повече се разпростират пипалата на радикализма и толкова по-близо е Шария. Закона на Шерията всъщност е по-добър от разпасания феминизъм и юдео-масонство и морална деградация, но още по-добре е обществото да живее според християнския морал и натам трябва да се насочим. Повече християнско просвещение и то в духа и словото на ранното автентично апостолическо християнство което е чисто от езическите елементи привнесени в католицизма, православието и др.
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам 1 нова джамия на покрива на Прецедентството. Тъкмо ще може и този родоотстъпник да се моли по 5 пъти на ден и по-малко да се показва плед хората
27
3
 
32
 
! Отговори
да преди 8 години
военното учение Ислям, което е създадено за завоевания, кланета и грабежи ли е мирната религия..? тия лъжи може да си ги говориш в джамията - объркал си държавата, където да хвалиш тая варварска религияпробвай се някъде другаде - тук не вървиш
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе аз ли се лъжа нещо или където има мюсулмани се среща редакализам. Пример Франция съвсем на скоро
25
38
 
8
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Според българските професори историци в България всички сме българи....българи -мюсюлмани,българи-православни,и българи католици. Следствие на тази аксиома Исляма си е българска религия приета мирно за разлика от православието наложено с меч и сеч от страна на Борис.Турска вяра е неправилно понятие породено от лъжлива пропаганда. в света има над 1 милиард мюсюлмани....всички ли са турци и привърженици на ДПС и Ердоган..ха..ха
24
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им се забрани веднага....пълзят както в Сирия, така и в България...не ни трябват още 500
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как точно ги е преброил тия 70 000 мюсюлмани в София, че и знае, че 10-15 000 спазват ритуалите? Броил ли ги е?
22
8
 
11
 
! Отговори
Pazardji преди 8 години
Parvo ste ima referendum na bg narod iska li da si stroi djamii s minareta...:-):-):-)
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Turkish Powerне може ли с 3 минарета да бъде ??? В минаретата ми приличат като ракети Добре,че има сили като Русия и Сащ да ви нападат и да правят добро на света да ви пускат бомби.
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО ИМ СЕ ИСКА СОФИЯ ДА ЗАПРИЛИЧА НА БЕЙРУТ НА ТИЯ,АМА НЯМА ДА СТАНЕ,КОЛКОТО И ЧОБАНИ ДА ПРИСТИГАТ С БОХЧИТЕ.
19
3
 
20
 
! Отговори
б преди 8 години
Един ден всички християни ще трябва да бягаме както през 14 век - едни към Русия,други към Европа,но понеже ЕС е новия халифат и вчера Плевньо ,Куневица и Блеър ви го демонстрираха от Дубай то ще трябва да ходим в щатите.
18
3
 
41
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
От доста години насам не съм чувал да бие камбаната на църквата до нас ....камоли нова църква да се построи ! Всеки ден обаче чувам да се планират строежи на нови джамии ала бала .....Питам аз какво става с тази държава и дано Бойко да отговори защо църковните камбани спряха да бият но се чува зловещия вой като на карпатски вълк на ходжата ?
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България приключи само 135 години от "Освобождението" си
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрън та пляс, забранете религиите примитивните хора са измислили някакви богове съвременните *** още им се кланят. B Коьлн реват, а тоя джамии искал тук е европейска държава кви джамии кви чудеса
15
3
 
14
 
! Отговори
Всензайко преди 8 години
Знаете, че ще им позволят, нали?А ние, нека си пишем колкото си искаме.
14
6
 
8
 
! Отговори
чингиз-хан преди 8 години
Аз казах ли ви на времето, че исляма и християнството ще погубят европа? Ама криво ме разбрахте.
13
5
 
29
 
! Отговори
Joko преди 8 години
За последните 20 години се построиха над 1500 нови джамии !!!! По-вече нови - никога. Да не говорим за София..... Забравете. В Анадола е пълно с минарета, медресета и т.н.... Който иска - марш там.
12
22
 
1
 
! Отговори
boi po ruskatamanera преди 8 години
rusnak = gyotveren
11
4
 
26
 
! Отговори
НЕЕЕЕ преди 8 години
Не в Моята столица бе плондир4е охранено