Мюсюлманите у нас – предпазител срещу радикализма

Главното мюфтийство иска да строи нови джамии в София
14 мар 2016 18:46, Анисия Иванова
87
Мюсюлманите у нас – предпазител срещу радикализма
Снимка: Bulgaria On Air

Главното мюфтийство поиска да изгражда нови джамии и молитвени домове в София. По техни данни в столицата ни се увеличава броят на хората, които изповядват ислям. Те вече са около 70 000, като 10 000 - 15 000 имат редовни ритуали, каза пред телевизия Bulgaria ON AIR секретарят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

"Това е една голяма общност, които софийската джамия не може да поеме. Тя е със 700 души капацитет и това прави невъзможно всички желаещи да се молят. Поради това има нужда джамиите в столицата да се увеличат", смята той.

"Ние от доста години сме направили нашите постъпления към общината за втора джамия, но няма никакъв отговор. Това е едно административно бездействие по отношение на гражданите на София", настоя Ахмедов.

Няма значение къде ще е изградена, това трябва да е място, достъпно за хората. Нямаме и претенции да е грандиозна и твърде ортодоксална, от нея просто има нужда, категоричен бе секретарят.

"Предприели сме и мярка да разкриваме малки молитвени домове, които са по кварталите и да "абсорбират част от желаещите да се молят", обясни Ахмедов.

Преди дни за такъв молитвен дом в Люлин излезе информация, че е бил средище за изповядване на радикален ислям

"От почти 10 години сме свидетели на такива перманентни нападки към мюсюлманската общност. Перманентното демонизиране на мюсюлманите и техните светини би ни поставило в ситуация на лъжливото овчарче. Нямаме причина да се притесняваме за радикално поведение вътре в такива общности", защити ги Ахмед Ахмедов.

Този молитвен дом е нает от мюсюлманско вероизповедание, ползва се по предназначение, има назначен имам и цялата регулация се случва от Главното мюфтийско. Няма данни от притеснения, но подобни съмнения биха ни направили индиферентни за опасността, която има отвън, смята главният секретар.
 
"Ние осъждаме радикалното поведение от страна на различни терористични организации. Мюсюлманската общност е адекватният и автентичният предпазител в нашата страна от радикални проявления в нея", каза Ахмедов.

Досега нито един съд не ни е осъдил в такава посока и това доказва, че общността няма  проблем с радикализма, убеден е главният секретар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-накрая бездействието на общината да доведе до нещо хубаво.
9
4
 
35
 
! Отговори
tonygl преди 8 години
На мен ми се струва, че новите джамии (ако се построят) може бързо да пламнат...
8
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си заминават, никакви джамии не може да има в София освен тази която съществува. Тия изобщо да не си правят илюзии за нови джамии. И да не са посмели да си отварят устата.
7
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като искате джамии отивайте си в Турция . Тука е Християнска Европа . Дали ви харесва или не си е ваша работа .
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно обратно е. Ако ви няма опаност от радикален ислям изобщо няма да има. Нягли, че нагли ама така е като националистите ни са идни мищоци, дай им само да правят шествия и митинги за сериозна работа никъде ги няма.
5
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
razlikata mejdu rusnaci i chifudi e che ednite sa obrqzani a drugite ne inache varshat edno i sashto
4
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ислямът трябва да се забрани заедно с Юдаизма и Християнството. Това триединство от религии се самоподдържа чрез омраза и ненавист, и не води до нищо добро човечеството.
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пусни котката под леглото,тя се качи на него-така и тези мюсолмански нахалитети.
2
4
 
18
 
! Отговори
ц преди 8 години
Всяка джамия води ислям .Повече ислям повече джихадисти и газии -Мохамед ибн Абдуллах .
1
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никави джамии повече в България.Не сме ги канили мюсолманите "бежанци"в християнска България.Който иска да си разпъва килимчето у дома и да се моли.Аз не ходя в църква, моля си се у дома пред иконата.Така могат и те-стига искания.Писнахте на всички.