Мюсюлманите у нас – предпазител срещу радикализма

Главното мюфтийство иска да строи нови джамии в София
14 мар 2016 18:46, Анисия Иванова
87
Мюсюлманите у нас – предпазител срещу радикализма
Снимка: Bulgaria On Air

Главното мюфтийство поиска да изгражда нови джамии и молитвени домове в София. По техни данни в столицата ни се увеличава броят на хората, които изповядват ислям. Те вече са около 70 000, като 10 000 - 15 000 имат редовни ритуали, каза пред телевизия Bulgaria ON AIR секретарят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

"Това е една голяма общност, които софийската джамия не може да поеме. Тя е със 700 души капацитет и това прави невъзможно всички желаещи да се молят. Поради това има нужда джамиите в столицата да се увеличат", смята той.

"Ние от доста години сме направили нашите постъпления към общината за втора джамия, но няма никакъв отговор. Това е едно административно бездействие по отношение на гражданите на София", настоя Ахмедов.

Няма значение къде ще е изградена, това трябва да е място, достъпно за хората. Нямаме и претенции да е грандиозна и твърде ортодоксална, от нея просто има нужда, категоричен бе секретарят.

"Предприели сме и мярка да разкриваме малки молитвени домове, които са по кварталите и да "абсорбират част от желаещите да се молят", обясни Ахмедов.

Преди дни за такъв молитвен дом в Люлин излезе информация, че е бил средище за изповядване на радикален ислям

"От почти 10 години сме свидетели на такива перманентни нападки към мюсюлманската общност. Перманентното демонизиране на мюсюлманите и техните светини би ни поставило в ситуация на лъжливото овчарче. Нямаме причина да се притесняваме за радикално поведение вътре в такива общности", защити ги Ахмед Ахмедов.

Този молитвен дом е нает от мюсюлманско вероизповедание, ползва се по предназначение, има назначен имам и цялата регулация се случва от Главното мюфтийско. Няма данни от притеснения, но подобни съмнения биха ни направили индиферентни за опасността, която има отвън, смята главният секретар.
 
"Ние осъждаме радикалното поведение от страна на различни терористични организации. Мюсюлманската общност е адекватният и автентичният предпазител в нашата страна от радикални проявления в нея", каза Ахмедов.

Досега нито един съд не ни е осъдил в такава посока и това доказва, че общността няма  проблем с радикализма, убеден е главният секретар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече ми се драй.фа от мазни физиономии, които подпъхват разни искания. Но не е луд тоя, дето яде баницата...
49
1
 
2
 
! Отговори
бобо преди 8 години
Мюсюлманите у нас предпазител срещу радикализма.Или пета колона на ислямизма.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се налага да им е толкова удобно.За повече удобства - в Турция
47
2
 
13
 
! Отговори
Перо Писарски преди 8 години
В САЩ живеят доста мюсли, а най-близката им джамия понякога е на 5 часа път с кола! Това не им пречи обаче да си ходят с раничката на гърба с мюсулманското молитвено килимче и бутилка вода да си подмият краката преди молитва, както и компас, за да могат с точност да определят посоките на Мека и Медина преди да навирят *** за молитва! Така, че господа "софиянците", изповядващи "най-мирната религия" да не играят това театро по масов сценарий, а да си се молят у тях си колкто си искат! Аман!
46
3
 
10
 
! Отговори
Bald Eagle преди 8 години
"Мюсюлманите у нас предпазител срещу радикализма"Хайде вече стига с пропагандите ви, господа мюсулмани! Опитвате едва ли не да изкарате, че т. нар. от вас самите "радикален ислям" няма видите ли абсолютно нищо общо с исляма! Да, ама не! Няма кой да ви се лови на въдицата, има един ислям! Религията, по-скоро "религията" на омразата! Всеки интелигенте човек само трябва да зачете корана ви (но истинската му версия, а не обезпаразитените му преводи за неверници) за да разбере истинската същност!
45
4
 
2
 
! Отговори
До балканец преди 8 години
До 15 години ще се срине Кенефистанчето, ромите ще бъдат силните на деня след стотици години потисничество
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е тази ненавист и омраза към другите и към различните. Всеки има правото да се моли и да си изповядва която религия иска. Тея дето са много против джамиите явно и в църква не са стъпвали. На омраза ли учи православието??? На нетърпимост и неуважение към другите ли учи християнството??? Ако е така жалко много жалко
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще има джамии и то още многоо ся от ЕС съюз кат кажат да вземем бежанци от сирия ще видите за ко става дума. Те кат се множат много в бг българите ще са малцинство, тъй че требва да се пипа внимателно
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей маймуни долни нали се правите на големи демократи и европейци, ще им дадете да си построят и джамии и храмове защото требва да сме благодарни че в бг мюсюлманите не са бомбаджии или терористи. Я не се правете на голема работа ме ако от европата кажат не ще им дадете джамии но и ще се надупите
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Муслиманите у нас да си ходят в торция там джамуи бол
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се построят храмове на езическите богове. Това трябва да стане на мястото на президентството, което сега осквернява свещенните места за езическо поклонение. След това ще трябва да се направи масово жертвоприношение. Ще се принесат в жертва президентът и народните представители, като най- заслужили. Премиеръти членовете на кабинета ще бъдат принесени в жертва на бога на краденето и мързела. Отдавна сме поставили въпроса, че няма в София място за жертвоприношения, но нямаме отговор.
39
2
 
7
 
! Отговори
nikakvi jamii преди 8 години
kude sa tezi 70 000 v sofia . abe ie ludi li ste !!! nikakvi jamiii!!!!!!
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
радикално християнство защо няма,защо по света се страхуват от мюсюлмани а не от християни - защото християните са спрели да убиват заради бога си преди 500 години,осъзнавайки ,че това не помага на вярата а създава само врагове и защото са станали повече хора и по-малко фанатици
37
10
 
3
 
! Отговори
A!erican преди 8 години
Ako imat pari neka si postroyat jamiya. V democracy vseki moje da se moli na bog kakato mu haresva
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние будистите искаме да строим манастир в Банкя да сме по-близо до Буда.
35
3
 
21
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
*** ! КОЙТО ИСКА ДА СЕ МОЛИ МОЖЕ ДА СЕ МОЛИ И В СОБСТВЕНИЯ СИ ДОМ ! СЛАГА СИ КИЛИМЧЕТО И ЗАПОЧВА ДА СЕ МОЛИ ! ЗАЩО НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА Е В ДЖАМИЯ ?! ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ "АЛЛАХ" ПРИЕМА МОЛИТВИ ОТ ВСЯКЪДЕ ,НЕ Е КАЗАНО ДА СА НЕПРЕМЕННО ОТ ДЖАМИЯ
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V SOFIA-KASABA GIVEIAT ERDIN LMION TURZI-AGASA.PONE DVE ILIADI GAMII I DVESTA MUSULMANSKI UCILISHTA V SOFIA.
33
6
 
21
 
! Отговори
Исус Христос! преди 8 години
Да живее ХРИСТИЯНСТВОТО!
32
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В София има минимално количество мюсулмани , друга джамия не им трябва. Задължително е да има толерантност между религиите.Строителството на новите джамии в България - да се обвърже с издигането на християнски храмове в Саудитска арабия. Там работят много християни от Индия- Керала и Филипините , американци британци и др. Няма нито една църква. А Саудитска Арабия финансира множество джамии в Европа, включително и България.
31
11
 
8
 
! Отговори
Крис преди 8 години
Лесно и просто решение! Излезте 20,000 хил. души на улицата и нека чуят вашите възражения!! Трябва да се знае че сте активни и го имате в предвид. Нищо не ви пречи да се организирате най-различни хора,но съмишленици по тази обща идея! Всички ще ви подкепят,всички ще застанат зад вашата позиция,действайте!!