13 кампуса трябва да бъдат изградени в Студентски град

Хаос върху собствеността на терените спира строежа им
16 мар 2016 10:30, Анисия Иванова
13
13 кампуса трябва да бъдат изградени в Студентски град
Архив: Булфото

Няма забрана за строителство в район "Студентски", заяви кметът Димитър Дилчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Там никога не е имало забрана за строителство. Имаше мораториум, наложен върху разпоредителните сделки с решение на НС. Този мораториум падна преди 2 години в КС, така че към момента този проблем с терените в Студентски град стои отворен", уточни кметът на район "Студентски"

В момента работи Комисия при Областния управител по казуса, съобщи Дилчев.

"Терените на висшите учебни заведения, териториите на междублоковите пространства на ВУЗ-овете са в сериозна опасност от това да бъдат загубени, а на моменти дори да бъдат застроени. Това се знае от години и това е проблем, който ако не намери решение, в Студентски град няма как нещата да започнат да изглеждат по-добре", подчерта Дилчев.

Големият регулационен хаос в Студентски град е свързан с това, че не е ясно чия е голяма част от територията и кой трябва да я стопанисва.

"Би трябвало да е държавна, но върху нея има частни терени. Към нея не може да се процедира нищо, докато не приключи този хаос със собствеността, за да могат и хората да знаят чии са тези терени. Докато не се реши този хаос ще се въртим в едно прехвърляне на отговорност", посочи той.

Кметът на района смята, че в момента, в който са започнали да се строят първите жилищни сгради и офиси, Студентски град е престанал да бъде такъв, какъвто е бил замислен.

"Това, което свърши като работа Столична община е направен през 2008 г. преустройствен план, в който са предвидени 13 кампуса, които да отвоюват една свобода около жилищните блокове, да осигурят спокойствие около общежитията. Идеята е тези терени за кампуси да бъдат с по-олекотен режим за достъп, без никакво допълнително застрояване вътре в тях. За съжаление в момента текат съдебни дела и докато не приключат, няма да има база къде да се изградят тези кампуси", коментира Дилчев.

Кметът на район "Студентски" не скри, че и към днешна дата има готови терени, на които може да се започне изграждането на част от тези кампуси. Той иска да види изграждането на пилотен кампус и по този начин да се разбере дали идеята е успешна. По думите му диалогът е добър, но трябва финансиране.

С кампус може да се даде спокойствие и на самите студенти, защото и в момента най-големият брой сигнали в МВР са за нарушаване на обществения ред, музика, подчерта той.

В Студентски град има видеонаблюдение на основните места, на ключовите кръстовища, където се събират повече хора, мястото около дискотеките, отбеляза Дилчев. По думите му сега това видеонаблюдение ще бъде надградено.

Преди дни стана ясно, че общежитията на СУ се заключват от полунощ до 6 сутринта. Дилчев призна, че с интерес е чул за опита на ректора на СУ да въведе ред и смята, че това е крачка в правилната посока.

По централните улици и тази година ще продължи работата по асфалтиране и осветяване, съобщи Дилчев. По думите му има части, които все още не са осветени.

Вчера имаше разчистване на незаконни постройки в района, съобщи още кметът. По думите му обаче след като се съборят - отново си ги вдигат и заради това тази година ще има три-четири акции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A ZASHTO NIAMA MESTA ZA 17 NOVI DGAMII?
12
0
 
3
 
! Отговори
Шофер преди 8 години
Още по-интересно е, че ако в коментарите напишеш "жур-на-ля" това бива цензурирано.Смях
11
0
 
2
 
! Отговори
Шофер преди 8 години
Тази дума "кампус" сигурно има пра-български корени... мда, ***...
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обаче всеки ден нещо различно- до вчера, че младите бягат в чужди универитети и, че нашите режат местата, а днес вече, че трябва да се строят "кампуси". Но не се изненадвам, това е стандартна практика, старото се занемарява, а се строи ново и некачествено. Защо първо не видят какви са условията във вече съществуващите общежития и как се живее в тях?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Студентски град отдавна трябваше да се преименува, защото името му въобще не отговаря на действителността там.
8
0
 
1
 
! Отговори
gazaro go6o преди 8 години
Стига с тази провинция, "граждани".. Живеете в един смешен град от милион и станахте голямата работа.. Хората от провинцията са там понеже вие "умните" граждани правите така, че да ни управляват само "умни" като вас и да нямаме избор и условия на село, понеже сте 1 000 000 избиратели, два пъти повече от хората в селата...
7
0
 
2
 
! Отговори
Касчей преди 8 години
*** и алчни комунисти направиха това като дойде демокрацията. Демокрация, демокрация, направо на главите ни се качиха с нея.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди бяха общежитиЯ, сега "КАМПУСИ" ! Къде има терени за ново строителство ?Това не е студентски град, а една една ГМЕЖ. Пиене и секс до дупка и ...... ако остане време, малко и за учене ?!?!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз си мислех, че Ст.град вече е презастроен но уви съм се заблуждавам. С извинение но не е превърнал в някаква ***, жалко за малката деца които наистина искат да учат.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Определено трябва да се изградят 13, че и повече бардака в "студентски бардак". Че иначе къде мутрите ще "обичат" евтини глупави момиченца от провинцията? (да не кажа от село)
3
0
 
21
 
! Отговори
мда преди 8 години
Хем си спомням с умиление купоните в ст. град хем съм виждал как изглеждат подобните градчета на запад... тука вече няма нищо "учебно" в тях...
2
1
 
15
 
! Отговори
Престъпници преди 8 години
Юрданка и Сие. Защо позволихте на вашия приятел баракоо да застрои целия квартал ?
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно е голямо наказание да имаш частен терен в Ст. град, както и почти навсякъде всъщност, а не дай Боже да се окаже паметник на културата.