Прощавай, бабо, че те забравихме...

За нашите баби, които треперят от страх зад залостената си врата
16 мар 2016 10:44,
65
Прощавай, бабо, че те забравихме...
Снимка: flickr

Баба ухае на баница и прави най-вкусната лютеница на света. Ръцете й са пухкави, а очите все влажни, сякаш ей сега ще заплаче. Отгледала е две деца, четири внука и едно правнуче с нежност, търпение и сладки мекици.

Но тези редове не са за нея. Те само припомнят топлината на бабината прегръдка и усещането за дом, която ни дава тя. Те са за всички онези наши баби, които сгушени под калпаците на селските си домове, тази нощ треперят от страх. За онези благи жени, които съдбата е оставила сами да се ослушват в тъмнината на нощта за стъпките на злосторника, дошъл не само да вземе остатъците от скромната им пенсия, а и да стори нещо още по-страшно...

Баба Дона, която млад мъж преби зверски в дома й преди няколко дни, вече не се радва на уюта на собствения си дом. От страх, тя отиде при сина си, като замени по принуда селския си двор с Пловдив.

Според мен обаче баба Дона си отиде в нощта, в която крадецът рецидивист Андон Митев влезе в къщата, взе парите й и започна да я души. Защото, ако искаш да убиеш някого, който е свикнал летем в двора му да мирише на зрели домати, а напролет на цъфнали зюмбюли, то просто можеш да го отведеш в града. Да го затвориш в апартамент, да му обясниш как работи кабелната и да му кажеш, че тук бабите не пазаруват на вересия и не гледат краставички в междублоковите пространства.

На баба Дона не й бяха откраднати само пустите 100 лева. На нея й бе отнето святото на всеки един от нас усещане за сигурност у дома. Ударите на Андон Митев всяха у моята, у вашите, у нашите баби чувството за ужас от непознатото зло зад иначе залостената входна врата.

А крадецът? Той откраднал "заради децата". Но е нанасял удари може би заради себе си. Преди години обаче същият е убил човек. До преди няколко дни "отговорният баща" бе на свобода. За да бие жестоко... за едните 100 лева.

Баба Дона е жена с хъс. Тя ще преживеее побоя, сигурна съм, но вероятно ще се пробужда често, от всяка сянка в тъмното, защото раните ще зараснат, но ония дълбоко в сърцето й ще се обаждат не само когато вали.

На баба Дона обаче не трябва да се извини крадецът Андон. Глупостта не се лекува. Лошият човек е празен, затова не търсете у него нормални чувства като състрадание и хуманност. Неговото място е зад решетките и никъде другаде.

На възрастната жена трябва да се извини държавата, защото тя е пуснала един убиец на свобода. И защото все няма достатъчно полиция, която да пази нашите баби на село.

Иска ми се и ние да се извиним обаче, защото забързани все да гоним пари, власт, престиж, кариера или просто по-добро утре, забравихме за светлото вчера, които именно бабите ни подариха. Забравихме най-вкусната лютеница, мекиците и топлите й ръце...

Затова... прощавай, бабо, че те забравихме! Прощавай, че понякога забравяхме рождения ти ден. И бързахме да хукнем обратно в лудото си ежедневие без да си доядем чинията. И че не се обаждахме. Затова: "Ало, бабо, аз съм... Благодаря ти! Обичам те!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пуснете си "Бабушка" на "Любе" и ме питайте защо с тях сме близки, а само алчните продажници привнесоха "западните" ценности за своя изгода!Срам ме, срам ме от родителеите ми, срам ме от децата ми, най-вече ме е срам от мене самия!Имам усещането, че или ще умра или ще убия някой вече...
30
0
 
49
 
! Отговори
ЧЕСТЕН преди 8 години
Браво за статията ! Горчива истина Сега е време на мутри, и други такива подобни .Властта е в тях .Законите и правилата те ги определят. Те ПРЕзабогатяха на гърба на тези,които днес страдат. Това искахте ,това стана. Да живее Българската " демокрация"
29
0
 
60
 
! Отговори
Край преди 8 години
Ако това е цената на това да мога да псувам президента или да ходя на море в Гърция или да имам лъскава кола с навигация - Не ги ща. Не искам такава демокрация. Не искам да виждам деца да ровят в кофите за хляб независимо от етноса. Не искам възрастни хора да ди пребиват с лопати и да ги мъчат за пенсиите им. НЕЩО СБЪРКАХМЕ. ПРОВАЛЯМЕ СЕ нашето поколение строители на съвременна България.
28
1
 
44
 
! Отговори
Сиси преди 8 години
До bahurАми къде ли са децата и внуците, bahure!? Повечето прогонени в чужбина да търсят препитание и реализация- нещо, което в 'родината' не могат да намерят! Какво ти дава правото да пишеш, че тези хора, напуснали домовете си, нехаят за родителите си? Може би трябва да попиташ къде са редът и законите в тази пропаднала държава, която допусна тези хора, дали труда си за благото на страната да тънат в мизерия и да бъдат забравени от нашите управници? Трагедия!
27
0
 
61
 
! Отговори
пффф преди 8 години
Израснах в малък град, не село, но доста малък. Вече нямам живи баби и дядовци, но родителите ми все още живеят там! Не минава ден без да ги мисля! Всеки ден говорим по телефона, но няма как всеки месец да отсъствам от работа за да ги видя, дори и за ден... делят ни много много километри... така се стече животът! Искрено се надявам, никой да не преживее това, което се случва на възрастните хора из тези изоставени села и градове! За съжаление държавата им е обърнала гръб! Бог да им е на помощ!
26
43
 
5
 
! Отговори
А преди 8 години
СТИГА СТЕ ПРОСЪЛЗЯВАЛИ!ТАЯ ДРУГАРКА ВАЛЕРИЯ СИГУРНО И НЕ ЗНАЕ В КОЕ СЕЛО ЖИВЕЕ БАБА Й И СЕ СРАМУВА ДА КАЖЕ,ЧЕ ИМА БАБА НА СЕЛО.А И ТИЯ,ДЕТО ТОЛКОВА РОНИТЕ СЪЛЗИ,СИГУРНО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ НЕ САМО ОТ БАБИТЕ ,НО И ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИ.
25
0
 
7
 
! Отговори
erasmus преди 8 години
Феликс Едмундович, що за *** си ти?
24
1
 
35
 
! Отговори
друга баба, под 70 преди 8 години
От отговора на Анонимен разбирам, че никога не е живял на село, не може да сравни предишния вид на селата с ширещата се сега разруха - и физическа, и духовна. Празните къщи и запустели дворове са повече от обитаемите. Плъховете са по-големи от котките, но все пак по-малки от белките и лисиците, които също живеят в селото. Какво да ви обяснявам - яжте си ГМО-то и т.н.
23
2
 
43
 
! Отговори
Мила преди 8 години
Докосваща статия....много жалко, че е факт.
22
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой задава ли си въпроса , защо само в България е този башибузук . В Чехия , Полша Унгария , също беше социализъм ама няма такива издевателства на възрастни хора. Да ама там никой не искаше комунизма или социализма . Веднага след промените всички държави направиха лустрация и комунистите изчезнаха . При нас е гордост да си комунист-социалист и най вече терорист . И сега са на власт , и какво очаквате , нищо но от сърце .
21
71
 
9
 
! Отговори
Ф.Е.Джерджински преди 8 години
Поредната съветска пропаганда. Описание на нещастна старица предизвикващо умиление и състрадание.Но истината е друга.Събирателен образ на българската старица: *** между еснафка, комунистка и нихилиска.Полуграмотна любителка на сапунки. Склонна да даде рушвет на измамниници, за да спаси от съдебно преследване далечен роднина сгазил пиян дете на пътя.Тя никога не съобщава, за престъпление извършено пред очите и, но когато "мечката влезе в нейния дом" оревава орталъка.Редовно гласува "правилно".
20
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До друга баба, под 70Може би наистина са го смущавали. Ти котките сигурно в стаята си ги държеше, нали. И се съобрази предишният път като ти направи забележка. Нали?
19
33
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Ами, Валерия, ходи по-често при баба си, нетът едва ли е най-доброто място за изповед
18
2
 
59
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Моята почина точно преди 7 години. Беше на 87. Мисля, че живяха в едни по-добри времена. Помнеше война, глад и недоимък, обаче хора, хората са били други. Сега е по-зле и от война. Б?хти чистилището, което стана...
17
1
 
42
 
! Отговори
друга баба, под 70 преди 8 години
И аз живея в такова село. В неделя един съсед нахрани котките ми със салам и антифриз. Пред очите ми умираха най-малките. Плачеха, гърчеха се и ме гледаха в очите. И аз плачех и ги гледах в очите. Защо има такива ***? Да минеш покрай нечий двор и да наредиш кръгчетата необелен салам по оградата. И да се похвалиш после, че вече можеш да спиш спокойно нощем, тихо е.
16
2
 
37
 
! Отговори
Край преди 8 години
Преди 25 г. играехме до среднощ по улиците през лятото а сега пускам сот за да спя нощем. Реве Ирина Тенчева че обрали колата и а мъжа и Иван като гребеше с черпака от КТБ през ТВ7 тогава не реевеше. Всичко в света има връзка крадците ги крадат.
15
3
 
49
 
! Отговори
Гражданин за ЕРБ преди 8 години
ЕВАЛА на автора.100% картина от родната тикво-страна....за съжалление!!!!
14
5
 
66
 
! Отговори
Край преди 8 години
Живял съм половин при социализма и половин при демокрацията. Социализма е по справедливия обществен строи при него се живееше по-скромно но с повече сигурност и спокойствие за утре. Сега има по улиците мерцедеси и може да се псува президента и да се ходи всяка седмица в Дубай и гърция обаче същеврееменно деца ровят в кофите за хляб /страната ни може да изхрани 20 млн. човека/ и старци са претрепвани с колове за пенсията им.
13
0
 
32
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Задайте си въпроса,на колко от властимащите родителите им са оставени на произвола?Те са си прибрали и осигурили роднините на добро място,защото са крали от народа си и имат парични средства.Тези стари жени и мъже са сами,защото децата им са принудени да търсят работа в големите градове или в чужбина.Този който може да си позволи настанява родителите си в частни домове,защото да настаниш в държавен е невъзможно.
12
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лможе, тая демокрация през носа ни излезе, голяма свобода, голямо чудо. Толкова съм свободна, че не си пускам детето навън да играе. Толкова съм свободна, че гледам до 8-9 да съм си вкъщи. Толкова съм свободна, че не смея 1 стол да си занеса на вилата, щото още по-свободните тъмни наши съграждани и отнесоха покрива.