В новите учебни програми: Текстове за Богородица

Възрожденски песни ще се учат и по музика, и по литература
16 мар 2016 21:18, Анисия Иванова
13
В новите учебни програми: Текстове за Богородица
Архив: Булфото

Откъси от Библията за Исус и Богородица са включени в проекта на новата учебна програма по литература за осми клас, след като проектите на новите учебни програми за втори, шести и осми бяха обсъдени в страната с около 2000 учители.

Това заяви днес на дискусия във Втора английска гимназия в София заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той уточни, че тези откъси сега ги няма в програмата за осми клас.

На обсъждането на програмите с ученици присъстваха министърът на образованието и науката Меглена Кунева, експерти от МОН и учители.

Още по темата

Има включени и два сонета от Шекспир в програмата за осми клас, каза Стаматов. Той съобщи, че след обсъжданията има няколко промени, като в първоначалната програма откъсът от "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски се предвиждаше да се учи на три места, но в окончателния вариант на програмата, който ще бъде предложен за утвърждаване, присъства на четири места. Така откъсът от творбата на Паисий ще се учи по литература в девети клас и три пъти по история - в седми, осми и в десети клас.

От възрожденските текстове от шести клас - "Къде си, вярна, ти любов народна?", е заложен в учебника по музика за шести клас, по литература в седми клас е предвидено изучаването на "Стани, стани юнак балкански" и "Вятър ечи", а "Хубава си, моя горо" - в шести клас.

Фолклорните песни - "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" и откъс за Крали Марко, са предвидени да се учат по история в шести клас, както и като един много важен пример за междупредметни връзки, каза Стаматов.

Той обясни, че творбата за Балканджи Йово ще се учи по история като пример за междупредметна връзка между литературата и историята. В учебника по история ще има пример с откъс от това произведение, уточни Диян Стаматов, цитиран от БТА.

Той съобщи, че "Родна реч" на Иван Вазов е заложена за изучаване в началния етап, а "Хайдути" на Христо Ботев - в литературата за пети клас.

Министър Кунева каза, че са били получени повече от 150 предложения на обсъжданията в страната, като най-разумните от тях са били отразени в проектите на учебните програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Има ли православие има български народ, изчезне ли православието - изчезва и народът български. Вижда кой е казал тези безкрайно верни слова!
9
0
 
3
 
! Отговори
до номер 2 преди 8 години
Христинството(Православието) не е религия, а тъкмо обратното. Религиите се създават от хора, които търсят, стремят се към Бог. Православието е основано от Бога, който слезе да търси окаяните от грехове и разврат хора - изгубените езичници, които щяха да се самоизядат и самоунищожат с жертвоприношения, червени конци, зодии и т.н.Българският народ е благословен, защото е православен. За жалост днес потъпкваме това съкровище. Сами виждате ширещата се безнравственост и беззаконие.
8
0
 
1
 
! Отговори
Йоханес преди 8 години
До 7Стига с тези стъкмистики и сочене на пръсти към християнството. Християнската цивилизация е била жизнена и енергична и основана на Божиите закони ако и да е имало изопачения. Гледай светлината на Божието учение което е християнството а не войни, ако ще броиш жертвите не0либерална америка колко милиона жертви предизвика а геноцидите на комунизма? А кървавите юде0-масонски рев0люции? Ако един японец е престъпник значи ли, че всички японци са престъпници а ти така клеветиш християнството!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анатема преди 8 години
В името на Бога независимо дали е Христос,Аллах или Буда са извършени най-големите зверства на земята.Светата инквизиция на католическата църква е убила по особено жесток начин хиляди като е унищожила най-големите умове и е спряла световното развитие с векове.Християни и мюсюлмани са се клали като животни един друг пак в името Господне.Да не говорим за баба Гуси и всички педофили по цял сват все смирени божи служители.
6
8
 
5
 
! Отговори
Йоханес преди 8 години
Много е добре и правилно да се включват за изучаване текстове от Библията. Трябва да бъде включен предмет Богопознание, но учениците трябва да изучават Божията истина автентично от Словото Божие без примеси от езически елементи каквито има в съвременното православие и католицизъм (това включва култа към "кралицата на небето" т.н. "богородица"). На хората които не искат християнските ценности в училищата казвам: отърсете се от комунистическия атеизъм и разберете, че Словото Божие е истина!
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната ***.от.щина на нашите бюрократи. Глупостите от Библията нямат място в нашата образователна система! Това автоматично изисква да се преподава и Корана, и талмудистки текстове. И задължително научен атеизъм и дарвинизъм! А защо не и будизъм, и шинтоизъм, икришнаизъм? Или ще има равнопоставеност в преподаването на религиите или никакви такива в българските училища! Нека децата ни се научат да пишат и да смятат и по-добре история на изкуството, етика, спорт!
4
3
 
13
 
! Отговори
без халюцинации преди 8 години
Религиозните и политическите убеждения са халюцинации.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали да им вярваме? Толкова пъти са ни лъгали. Сега видяха, че прекалиха и разбуниха народа. Правят всичко възможно да ни успокоят и залъжат, а след година-две тихичко ще заметат възрожденците.
2
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е ли пак нова форма на фашизъм? Защо изобщо трябва да присъстват някакви сkапани религии в училищните програми?!?! Без значение какви са религиите, не им е мястото в училищата! Училището е място за наука, а не за религиозно мракобесие!
1
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре! Това е едно добро начало. Искам да попитам обаче докога по биология еволюционната теория на Дарвин ще продължава да се изучава не като теория, а като неопровержима истина? Кога в учебниците по този предмет ще залегне и креационизмът? Ето ви пример за междупредметни връзки.