Чужденците полудяха по мекиците, въртят и баници

Откривателите се дивят – може да се ядат и топли, и студени, нямат месо
18 мар 2016 09:07,
45
Чужденците полудяха по мекиците, въртят и баници
Снимка: flickr

Рецепти за традиционната българска баница и мекици са хит в чужбина. Родните произведения са сред най-търсените кулинарни изкушения, споделяни стотици пъти чрез интернет, защото отговарят на последните тенденции в домашната кухня, пише вестник Труд.

Оказва се, че добрите стари пържени мекици и печената ароматна баница, противно на очакванията, са на върха на кулинарната вълна в pinterest.com, hubpages.com, 196flavors.com и други подобни страници.

Независимо, че се правят с бяло брашно и доста мазнина, тестените изделия се изкачват на стълбичката на възродените ястия от миналото по простата причина, че отварят на тенденциите да са приготвени от възможно най-натурални продукти, при това на ръка в домашни условия.

Извън родните граници витата баница предизвиква фурор сред ентусиастите кулинари, пробвали изкушението. Тя е сред фаворитите, защото не съдържа месо, а се прави от млечни продукти, казват "откривателите" на родното печиво в Мрежата. И допълват, че може да се яде хем топла, хем студена и се приготвя бързо с готови кори. В Мрежата гъмжи от фотосесии на успешни опити за приготвянето на баница дело на горди готвачи.

За изненада интересът към мекиците не е по-малък, сочат още стотиците споделяния на снимки и инструкции на родните изкушения. Простите парченца пържено тесто са сред фаворитите от "непознатата българска кухня", а съветът е да не бъдат подминати заради факта, че са приготвят в доста сериозно количество нагорещена мазнина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
ETNA преди 8 години
Мекички с мед!! Вкусно :)
27
2
 
8
 
! Отговори
Айрянчо преди 8 години
Айде на мекиците!!!
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това нещо в пластмасовите кофички не кисело мляко защото кофичките ще се деформират от сипаното в тях доста топло мляко със закваска. Млякото в алумикиевите лишени и слети това стъклени буркани. Или гледжосани съдове е кисело мляко
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние докат се бием в гъдите за киселото мляко, гърците отдавна превзеха пазара с тяхното. Единствената държава, в която българското кис. мляко е известно, е Япония. Т'ва е.Хамериканците ще чуят за баница, ако им направите.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До баница на немски:"BLATTTEIGGAEBAECK. на морето така се пише.................."Бе на морето може да са гении и да пишат квото им душа иска, ама тук в Германия турците отдавна продават и дьонери,и баклава, и баници. И немците си знаят бакалвата като баклава, а баниците - всякакви сортове са ги научили като "бюрек".А "сложната" дума дето си я изписал се състои от думите "лист"(като лист хартия, не като листо),"тесто", "изпечено" и се прознася "Блаттайгхгебек" с меко "Л" като в "льохман"
23
6
 
9
 
! Отговори
да преди 8 години
турците нямат кухня.. всичко им е арабско
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЧорек може да е в Турция, тука си е мекица, ние не сме в Туция,,мекица е българското име.
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До логикатаАз ям свинско. На това ли ще заприличам? Мюсюлманите като не ядат свинско по-хора ли са от нас? Тези вегански и вегетариански глупости ги разправяй на друг.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, какъв е този ким върху тая баница?
19
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй, тъй, мухайте мекици и баници, пък после се чудете, що ви висят шкембетата. Едно време са яли много хляб, ама и много са бачкали физическа работа.Пък сега .... от скролване на тИлифона няма да отслабнете
18
2
 
2
 
! Отговори
ei na преди 8 години
да чета отдолу и е така. и моите родители правят кисело мляко и се завива с вълнено одеало и става чудесно и не отнема много време, но трябва да му хванеш цаката. А за статията отворих страниците е хубаво има една баница от 2012, единственото от бг...
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
istinskoto ime na mekicata e "chorek" i e ostanal ot Osmanskata Imperiq
16
8
 
8
 
! Отговори
66688 преди 8 години
Разбирам потребността да се бием в косматите гърди с баници и мекици, ама в Европа хората си имат и баници, и лангоши (нещо като дебели мекици). Не се дивят много, ама ядат като направя по нашенски. Викат "мм, почти като наш'то".
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почти не ми излизат резултати на наглийски, когато търся за "banica", "banitsa", "baniza" и тн... Както и да е, де. Баницата е велика! :) На мен най ми харесва семплата вита баница с плънка от яйце и сирене, но е важно корите да са домашни. Става удивителна!
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мария да дойдеш да ми врътнеш една баница, а после мога да ти опържа малко мекици.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Базикаш ли се с мен, че баща ми прави кисело мляко? :)) Може да направи и го прави. Сега не е нужно да отиваме до крайности и да купуваме мляко от кравари или задължително да има бактерията Бациликус Булгарикус. И наистина за твое сведение се завива във вълнено одеало. Така наречените от теб "завивки". Питай някой, който е правил и ще видиш, че е така.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Приятелю, какво говориш! Един месец! Ние отворихме и ядохме кисело мляко с някакъв плод 6 /шест/ месеца след изтичане на СРОКА НА ГОДНОСТ! "Ние" означава трима души с висше образование, едната - лекарка, аз бях изкарал психопрегледа за продължаване срока за притежание на оръжие, а и другите бяхя съвършено здрави! Не съобщавам името на фирмата-производител, само това, че е френска...
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Няма да споря. Писах вече, че не знам точно как се прави домашното. Само според мен трябва да се изчака 1 ден, а не 4 часа.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоз пък купено :) .Млякото трябва да е от кравата, като се свари се оставя да по изстине , слага се една пълна голяма лъжица от старо подквасено на около 5 литра прясно мляко, завиваш тенджерата с някакви завивки и се оставя на хладно и мрачно място някъде в къщата докато се подкваси
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже диетолога на Обама му препоръчва само пържено тесто да яде за закуска. И понеже само българите са сетили да изпържат тестото, трябва да вземе оригинална българска рецепта "на баба"