Да отглеждаш легално марихуана? Може, ако…

16 компании у нас са получили разрешение, има бум на желаещите
18 мар 2016 11:07,
34
Да отглеждаш легално марихуана? Може, ако…
Снимка: Reuters

В България се отглежда легално канабис, но само индустриален. Съществува и регистър на компаниите, които произвеждат марихуана, но той е секретен. Първото легално разрешение е издадено през 2011 година, а през миналата година се наблюдава бум на желаещите да получат лиценз.

16 фирми притежават официално разрешение да отглеждат у нас марихуана и подобни растения със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол. Има и две фирми, които внасят семена, непредназначени за посев, показват данните до края на 2015 г.

13 от 16-те компании са получили лиценз през миналата година.

Само до 10 януари 2016 г. пък нови 13 фирми са поискали да отглежда растителната култура, а 3 - да я внасят законно. Засега обаче все още не са разгледани документите и не са издадени нови разрешения в момент, когато за пореден път се надига кампания за легализирането на марихуаната.

Още по темата

Данните за законния бизнес с канабис изнесе в. "168 часа", а те идват от Министерството на земеделието и храните. Статистика за това колко са незаконните ниви обаче никой не може да даде. Знае се само, че особено много са в Южна България - главно край Петрич, където редовно МВР намира подобни насаждения.

Първото разрешително за отглеждане на канабис, е секретен от 2011 г. е за създаване на фитокамера за отглеждане на растителната култура в Силистра. Към нея има и лаборатории, в които изолират и пречистват активните вещества.
Отделяли различните канабиноиди, изучавали свойствата им, така че да решат как да ги тестват върху животни. Площта на предприятието е около 200 квадратни метра, като условията - влажност, светлина, напояване, се контролират от хората. Изолирани са естествените фактори като вятър, дъжд, слънце. Екипът е съставен от шефа на катедрата по биотехнология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Владимир Савов и доц. Юлиян Караджов, който е издал две книги за канабиса.

Опитват се да правят различни кръстоски от два от основните видове марихуана - индика и сетива. Извличат основните активни вещества. Забелязали, че колкото повече е ТНС - психоактивната субстанция, която замайва главата, толкова по-малко е другото - CBD, което има значение при лечение.

Само преди 10 дни консултантът по развъждане на канабис доц. Юлиян Караджов е представил възможностите за лечение с канабис пред депутатите от комисията по земеделие и храни. Те само го изслушали.

Националният съвет по наркотичните вещества към Министерството на здравеопазването пък преди седмица публикува свое решение, че не препоръчва използването на канабис за лечение на пациенти. При това, след като на три сесии разгледа обстойно проблема и поръча становища на консултанти по различни болести.

Лекарите са категорични - не са съгласни да се разреши медицинската употреба на коноп, защото доказателствата, че помага, не са надеждни, а за вредите се знае отдавна.

"При нас напоследък рядко идва човек с проявена за пръв път психоза, който да не е пушил марихуана. Има зачестяване на тези случаи, без да казвам, че канабисът е причинил заболяването - коментира проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия към Александровска болница. - Не съм чувала действащ психиатър да каже, че медикамент от канабис носи повече полза, отколкото вреда. Има връзка между едното и другото - между психозата и употребата."

Оказва се, че у нас не просто е обсъждан въпросът, не просто е отглеждан индустриален канабис, но има и клинични изследвания на спрей за устна лигавица за облекчаване на болки от рак. В становище на Изпълнителната агенция по лекарствата пише, че те са се провели между 2012 и 2015 г. Става въпрос за 4 вида от препарата "Сативекс".

Производителят сам е спрял изпитването. Доклади за окончателните резултати на извършените в България изследвания не са представени. Изпълнителната агенция по лекарствата не препоръчва включването на канабис в лечение на пациенти.

Консултантът по гастроентерология проф. Матева отбелязва в становище до Националния съвет по наркотичните вещества, че само при хроничен панкреатит и при неовладяна болкова симптоматиказа кратко време може да се използва коноп. Но тя е категорична, че не е доказана ефективността на лечението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Лекари ? преди 3 години
Какви лекари има тука ? Та те дори не четат упътването на лекарствата. Не били съгласни? Ми така им е заповядано. В Силистра българин и американец отглеждаха медицинска марихуана с Разрешение 1. Изследвали кабиноидите ! Смешки ! Светът чака *** да изследват марихуаната ! В Канада от години се произвеждат масла от марихуаната за различни болести ! Дори в Канада всеки може да си засее. Тука не я разрешават . Най-вероятно не искат да се разделят с доходоносния си бизнес .
13
0
 
1
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
В ДВОРА НА ЛОМСКАТА МИТНИЦА ИМАШЕ ЦЯЛА ГРАДИНА....В КОСТИНБРОД ИМА ДЕКАРИ...МИЛИЦИОНЕРИТЕ СЕ ПРАВЯТ НА ЗАСПАЛИ...АМА НАЛИ КИНТИ ПАДАТ...ИНАЧЕ АКО ХВАНАТ НЯКОЙ ХЛАПАК С ЦИГАРА В ЗАТВОРА...БЪЛГАРСКА РАБОТА...
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е едно наистина супер растение, погледнато в който и да е аспект. Най-добрата хартия става именно от него, има отлични харектеристики за строителство, промишленост, храна, очевидно във водещи държави, вече се докават силните му аспекти при борбата с рак. В България е "дрога", а ракията нещо чудесно :) Всички сме високоителигенти (само израелците били преди нас... :) и можем да бъдем компетентни по всеки въпрос, без значение темата.
11
1
 
9
 
! Отговори
нзм преди 8 години
Ако обявят, официално,че конопа лекува може би някои хора ще обеднеят...... Долни стее
10
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Пак ще има зомбиране от рода на - "98% от тийнеджърите са пушили трева".Някой отново се прави на интересен или пък търси начин да се изкарват пари? Ако някой има желание пък да си пусне гугъл и за два дни ще напише не две ами 20 книги с информация за какво ли не
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
у на бабето двора има 20 растения>Ич не чакам легализация.
8
2
 
7
 
! Отговори
ZP преди 8 години
Само който не е виждал виещ от болка болен от рак може да напише подобни глупости.....Че тези хора си получават морфин и други опиати и сега, по медицински показания. Никой не говори за излекуване, а за възможността да облекчат малко болката ис в терминален стадий, да засилят апетита, да борят депресията и т.н. ПРЕДИ НА УМРАТМорфин може....марихуана не може.... дее..б глупостите
7
0
 
7
 
! Отговори
Тман преди 8 години
ей репортерите... хайде да наричаме нещата със правилните им имена, растението се казва коноп , а не марихуана!!!
6
2
 
20
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Всичко е заради големите корпорации драги сънародници- най-евтиния антидепресант, няма нито ЕДИН умрял за ХИЛЯДИ години, няма пристрастяване. Отделно от конопа стават най-здравите дрехи, въжета и има още хиляда приложения. Нали сме сега с изконния си враг- запада- ми да копираме поне хубавите неща оттам - притежанието на оръжие , самоотбрана с собствения дом и ЛЕГАЛИЗАЦИЯ!!!
5
7
 
7
 
! Отговори
чоека преди 8 години
До кога едни дърти доктори от комунистическо време, ще решават за такива въпроси. Писна ми да чета за бабички арестувани и съдени за 10 растения в двора. Мамицата им дъртофелска, щяли страни я легализираха напълно, не само медицинската. Тези наще излизат с мохабета не е доказана ефективността на лечението. Все едно доктор да твърди, че от 100 гр. ракия, не се знае какво му става на човек. То всичкия народ знае какво е една голяма ракия, те са правят на умряла лисица.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...защото доказателствата, че помага, не са надеждни,..." Сериозно ли, тия трябва да си скъсат дипломите. Доказателства има много. Хора от цял свят занимаващи се с тази дейност, са предоставили повече от необходимите доказателства. Просто тук на някои хора не им изнася подобен вид лекарство, да струва 10 пъти по-малко от тяхното.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лично аз не съм чул да е имало смъртен случай от конопа....:)
2
0
 
20
 
! Отговори
s преди 8 години
Мда. В момента, в който се усетят, че с легализирането на тази билка се отключва огромна икономическа ниша, бързо-бързо ще завъртят лопатата. Ще се докаже експресно колко полза има всъщност и колко малко вреда. Въпрос на време е. Тези щуротии с психозата са кьорфишеци за заблудени.
1
3
 
15
 
! Отговори
Лекарите- ръз'р преди 8 години
"Лекарите са категорични - не са съгласни да се разреши медицинската употреба на коноп, защото доказателствата, че помага, не са надеждни, а за вредите се знае отдавна."------------------------------------------ХАХАХХАХХХАХАХАХАХАХА