Наши работници в Португалия проплакаха от мизерия

Спят по 40 души в стая, не им плащат
18 мар 2016 12:20,
25
Наши работници в Португалия проплакаха от мизерия
Снимка: архив, Reuters

Българи, заминали да берат малини, се оплакват от мизерните условия, които са им предоставени в Португалия, разказа Нова телевизия.

Няколко дни след пристигането си в Португалия част от берачите се оплакват, че са били излъгани - и за парите, и за условията, които са им били предоставени на място. 150 българи са в местността Тавира, настанени в три ферми. Българите се оплакват от мизерията, като молят да им обърнат внимание и да ги "избавят от този батак".

"Има 40 човека в една стая, навсякъде е огромна мизерия, бих предпочел да спя на пейка, завит с кашони, отколкото да съм там" , споделя един от гурбетчиите.

Още по време на интервютата в Бюрото по труда се организират срещи с представители на фермите от Португалия, показват се снимки на къщите и се кани човек, който е работил минала година, за да им разкаже за условията, обясняват от Агенцията по заетостта. От институцията твърдят, че всеки един от берачите е запознат с условията по договора си, но голяма част от тях дори не са могли да го прочетат.

Българите споделят, че стоят без работа, а работодателите им обещават да започнат до 2-3 седмици. Някои от тях вече се прибират в България, но на собствени разноски. Оплакват се и от заплащането, по обява то е било 1200 евро, а с пристигането са им заявили, че максимум с бонуси за допълнителен труд и продуктивност, ще получават до 850 евро месечно.

Собственикът на една от фермите разказва, че бюрокрацията, чиято работа не зависи от него, се бави. Всеки един работник трябва да изчака седмица и половина, за да има легални документи да работи.

След проверка на Агенцията по заетостта от мястото са изпратени снимки на чисти помещения за хранене и спални.

Заминаващите на Централна автогара споделят, че ниското заплащане, лошите условия на труд и безперспективността са мотивите да пътуват зад граница, за да спечелят пари и да си пробват късмета. Един от заминаващите споделя, че бюрото по труда му предлага единствено работа в Португалия, в България няма предложения за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без образование и квалификация навсякъде си вън от играта. Да отидат да видят и да не приказват глупости като като се върнат.
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без образование и умения - какво искат?Читавите ще стават все по-богати, смотаните ще стават все по-бедни, това е.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се пишат сирийци или да бягат на север като мигранти. От БТ-тата и АЗто няма да имат сметка освен ако са свикнали с робството.Не може да разчиташ на тези бюрократични организации - добрите фирми не търсят хора от там.
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Провинциалистите пак са гризнали дръвцето а сега циврят по медиите.
17
1
 
17
 
! Отговори
Далече преди 8 години
Ейййй,няма да се свършат балъците в Бг,не се научиха през фирми да не търсят работа в чужбина.Сега ще реват пред консулите да им платят разноските и всичко това ще е от джоба на българския данъкоплатец.Колко жалко.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА БЯХА СЕ ПИСАЛИ "СИРИЙСКИ БЕЖАНЦИ"И ЩЯХА ДА СА СТО ПЪТИ ПО ДОБРЕ!КАТО НА КУРОРТ-САМО ЛЕЖАНЕ..ЯДЕНЕ..ПИЕНЕ И ПОМОЩИ ПОВЕЧЕ ОТ ЗАПЛАНАТА КОЯТО ЩЕ ИМ ДАВАТ.
15
6
 
7
 
! Отговори
ами аз не мрънкам преди 8 години
До Анонимен 15но за 10 години откакто съм навънка сам съм научил 2 езика ....общо знам 3 чужди . така , че не чакам някой да ми намира работа . договора ми е като ниво и заплащане както и на местните колеги . и мога да те уверя , че тук наистина си заслужава човек да работи . бесте грюсе
14
0
 
8
 
! Отговори
Todorov преди 8 години
Koi nornalen shte ide v portugalia deto e v kategoriite na nai bednite strani v eu i pone da vidi v i-net kolko pari e zaplatata tam tq minimalnata zaplata e 550 e kak da zemat za takava rabota 1200 tiq hora pochivat po 5-6 meseca ne mogat li da se zapishat na kurs po nqkakav ezik i da ne rabotat tova ,ne gi razbiram i ne gi sajalqvam v uk ima 60-70 000 bg vsqka godina deto berat qgodi i dr kato iskat takava rabota pone tam i v dania tarseha nqkolko stotin berachi.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До а бе бачкайТогава не мрънкайте и си натискайте парцалите там
12
3
 
7
 
! Отговори
а бе бачкай преди 8 години
До Sharkси в България , кой те спира . само , че навънка и заплатата ти заплата и осигуровките ти осигуровки а ако имаш над 5 години започваш след навършване на възрастта да получаваш парите директно от чужбина...колкото си заработил а не да наливаш в нои който е на дефицит и не се знае каква пенсия ще получш
11
4
 
26
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Бюрата по труда са пълни с обяви за работа. Ама на вас очите ви все към "западния рай" гледат. Че то ако беше някоя хубава и добре платена работа що ще търсят българи, португалците щяха да си я свършат.
10
3
 
20
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
Хмм, жалко за хорицата, ама като заминаваш някъде поне се разрови кога е реколтата на плода за който си се цанил да береш. Най-ранните малини в Португалия и Испания започват да се берат в средата на април.
9
15
 
12
 
! Отговори
Spain преди 8 години
По-добре да мизерстват в бяла държава , отколкото тук :)
8
1
 
27
 
! Отговори
мишо преди 8 години
Вина има бюрото по труда защото е дало обяснения за работата, така както дават информация банките-с малки нечетими букви.За да може да си прибере хонорара за големия брои изпратени работяги.А нашенците е трябвало да се досетят, че няма да спят в хотели и да им дават много пари-така не постъпват фермерите. Но, че са излъгани в това спор няма. Като се върнат да предприемат мерки за обновяване персонала в бюрото по труда.
7
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека им е на "печелбарите".То от бране на малини милионер не се става...
6
1
 
41
 
! Отговори
Георги Шопов преди 8 години
Превърнаха ни в евронегри.
5
10
 
14
 
! Отговори
има българи преди 8 години
...повтарям българи които са по 2-3 години без работа или получават смешни заплати .но вместо да седнат и да научат за това време един език-немски или английски се оплакват и чакат някой да им намери работа...спор няма , че навънка не е лесно в началото но ако сам не си помогнеш няма кой
4
2
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Ако ще си търсят някакви права, то да го направят в Португалия, че тук....
3
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но като заминаваха от България сигурно са се биели в гърдите как се махат от тук
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да съдят външно министерство и бюрото по труда