МВР ще влиза във Facebook-а на изчезналите

Личните съобщения са най-ценната информация, смятат експерти
22 мар 2016 08:28,
6
МВР ще влиза във Facebook-а на изчезналите
Снимка: архив, Reuters

МВР ще има достъп до съобщенията в интернет и до данните от проведените телефонни разговори на изчезнали лица с цел по-бързото им откриване. Това предвиждат публикуваните в правителствения портал за обществено обсъждане поправки в Закона за електронните съобщения, пише Монитор.

В момента компетентните органи могат да ровят в такива данни само в два случая – ако става въпрос за заплаха към националната сигурност, както и за разкриване на тежки престъпления. Към тези категории сега се добавя опцията да се използват възможностите на съвременната съобщителна техника и технологии и при издирването на лица. Това ще става, когато има обосновано предположение, че изчезналото лице е станало или може да стане жертва на тежко престъпление, като например убийство, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, трафик на хора.

Липсата на такава разпоредба в момента спъва полицията да открива изчезнали, тъй като не може да ползва една от най-ценната информация – последни проведени разговори и лица, с които са били в контакт, приблизително местоположение и други.

"Без наличието на такива данни издирването би било по-трудно, по-сложно и по-бавно, което в повечето случаи би увеличило риска за живота и здравето на изчезналия", мотивират се вносителите на законопроекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
bbbbbbbbbbbbbb преди 8 години
Да бе, те щото сега хич не влизат.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щото пък facebook ще пусне нашите фуражки, да четат каквото и да е. Те на ФБР се изрепчиха, пък представям си как ще реагират на едно искане от Бъчвата или Тиквонии(ще го публикуват като хумуристичен разказ)...
2
0
 
12
 
! Отговори
ник преди 8 години
* и фейсбук и туитър и све. Хилядите сим карти на името на един команч, сиукс или апач правят това невъзможно. Има и прокси сървъри. Щом плащат, няма хващане. Къде са Галевите? Има и Turaia-а, хванете ги.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хехех, че "убийство, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, трафик на хора" са си все тежки престъпления, та съдейки от статията и сега имат право да се ползват за разкриването им.Другаде е ключето и то е да се слухти за недоволни от Слънцето на Републиката и гърбавото му управнление.