Учителите ще вземат по 10 заплати при пенсиониране

51 427 зрелостници ще се явяват на матура по БЕЛ
22 мар 2016 15:05, Анисия Иванова
20
Учителите ще вземат по 10 заплати при пенсиониране
Архив: Булфото

От 1 август тази година при пенсиониране учителите ще получават по десет заплати, а не по осем, както е сега. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов отбеляза, че по сегашния закон обезщетенията при пенсиониране са осем, а по новия закон - десет.

На година между 4000 и 6000 души се пенсионират от образователната система, като в повечето случаи през целия си живот те тихо и кротко са работили като учители, отбеляза Стаматов. Кунева каза, че МОН обмисля как учители на пенсионна възраст все още да са полезни на образованието, като например обучават и споделят опита си с млади хора.

Главният секретар на МОН Красимир Вълчев заяви, че най-голямото предизвикателство за 2017 г. е "осигуряването на системата с добри учители", тъй като през следващите десет години се очаква половината от педагогическия персонал, който е 90 000, или 45 000 учители да навлязат в пенсионна възраст. Това означава, че средно на година се очаква 4500 души да навлязат в пенсионна възраст и затова трябва на тяхно място да бъдат подготвени толкова млади преподаватели. За тази цел трябва изпреварващо да се увеличават минималните заплати за педагогическите длъжности, които имат "сигнално значение" за младите хора и за кандидат-студентите, коментира Стаматов.

За явяване на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература през тази година заявления за участие са подали 51 427 зрелостници, съобщи Стаматов.

Задължителният зрелостен изпит по български език и литература през тази година ще се състои на 18 май. Вторият задължителен изпит ще е на 20 май и той е по предмет по избор на зрелостниците от определени учебни предмети.

За втората матура най-много зрелостници са подали заявления за явяване на изпит по предмета "Биология и здравно образование" - 16 484, следват желаещите да се явят по предмета "География и икономика" - 12 096 зрелостници. Английският език като втори държавен зрелостен изпит е предпочетен от 11 361 ученици. Общият брой на зрелостниците, които са подали заявления за втората задължителна матура през май, са 52 300, съобщи Стаматов. Всички училища, в които се организират матури, са с видеонаблюдение.

За първи път МОН направи карта за сигурността в училищата, като в нея са посочени местата, в които няма система за наблюдение, за контрол и за сигурност в училищата, обясни още Кунева. 

Вицепремиерът обяви, че ще сподели тази карта с МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учителите, които в момента преподават в по-голямата си част са същите хора, които са преподавали преди 20 години, когато нашето образование беше на ниво. Следователно не трябва да търсим вината в учителите, а в управлението на системата образование.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано цялата образователна система се срина, за да могат да я изградят отново. В момента голяма част от работата на учителя е попълване на картони, дневници и справки... работата с ученика е драстично намалена. От това се оплакват учители от цялата страна. Цялата система е прогнила, а всяко правителство е на принципа - мандат да мине, друг да дойде.. никой не го е еня за знанието на учениците и въобще дали ще има учители след време
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът винаги слага каруцата пред коня. Не разбра, че за да се наемат добри учители, трябва да има висока стартова заплта с изпитателни срокове и много стимули. Иначе, като назначиш некадърници, какво качество очаквате. И да увеличавате и да намалявате, те толкова знаят и могат. Трябва стартовата заплата на новите учители да бъде като ИТ сектора с изпитателен срок.
9
15
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 8 години
Ако си вършат работата и има видими резултати от тази работа ,не 10 , 50 заплати да взимат ! Ама сега при това положение на образованието ,където учениците завършват неграмотни средно образование , не мога да се сетя за какво да им се плаща ?!?! За мързел и некадърност ли ?!?! Егати критериите има в България ! Колкото по-малко и по- некачествено работиш ,толкова повече получаваш ! Важното е да си нахален и шум да вдигаш!
8
28
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Тъкмо са на път да отбият милиционерите , сега пък тези търтеи ! Какво дават за да взимат ?!?! Нивото на образованието ни е под нулата а те искали ! За какво да им се плаща ?!?! За това което получават децата ни и обществото от тях и това което взимат им е много !Страна на нахлниците сме и това е ! Нищо не дават ,но ще взимат !
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не иска да се занимава с наследниците на чалга поколението - без цели, без домашно възпитание, но с огромни претенции. Е сега мама и тати ще имат възможността да си обучават отроците- новият закон им дава това право, защото бабите набори на априлският пленум като се пенсионират, а младите като ядат боя от родителското тяло ще преминем масово на самостоятелно обучение.
6
9
 
43
 
! Отговори
еха преди 8 години
При заплата от 500 лева месечно, смятайте колко пари са 10 заплати при пенсионирането - 5000 лева. Колкото месечната заплата на един депутат. Мизерници!!!
5
26
 
19
 
! Отговори
И преди 8 години
За какви заслуги?!Че от гимназиите излизат 90% неграмотни?!Че,ако ученикът не взима частни уроци при някой преподавател,ще види по-висока оценка на кукуво лято?!
4
13
 
10
 
! Отговори
?? преди 8 години
a за преподавателите във ВУЗ, които се мъчат с тяхната 'продукция' не се ли предвижда подобна отплата?
3
6
 
34
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Поне като се пенсионират ще вземат една нормална заплата..
2
9
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
щели да си споделят опита , те хората само гледат как да излязат от системата без трайни увреждания ... Навремето една легенда разправяше как на запад след 20 години преподаване им отнемали избирателните права ,защо били психически нестабилни и неадекватни и ни беше чудно , за жалост дойде време да го изпитаме на собствен гръб
1
14
 
26
 
! Отговори
SS преди 8 години
Кво племе никне в училищата ни,тежко и горко ни ... а заплатите - халал да са им !