Признание: Спешната ни помощ не е готова за тероризъм

В системата няма приемственост, смята бивш здравен министър
23 мар 2016 15:00, Анисия Иванова
5
Признание: Спешната ни помощ не е готова за тероризъм
Снимка: Bulgaria On Air

Към днешна дата Спешна помощ в България не е готова да реагира при терористична атака, подобна на тази в Брюксел. Това коментира бившият здравен министър д-р Таня Андреева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"При всякакви ситуации, не само при атентати, а и при наводнения, при всякакви природни бедствия. Спешната помощ веднага трябва да се яви на място, защото при едни такива събития се предполага, че има пострадали, за да се намеси", уточни д-р Андреева.

Живеем в обстановка, в която никоя държава не е изключена да бъде обект на подобно кошмарно и нечовешко нападение като това в Брюксел, добави бившият здравен министър.

"В България преживяхме един такъв атентат - на летище Сарафово преди няколко години и действително тогава всичко, което беше направено, може да се наложи да се случва всеки ден", припомни д-р Андреева.

По думите й през последните години Спешната помощ е в лошо състояние. Последната подмяна на линейки, на апаратура, на обучение на лекарите, които работят там, е от мандата на Тройната коалиция, припомни тя. Според нея честата смяна на здравни министри е пагубна за системата, защото няма никаква приемственост.

"По времето на моя мандат не променихме нищо, а дори напротив. Направихме една концепция с финансова рамка, с концепция за действие, за реновиране на Спешната помощ, за една по-добра апаратура, за въвеждането на телемедицината, за обучение на парамедиците", коментира тя.

Според нея забавянето на екипите на Спешната помощ да пристигнат до даден адрес се дължи на амортизацията на линейките, лошата инфраструктура и малкото екипи.

За да имат мотивация лекарите да работят в страната, те трябва да имат професионално развитие, добри условия, където да се развиват, защото Спешна помощ е най-непривлекателната част, коментира още д-р Андреева.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 8 години
На кой му скимна да зададе пре тъпия въпрос"Източва ли се спешната помощ""???Спрете с този род внушения ! По кой начин ще точиш от нещо ,което пресъхва ???Все още се намират наивници дето вярват на всяко съчинено негативно твърдение.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми се мисли - те линейките като отпътуват на 200км, за да заредят на бензиностанцията на братчеда/казаха вчера по ТВ/, смятайте че ще дойдат след 2 часа поне...
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то не е мислено да е готова за тероризъмПреди реформата за всеки екип /лекар и шофьор/ имаше линейка и оборудване и след работна смяна колите отиваха за профилактика, а при идването на деформаторите се реши, че е "много" и бракуваха около стотина коли и огромно количество годно медицинско оборудване беше разпродадено на безценица/има документи/Останаха минимално количество линейки, които се използват 24 часа, така че наистина- няма как да сме готови за извънредни ситуации
1
0
 
18
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Че тя Спешна помощ не е готова и за рутинните си задачи. Всъщност признание би било, че нито една институция не е готова нито за последствията от евентуални атаки, нито прави нещо за предотвратяването им!