Македонци си присвоиха "Железният светилник"

В пиратския текст думата "българи" е подменена с "македонци"
26 мар 2016 22:26,
130
Македонци си присвоиха "Железният светилник"
Снимка: в. "Труд"

Задава се шумен съдебен процес, в който ще бъдат защитени авторските права на българския литературен класик Димитър Талев.

По закон авторските права са валидни в срок от 70 години след смъртта на автора и техни носители са наследниците на писателя, един от които е неговият внук Климент Талев.

Неотдавна Климент научава, че издателство от Република Македония е изпиратствало част от тетралогията на Димитър Талев, пише в. "Труд".

"Железният светилник" и "Преспанските камбани" са били издадени с финансовата подкрепа на македонското Министерство на културата, без да бъдат платени авторските права.

В текста думите "българи" и "български" са били подменени с "македонци" и "македонски", а цели пасажи, в които литературните герои изповядват българското си национално самосъзнание, просто са отрязани.

С проблема са запознати българските евродепутати, които вече сезираха със специална декларация Европарламента и по-специално комисията, следяща за напредъка на Македония в стремежа й за присъединяване към ЕС.

Ангел Джамбазки потвърди, че се е ангажирал с проблема и в скоро време в български съд ще бъде заведен съдебен иск срещу македонските фалшификатори на творчеството на Талев.

"Мои братовчеди от град Прилеп ми изпратиха снимки, от които разбрах, че в Македония са издали "Железният светилник" и "Преспанските камбани". Книгите са преведени на този сърбомански език, който дядо ми никога не е признавал", каза в интервю за "Фокус" Климент Талев.

"Историята е малко по-стара. През 2001 г. познати на моя баща му изпратиха писмо, че книгата "Илинден" е преведена на македонски език без неговото знание и я продават чак в Австралия. Баща ми написа едно писмо до Агенцията по авторските права, но му отговориха, че щом се касае за друга държава, трябва да си наеме адвокат от България, адвокат от Македония и да си защитава правата там", посочи Талев.

По думите му имайки предвид законодателството в Македония, подобно действие е безсмислено. Той уточни, че при издаването на книгите има липсващи текстове.

"Казаха ми, че местата, на които Султана говори за българщината, са премахнати. Аз не съм го виждал, така ми е предадено, но сигурно е така", коментира още Климент Талев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
9
 
! Отговори
до Осман преди 8 години
Османе, Турция скоро няма да я има, а ти си седнал лакардии да редиш.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекувай се, хич те няма.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 53Имало е македонски племе от 100-200 души, толкоз, ***! Mайка ти анти БГ да ***!
36
1
 
4
 
! Отговори
А. Македонси преди 8 години
Начи виште сеа, напраих гетото Македония малко от малко да се дразните, оти ного спите *** инак. Сещаш се, разбираш ли? Начи Македония е пръвото гето на Кюстендил и Перник! Дори и на Дупница *** :)
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 50Има, има, *** ми каза, че има.
34
3
 
4
 
! Отговори
и ти ли гробарче преди 8 години
До Македонско девойче? Kурво недна?
33
16
 
8
 
! Отговори
Македонско девойче преди 8 години
Българите са македонци,които не признават македонския си произход
32
4
 
14
 
! Отговори
начо преди 8 години
мога само да им се смея на македонските ***.най селските комплекари.половината макета са със сръбски имена,добре че сърбите им дадоха да имат държава че вечно еб-ни щяха да ходят.сега още малко ще посмърдят и албанците ще ги оправят
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен37 Кът гледам всекидневните протести в ,,демократичната,,Г.Е.Йвропа ,чини ми са нещо . А!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво да очакваме от нашите предатели освен МЪЛЧАНИЕ?Ниско и пълзешком .
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия си заслужава най-вече заради коментарите под нея :-))) няма такъв смях 😁 заслужили са си го макетата :-))
28
19
 
11
 
! Отговори
Талев е македонец преди 8 години
Талев е истински македонец - чест за всеки човек е да бъде част от този горд, справедлив и работлив народ!Благоевград е изконна Македонска територия, а жителите етнически македонци
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
скоро поробените народи в русия ще се вдигнат на бунт и тая прогнила деспотична империя няма да я има както ссср. турция също няма да я бъде.
26
3
 
5
 
! Отговори
34 преди 8 години
президентът не е излъгал,ти и рубладжиите лъжат.това го е писал захари стоянов,революционер и автор на записките по българските въстания. вярваме на него а не на продажници като теб
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като туркоманите начело с Герб отмениха робията и насилието с владичество ,съжителство ,след като първоГербера- президент ИЗЛЪГА,че ЛЕВСКИ ,,казал ,който ни освободи ,той ще ни пороби ,,........какво очаквате от предателите . Освен още повече лъжи за светлото бъдеще на демокрацията ни. Сравнете си ,,часовниците ,,с Тиквата и гледаите сеир . След издънките в Лондон и Ловеч ,вече го вкараха в релсите . Т .е си координираха релсите- с,,П- ара,,Управляващи и независимата преса .Гледаите сеир!
24
4
 
20
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Колко пъти съм го казвал че трябва има българо-албанска граница!!!
23
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми осъдете ги! Какво го мислете. Като стане дума за ЕС сложете вето докато не си поправят историята както за Самуил, така и за Талев, така и за македонски. Аман от заспалите ни политици.
22
3
 
17
 
! Отговори
муспи преди 8 години
ААН (Албанска Академия на Науките) е отрила че Александър Македонски е бил албанец, и по точно че територията на сегашна така наречена Македония е албанска. ТАН (Турска Академия на Науките) е напълно съгласна с албанските си колеги, още повече че и БАН (Българска Академия на Науките) няма нищо против, и този териториален въпрос ще се реши най скоро! - каза Соломон Паси.
21
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гид по време на туристическа обиколка в Скопие: Внимание, това е фонтан от 17 -ти век, а зад него се строи храм, който ще е от 8 век
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кулминация в турски сериал: - Мюмюн да разбере, че си е сам на себе си майка.