Изсичането на горите – проблем №1 за природата ни

Проучване: Незаконното строителство и презастрояването са другите
28 мар 2016 14:07, Красимир Ангелов
13
Изсичането на горите – проблем №1 за природата ни
Снимка: Булфото

Изсичането и унищожаването на горите, незаконното строителство и презастрояването на планините и Черноморието са основни проблеми пред българската природа и околната среда, сочи проучване на "Алфа рисърч", направено между 15 и 22 февруари сред 1027 души.

76 на сто от анкетираните посочват изсичането на горите като проблем, 51 на сто - незаконното строителство, а 47% – презастрояването.

За 44% от хората сериозен проблем е замърсяването със смет и битови отпадъци, за 38% - липсата на достатъчно грижи от страна на държавата, за 37 на сто - замърсяването на въздуха, а за 27 процента - замърсяването на водата. Анкетираните са имали право да посочват до пет отговора.

65% от участвалите в анкетата отговарят отрицателно на въпроса "Одобрявате ли развитието на инфраструктура и строеж на нови хотели, писти и спортни съоръжения в защитената природа на високите планини Рила, Пирин, Стара Планина, Витоша и Родопите". 15 на сто отговарят положително, а 20 на сто не могат да преценят.

Над половината от хората – 54%, биха одобрили такса за посещение на защитена зона, която да допринася за подобряване на охраната на зоната и да компенсира пропуснати ползи на собствениците на земи в района, докато 27 на сто са на обратната позиция.

Растат очакванията към институциите във връзка с опазването на природата в България, коментира Станислав Стоянов от "Алфа рисърч".

Според проучването 52 на сто от анкетираните имат най-големи очаквания към екологичните организации за опазване на природата, 46 процента - към местните институции, 45 процента - към централните държавни институции, а 20% имат очаквания към научните институти.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Ася преди 3 години
Ще видим Цацаров като приключи с тях, даи още ще са чисти като сълзици. Анкетата е собре дошла, като изключим подвеждащият характер на въпросите.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са еколозите сега. Само знаят да циврят за Банско и Битоша.
7
0
 
5
 
! Отговори
Малкотърновския преди 3 години
Като рева навсякъде , че в Странджа гората заминава - десетки ТИР-ове на ден извозват изсечената дървесина - не се спира ни зиме , ни лете... направо е бедствие... - ама НИКОЙ не се стряска , никой не ми обръща внимание , докъде ли не съм писал...това са милиони кубици дървесина само от Странджа. Такова крадене не е имало никога. На горското плащат стотинки , а вземат стотици евро от износа
6
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 3 години
няма закони за палежите и дървената мафия до живот
5
1
 
7
 
! Отговори
Износа е проблем... преди 3 години
Да,както някои от предните коментари казват проблема е в износа.Ако няма износ почти всичко ще си дойде на място,но ние нали сме си алчни няма да се намери политик с топки,които да предложи забрана износа на всички видове дървесина че даже и на тръне и готово.Остава само да си залесим вече унищоженото и след 50години пак ще има Българска гора
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се спре масовото и НЕЗАКОННО изсичане на горите трябва да се спре износа. Спре ли се износа, сечта ще намалее значително, тъй като вътрешното потребление е доста по-малко от това което се изнася навън. Преди време наложиха мораториум на износа за 3 месеца и дървенаа мафия се беше проспряла. Ако го наложат отново и то за постоянно веднага ще окаже ефект, но нали някой трябва да *** пари/рушвети .....
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, 1-ви, горите се секат и се изнасят в Турция и Гърция.
Размерът на това престъпление е огромен!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сетила се Мара да се побара.

Алчни , ненаситни варвари , които затриха рая!
1
9
 
3
 
! Отговори
гербист-столичан преди 3 години
Може и да е проблем, но това не трябва да спира сеченето, защото човек трябва да се отоплява с нещо зимо време. На ток е скъпо, на парното което го дотира държавата за нас столичани е по-евтино от тока, но не навсякъде има парно в столицата. На дърва е по-евтино и от парно, отделно ако си с къща на 2-3 етажа само дървата са начина. Така че нека да се сече за да има евтини дърва за отопление, 40лв/кубика макар и не много легални.