Мюфтийството с ангажимент: Без радикален ислям

Една джамия в София не стига, мюсюлманите се молят на тротоара
65
Мюфтийството с ангажимент: Без радикален ислям
Снимка: Булфото, архив

Ангажимент на Главното мюфтийство е да направи всичко, което е по силите ни и да продължаваме да работим с мюсюлманската общност, за да не се допускат в България радикално мислещи елементи, тъй като това е вреда, както за мюсюлманите, така и за цялото общество. Това заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, цитиран от БТА.

Още по темата

"Като български граждани, заедно с това и мюсюлмани, изповядващи ислямската религия, ще продължим да отстояваме това, което ни се полага по Конституция и от законодателството в България", увери той.

Хаджи припомни, че въпросът за втора джамия в София е поставен много отдавна. Според него за мюсюлманите в София единствената джамия "Баня Башъ" не е достатъчна и всеки петък, по-голяма част от молещите се изпълняват молитвата на тротоара, което е крайно неудобно и крайно неприятно.

"Така че, ако се намерят далновидни политици да решат този въпрос, ще бъде добре за всички", заяви главният мюфтия.

По думите му молитвения дом в столичния район "Люлин", срещу който имаше протести, е законен и има регистрация.

"Като мюсюлмани сме длъжни да покажем реалното лице на исляма и като последователи на ислямската религия не желаем лошо абсолютно за никого, заяви главният мюфтия.За нас е от изключително голямо значение този мир, това разбирателство, което е било векове наред в България, да продължи и да бъде предадено и на други страни, за да се възползват от нашия опит", каза Мустафа Хаджи.

"Винаги съм заявявал, че България има с какво да се гордее и има какво да даде на света", коментира главният мюфтия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
32
 
! Отговори
Gen Gurko преди 8 години
Бе що за тъпотии са това. Обещаваме да не правим така. Няма радикален и нерадикален ислям. Има ислям, завоевателна верска доктрина и това е. Единствената религиозно-политическа концепция , която е и ще бъде заплаха за целия цивилизован свят.
21
2
 
27
 
! Отговори
Феликс преди 8 години
След последните атентати да каже мерси , ако и една джамия остане.
20
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ислямът е религия на войната, следователно трябва да се контролира или нещата излизат рано или късно извън релси... Примери много
19
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Талиба ни ,ако продължавате да досаждате със вашите джамии ,ще се сблъскате със радикализирани християни.Талибани нека Сребреница е обица на ухото за всички нас,дайте да не повтаряме чужди войни.Талибани много ви станаха исканията и претенциите
18
2
 
25
 
! Отговори
симпатяга преди 8 години
Сайт да се запознаете по-подробно е thereligionofpeace. Аз въобще се учудвам как това може да се нарича религия, в Корана НЯМА морални норми, има само правила, бълнувания на луд човек. В същността си тази "религия" може да възприеме само много изостанал и духовно беден човек, буквално "религия" за скотове (сори, но това е истината). Никой няма против другите религии, каквито и да са, проблема е само при исляма (е, сигурно и вуду, и яденето на хора са проблем също, де, но затова е ясно).
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, а дали мюфтийството ще се включи в разкриване и ще свидетелства срещу ислямисти и ислямски духовници?
16
7
 
8
 
! Отговори
Май Се сбъдна преди 8 години
Третата световна война ще започне от Сирия, предсказала Ванга.06 Септември 2013, ПетъкБялото братство ще спаси Русия и България, прогнозирала пророчицата от ПетричТретата световна война ще започне от Сирия. Ще бъдат използвани ядрени оръжия което се позовава на пророчествата на Ванга. Тя предсказала, че след ударите по Дамаск ислямски орди ще тръгнат на поход в две направления. Ще бъдат нападнати едновременно Русия и Европа.
15
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааа разбирачи мнооо, големи специалисти тука че тълкуват и Корана. Я се скрийте бе колко мюсюлмани терористи има в Бг??? Колко от Бг мюсюлманите се гърмят и всявят страх и ужас сред населението???
14
6
 
26
 
! Отговори
симпатяга преди 8 години
Ученето на ислям в каквото и да е място е неприемливо, Корана в същността си е радикален (всеки втори стих е за изнасилване на жени и секс с деца). Има доста подробни материали в интернет, запознайте се - например thereligionofpeace. Не е политкоректно,но истината е една, проблема не е радикалния ислям, а въобще исляма като такъв. Корана е писанията на един буквално луд човек,Мохамед,с цел утвърждаване на властта му,нищо друго; няма други исторически източници да потвърждават написаното.
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А НИЕ ПОЕМАМЕ АНГАЖИМЕНТ НИКОГА ДА НЕ ПОЗВОЛИМ ИЗГРАЖДАНЕТО И.МЕЖДУ ДРУГОТО ЗАЩО ИСКАТЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ТРЕТА ДЖАМИЯ ВЪВ ВАРНА ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ИМАТЕ ВЕЧЕ ДВЕ С УГОВОРКАТА ЧЕ СА ДОСТАТЪЧНИ.
12
2
 
20
 
! Отговори
симпатяга преди 8 години
11 е прав, няма нерадикален ислям. В Корана под "мир" се разбира единствено раята да не се бунтува и да работи, след като е била подчинена, друга концепция за мир там няма! Затова ИДИЛ са стъпили на много силна религиозна основа и никой имам не може да ги обори, просто Корана е еднозначен, той е завоевание. По-скоро "нерадикалните" мюсюлмани не го разбират и не го следват (повечето не са го и чели),ако го следваха, всички щяха да са радикални. Като в Япония-забрана на ислям, антихуманна религия.
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ангажимента трябва да бъде "Без Ислям". Според мен няма нерадикален ислям. Аз не съм чувал друга религия, на която в свещената книга да се говори за свещена война.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна съм казал че по добре да се учи ислям но в държавни учреждения!Така хем се знае какво става,хем какво се учи,пък и хората не са скрити.
9
3
 
25
 
! Отговори
? преди 8 години
Българите ОТ СофИЯ НИКОГА не са искали ПОВЕЧЕ църкви:1.Вероятно българите имат И други ИНТЕРЕСИ и не забравят, "че ХРАМЪТ е в ДУШАТА на човек"( баба ми, род.1886 г винаги така говореше, когато не се гледаше с добро око на ходещите на църква сле1948г...).2.Дали масата молещи се в джамии ще издигнат КУЛТУРНОТО си равнище?Колко депутати от ДПС и в Европарламента ходят да се молят в джамии по цял ден??3.Явно джамиите са за ЗАБЛУДА .Нека РБългария върви НАПРЕД, а не се връща НАЗАД към 14 в.
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нерадикален ислям. Тия 500 години са ни тъпкали. И една джамия им е много!
7
4
 
13
 
! Отговори
master888 преди 8 години
islama ne e s koeto BALGARIA se gordee.nai demonichnata religia v sveta.ispalnena s diskriminacia i religiozen fashizm.Balgaria trjbva mnogo barzo da prieme jponskia zakon za izlama.
6
3
 
20
 
! Отговори
до ИСТОРИЦИТЕ преди 8 години
Историците да проучат как стои въпросът с ИСЛЯМСКАТА РЕЛИГИЯ в Испания и Португалия.1.И двете страни са били под МАВЪРСКА (ислямска власт на държави от Североизточна Африка) власт между 7-ми и 14 в.2.След като са се освободили от маврите, същите избягали, а останалите прогонили.3.Сега повечето джамии са музеи или превърнати в католически храмове.( данните са от градове в Испания и Португалия, вкл. в бълг. екскурзии.)4.ЗАЩО НАПИРАТ толкова ислямоизповядващите за ПОВЕЧЕ джамии?Не чувам БЪЛГАРИ
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тези в главите им само джамии и килимчета им се въртят,дали има други такива паразитиращи същества по другите планети?
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Талибани брадясали,за вас мога да пиша само със езика на омразата и да псувам.Талибани от средновековието,ние българите сме интегрирано общество със модерно светско мислене и религия,талибани ние българите нямаме нужда от джамии а имаме нужда от детски градини и модерни болници,имаме нужда от училища където да учим децата си на наука и спорт
3
6
 
36
 
! Отговори
чао преди 8 години
На който не му стигат джамиите на близко е Турция да ходят там,България е християнска православна държава,и този да не се прави на луд защото има смесени села без църкви но с по три джамии което е недопустимо...