Протест на джипитата и днес – включват се още 5 области

До края на седмицата ще обхване цялата страна
Обновена: 29 мар 2016 08:28 | 29 мар 2016 08:24,
10
Протест на джипитата и днес – включват се още 5 области
Снимка: БТА

Лекарските протести продължават. След като вчера личните лекари от 4 големи града отказаха да влязат в кабинетите си в знак на протест, днес към тях се присъединяват колегите им от още  области в страната.

Днес няма да практикуват джипитата в районите на Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен. От вчера протестират техни колеги от Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. На местата, където медиците не приемат пациенти, са осигурени дежурни кабинети.

Целта на Сдружението на общопрактикуващите лекари е до края на седмицата протестът да обхване цялата страна, съобщава БНТ.

Личните лекари се обявиха против законовите промени, които влизат в сила от първи април, като настояват да остане в сила стария Национален рамков договор, докато не бъде подписан нов. Те  са притеснени от това, че броят на предвидените диспансерни прегледи ще бъде намален.

Медиците са скептични и към друг елемент на здравната реформа - пръстовият идентификатор.  Джипитата подозират, че с него ще се извият дълги опашки пред кабинетите. Изискването в почивните дни пациентите да бъдат пренасочвани към спешните центрове пък щяло да лиши хората от селата от адекватно обслужване.

Университетските болници и медиците от Спешна помощ вчера се разграничиха от протеста на личните лекари. Спешните медици подкрепиха здравния министър за реформите в областта на спешната помощ.

Тази сутрин обаче председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за Пазарджик д-р Красимир Кулински бе категоричен, че протестите няма да спрат, докато джипитата не постигнат част от целите си.

"Той да се отвори към нас, ще продължаваме така, докато няма диалог", обяви Кулински по адрес на здравния министър Петър Москов. "Ние ще отстъпим нещо, той ще отстъпи нещо", склонен е на компромиси медикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
истини преди 8 години
"Инженерите" соа тези ,които футболизират пациентите ....-първа заповед - "вземи си от Джи Пи - то талон," ......" отиди при личния лекар да ти даде за друг" Трябва категорично да се забрани договор на болничен специалист с доболничната помощПърво ,защото болничния специалист е устроен пациента да се лекува и налюдава в болнична обстановка.Второ ,защото всеки от личните лекари има компетентността и отговорността да насочи своя пациент към стационар пир необходимост
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам случаи на преминала през 3 болници пациентка-ГЕ,АГ,операция за апендисит накрая се оказа рак на тръба на яйчник със закъснение от 6 месеца ходене по "инженери".Тезата ти не струва,защото КП са меню, което е крайно недостатъчно.Или друг случай-консулт с 3-*** УНГ,на финала рак на фаринкса с 4 месеца закъснение-т.е. от "инженер" до"инженер" има разлика.Единствените лекари, които имаме икономически интерес пациентът да е жив, сме GP-тата.Може би затова само ние протестираме.
5
4
 
1
 
! Отговори
размисъл преди 8 години
Много пъти съм чувал хвалебствени думи по адрес на личните лекари,че те са gate keeper-ите на системата.Е в сравнение с тях специалистите са инженерите в системата.Те вземат решения за лечението на болните и носят съответната за това отговорност,работят и в болници и там лекуват болни.Днес се сетих ,че gate keeper на български се превежда като портиер и веднага ми мина мисълта,че система при която трудът на портиера е по висок оценен от труда на инженера е обречена на провал
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Препоръчвам на структурите на управлението да вземат скенери за ирисова идентификация на пациентите, а не пръстови отпечатъци.Така поне ще може да се прави ирисова диагностика на болните.Полицейщината прозира.Предполагам, че поколението на управляващите иска да реставрира репресивния апарат на комунизма, но дори това няма да им подсигури качествен човешки материал.Без уважение към човека няма развитие и хармония в обществото.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тясно специализираните лекари имат познания по обща медицина т.е. целия спектър на медицината единствено от студентските си години.Преди реформата поне лекарите от спектъра вътрешните болести първо вземаха специалност вътрешни, а после тясна специалност.Днес тесните специалисти са толкова тясно специализирани, че невролог, който лекува мигрена прпраща на друг невролог пациент с радикулит.Няма друга специалност освен обща медицина, която да познава медицината в своята всеобхватност.
2
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 8 години
Рестарт в системата на здравеопазването е задължителен.Лекарите със специалност са квалифициране лекари ,способни да поемат 70% необходимата медицинска помощ в доболничната помощ.Правомощията им трябва да се разширят и да не се отнасят към тях като "гара разпределителна"Това трябва да се промени!!!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да попитам колегите-каква медицинска информация носи пръстовия отпечатък?Има състояния особено спешни, в които електронната здравна карта може да спаси живота на пациент с информацията,която носи.Няма да коментирам полицейската информация, която носят пръстовите отпечатъци, но това няма нищо общо с медицината.