1,2 млн. души без доктор по време на протестите

В 7 области остават без дежурни неотложни кабинети
30 мар 2016 07:00, Александър Попов
33
1,2 млн. души без доктор по време на протестите
Снимка: Булфото, архив

Близо 1,2 милиона души в цялата страна ще останат без лекар по време на протестите на джипитата, защото в техните градове и дори цели области няма нито един неотложен кабинет, който да поеме пациентите на недоволните доктори. Това установи проверка на "Монитор".

Общо 1 120 943 човека, включително старци и деца, от общо седем области ще трябва да разчитат изцяло на екипите на центровете за спешна помощ и филиалите им, както и на спешните приемни отделения в областните болници.

Без нито един неотложен кабинет остават в Силистра и в цялата област. Във Видин и Монтана има общо три, но няма в останалите градове от двете области. Така там без дежурни доктори остават общо 342 105 човека. В Разградска област (с население 128 871) и Ямболска област (131 447 души) има само по един такъв кабинет, те са в областните градове, в Хасково (246 238 души) кабинетите са два, но нито един в цялата област. В Кърджали (152 808 население) и областта болните по време на протестите на джипитата ще разчитат на спешното приемно отделение на многопрофилната болница и на линейките на центъра за спешна помощ.

Днес ще протестират общопрактикуващите лекари в Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково.

Джипитата недоволстват срещу пръстовия идентификатор, твърдят и че искат повече направления за своите пациенти и достойни условия на труд. Те, както и Българският лекарски съюз, не подкрепиха подписването на новия Национален рамков договор.

От това лекарите от извънболничната помощ загубиха 15 млн. лв., а бяха предвидени 50 млн., заяви директорът на Университетската кардиологична болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Не виждам нормален човек, който да е срещу това, което се предлага в реформата, освен ако някой няма наистина много сериозни финансови и икономически интереси и те са нарушени с правилата, които се въвеждат, допълни той.

Въпреки това НЗОК гарантира увеличение на парите за извънболнична помощ с 35 млн. лв. в анекс към стария рамков договор, който министърът на здравеопазването д-р Петър Москов подписа вчера.

Предвидени са допълнителни 74,5 млн. лв. над приетия бюджет на касата.

По-рано Москов настоя пред Надзорния съвет на НЗОК да бъде потърсена отговорност за намалените с 60 % средства за онкология против волята на касата и МЗ. Ако тя бъде потърсена, това означава 327-те служители на касата да бъдат проверени, коментираха оттам. От институцията дори обявиха, че протокол от заседание за въпросното намаление липсва.

Междувременно университетските болници категорично се разграничиха от стачкуващите и обявиха, че няма да участват в протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: протестлекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Всъщност за какво стачкуват, да си остане сегашното статукво ли искат?
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я да кажат сега защо рине ката атива до мастната болница в Панагюрище, сава да покаже болния с инфаркт и посре са го натипи към Пазарджик, защото видиш ли болница в Панагюрище веме има, пък не работели кардиологичните отделения.Разпиляха по цяла България и без тона малкото лекари и сестриОставка на схиснатия Москов и Сие.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Под Университески болници имайте впредвид директорите на тези болници ,защото лекарите които работят там са зависими от тях голяма част от тези лекари са на подчинение на директора и нямат право да изказват собствено мнение защото ще останат без работа ,а директорите си вземат тлъстите заплати на гърба на работещите лекари .На Запад няма килепир от това да си директор , а има отговорности Директорът на Запад взема по-малко от работещите клиницисти Направете си сами извода
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добрият Бойко ви спаси от лошия министър Иванов,който искаше да блокира съдебната реформа.Добрият Бойко ви спаси от лошия министър Танев,който искаше да махне турското робство от учебниците.Спете спокойно майки.Добрият Бойко ще ви спаси от злия Москов,който иска да убие децата ви с ваксини.Спете спокойно лекари,добрият Бойко ще си спаси от злия Москов,който иска да ви вземе парите.Какво щяхте да правите,ако не беше добрият Бойко.Живи-умрели сте без него.Ха сега целувайте ръка.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И малкото останали лекари не сте изгонили още. После пак ще има да врякате. Закрихме реактори, армия, разпродадохме работещи предприятия на правилните хора и сега трябва да се окраде и от здравето на хората. Назначавайте си свои компании на комисионна и гледайте шоуто. И на запада го има но под по-замазана форма. От социалните структури най-сладко се прикриват кухи дейности и подръжки.
24
1
 
9
 
! Отговори
65 преди 8 години
327 ХРАНТУТНИКА В КАСАТА...ЗАЩО?ДА Я ЗАКРИВАТ ТАЯ ЧЕРНА ДУПКА...НЕ ПАЦИЕНТИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ИЗТОЧВАНЕТО И ,ЧЕ ДА СЕ ТРЕТИРАТ, КАТО ПРЕСТЪПНИЦИ И ДА СЕ ЗАДЪЛЖАВАТ ,ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ И ДА ДАВАТ ОТПЕЧАТЪЦИ..СЛЕД КАТО НАВСЯКЪДЕ СА ЕЛЕКТРОННИ КАРТИ..БУШМЕНИ ВЛЕЗАЙТЕ В РЕЛСИТЕ.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
-джипитата са неефективно,нерентабилно и излишно звено-да се върнат поликлиниките в кварталитеАко имаш проблем отиваш в поликлиниката и който там е лекар в момента те преглежда
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен с или без личен лекар в България РАЗЛИКА НЯМА! Ако си настинал, стой си вкъщи и не ме занимавай с глупостите ти. Ако имаш сериозен проблем: направления няма, ходи в болницата и се оправяй. Това са джипитата. Иначе за всяко Добър ден се плаща при тях!
21
4
 
5
 
! Отговори
чорбътъ прай борбътъ преди 8 години
Аз цял живот съм без "личен лекар", та за два часа ли ще се притеснявам! Дори няма да му направя рокада. Аз съм си личния лекар и нямам никакви намерения да стачкувам. Дори и не си го помислям.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той министърът каза вчера, че са анонимни чиновници, които правят золумите. Всичко е анонимно в тази държава. Никой не знае кой какво прави. Единствено фактите знаем: пари няма, откраднати са! Как, от кого, кога? Не се знае!Ама така ще е! В Румъния разстреляха Чаушеско, а тук изкуфели дъртаци и подрастващи келе.ши лижат още задните части на Тодор Живков. Лижете, те сегашните управляващи са неговите секретари, бодигардове и чиновници.
19
3
 
6
 
! Отговори
Rosen преди 8 години
Защо коментирате Америка? Та тя е едва на 25 то място... Защо не Куба? Но за да бъдем коректни нека не пропускаме факта , че личният интерес на лекарите седи над нуждите на пациентите и това е всеизвестно. Стачката за лекари би трябвало да се наказва със затвор!!! Това е най-хуманната професия ( или е била). Не дай Боже един човечец да почине , докато се пазарят!
18
1
 
14
 
! Отговори
Протест преди 8 години
В белите държави в такова положение валят оставки . Трябва и народа да излезе и да иска 1000 лв минимална заплата , веднага !
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В САЩ пациентът може и да не плаща нищо при посещението си пи личния лекар ,дава си електронната карта или чек и така там посещението при личния лекар е 200-300 долара .Съобразно нашия стандарт тук да го направят прегледа толкова колкото струва реално ще се издава касов бон и после ще се ходи до ЗК да ви върнат част от сумата/и там да се обясняват кой колко осигуровки плаща и какъв процент му покрива ЗК/ ,а за 1лв посещение в градската тоалетна издават ли ви касов бон
16
0
 
11
 
! Отговори
do 13 преди 8 години
Изобщо не давай САЩ за пример в здравеопазването. Отиват в лични сметко в ЧАСТНИ ФОНДОВЕ. Които днес ги има, утре са ФАЛИРАЛИ заедно с частната ти сметка! Кво правим после? Съдите се с фонда 10 години а ти плащаш ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ДОЛАРА в болницата. Аре разкарай се със САЩ. Това е най-лошия пример за социална система. Германия също е на солидарния принцип като България. Как техните каси имат пари, а? Че и пари връщат! Просто корупцията в България е бозобразно висока!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гошко, касата плаща на пациент на джипито 1-2 лв на месец. С 40-50 пациента как ще живее?
14
0
 
6
 
! Отговори
до гошко преди 8 години
Така е ,но марката БГ си личи даже като гостуваме на Македония.Защо не дадоха мача,за да не видим ,че и комшиите са си открили супер стадион даже без да са в ЕС като Румъния да речем .Е ,Едва ли ще имат финал за УЕФА,но поне с гордост са го нарекли Филип арена. Къде ни е стадиона господа мутри .
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дръжте се достойно като другите европейци.НИКАКВИ отстъпки.Следете да не "уговорят" шефовете от Синдиката и БЛС.Отстоявайте достойно исканията си!
12
7
 
8
 
! Отговори
Гошко преди 8 години
В САЩ личният лекар отговаря за 40-50 пациенти и следи непрекъснато за тяхното здраве, в РБ събират до 1500 нещастници. В САЩ парите по здравните вноски отиват в личните сметки на осигуряващите се; в РБ ги прилапва НЗОК. В САЩ на болните гледат с уважение, в РБ - като на досадни мухи. Затова в Америка GP-тата не стачкуват, а в РБ се превърнаха в нагли бизнесмени-милионери.
11
1
 
11
 
! Отговори
да преди 8 години
Москов спазари синята идея най - евтино от всички -само за 8 милиона лева.
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново тенденционна статия за нагнетяване на омраза към лекарите - "1 120 943 човека, включително старци и деца, разчитат изцяло на екипите на центровете за спешна помощ и филиалите им, както и на спешните приемни отделения в областните болници". Всички общински и частни болници имат спешни приемни отделения, не само областните. Лекарите спират работа само за няколко часа. Таксиджиите са по-важни. С няколко часа блокада на Орлов мост си решиха проблемите.