Българинът във Facebook – все по-враждебен към бежанците

Жените са по-състрадателни, а мъжете обсъждат политика
30 мар 2016 20:02,
34
Българинът във Facebook – все по-враждебен към бежанците
Снимка: Perceptica

Нарастваща тенденция на враждебност спрямо бежанците в социалните медии е установило проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica.

Почти половината от потребителите на социални медии в България са против приемането на бежанци.

Изследването обхваща 80 000 споменавания в традиционните и близо 30 000 в социалните медии (Facebook, Twitter, блогове и форуми) в периода юли-декември 2015 г.

Твърдо "против" бежанците са 47 на сто от изказалите мнение, спрямо 25 на сто "за" и 28 на сто с неутрална позиция.

За изследвания период се наблюдава и тенденция към увеличаване на негативните спрямо позивитните мнения. Най-враждебно настроени са потребителите на социалната мрежа Facebook, където 57 на сто от изказванията са критични към бежанците, спрямо 11 на сто позитивни и 32 на сто неутрални.

Значителна разлика се наблюдава и между изказванията на мъже и жени в социалните мрежи. При жените преобладават коментари по теми, свързани със сигурността в страната, като основният фокус пада върху проблемите на жените и деца, както сред бежанците, така и сред населението на приемащите държави. Мъжете от своя страна наблягат на геополитическата ситуация, довела до бежанската криза, и оживено обсъждат ролята на САЩ и Русия в развоя на събитията в Сирия.

Най-обсъжданите теми през втората половина на 2015 са удавеното сирийско момче Айлан Кюрди и дебатът за създаването на т.нар. "Горещи точки" в България. Особено негативни коментари генерират историите, свързани със смъртоносното прострелване на афганистански мигрант от български граничар и терористичните атаки във френската столица Париж.

От европейските държави най-често се споменава Германия (11 на сто), следвана от Турция (9 на сто), Гърция (7 на стo), Русия (6 на сто), Унгария (6 на стo) и Франция (5 на стo). Германия има и най-голям дял на споменавания в социалните мрежи спрямо традиционните медии с 23 на сто от общия обем.

Най-обсъжданите във връзка с бежанската криза политици са германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, турският президент Реджеп Ердоган и унгарският държавен глава Виктор Орбан.

Отрицателно е отношението на коментиращите в българските социални медии към първите двама, докато нагласите към Ердоган са неутрални, а към Орбан - по-скоро положителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 8 години
За бежанците се грижат 99.99%,а за нас българите 15.99%.Бежанките купуват бебета и ги пускат заради това.Стига толкова мигранти .Сигурно след 10-20 години България ще е пълна с бежанци и ще е пълно с джамий.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ФейсКлюк стъкмистика е това. Нагледали сме се.99.99% от българите не желаят "бежанци", мигранти или както искате наречете тази ислямска напаст.1% защитници са само араби живеещи у нас от години.Време е и те да си ходят по родните места а не да привличат себеподобни в християнска България.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 8 години
27 и 28 - разбира се, че и ние жените не сме "състрадателни" към не заслужаващи състрадание същества, не знам защо все ни приписват упадъчни псевдо-ценности. За нас над всичко седи сигурността и бъдещето на децата, семейството и родината, ами нали на нас ще се нахвърлят ***, на нас и децата ни, никоя нормална здравомислеща жена и най-вече майка не иска още ислямисти и хрантутници, да ни пият кръвчицата... като че ли си нямаме такива и без това.
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авторът на статията, недейте да лъжете. Кога жените са се изказвали положително и състрадателно за мигрантите? Да не сме луди? Състрадание към мигрантите днес значи агресия към нас и целият ни свят утре, ние са не падаме от небето. Също, не изкривявайте реалността, геополитически въпроси се коментират от жените не-по-малко отколкото от мъжете. Мъжете на годината са-Орбан-Путин, Меркел е изк'куку'игала ста'ра чан'а, а Боко е тикве'ик.
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Враждебността е резултат, а не каприз.
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че какво положително може да се каже за бежанците,единственото което ни радва е че ни подминават за германия, а като стигнат там взимат повече пари от работещите у нас, и то без да правят нищо,за нас това не може.Научени са като им трябва нещо да си го взимат без да питат-никаква култура.Не ни уважават вярата а искат ние да уважаваме тяхната,все едно че ние сме в тяхната страна а не те при нас - абе с една дума наглеци ,и то непоканени
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато те лъжат всекидневно ,че нахлуващите противозаконно в България са бежанци,което е невъзможно по никакъв начин ,(т.е.да са бежанци ),лека полека преминават в Имигранти ,Мигранти ,когато те лъжат нагло , че н.е.гр.ите от Африка са сириици е напълна естествено да си враждебен към всичко поднесено с лъжи . И понеже измамата и лъжите продължават с пълна сила ,ставаш още по враждебен .Нормална реакция на нармални хора .
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Караколю Марш при либерастите от Брюксел!
18
0
 
31
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Още ли вярвате,че Фейсбук не се използва за следене на думите и дейностите на всеки един от нас? Това,което тук се маскира като "българска агенция за медийни анализи" няма нищо общо с агенциите за анализи и въобще не е българска.Това е гнусна сбирщина,която се финансира от юдеи и американци с цел събиране на данни,информация и мнения за различни обществени теми.На ви Фейсбук.
17
0
 
14
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
И коя е общата граница между Сирия и Либия бе , мислител?
16
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанец наръга момиче в София.Бежанци хвърлиха малка кола в метрото в Брюксел.Бежанци убиха шведска девойка от социалните служби в Стокхолм.Бежанци изнасилват жени в Кьолн и Дюселдорф.Бежанци нападат гръцки полицаи.Бежанци нападат македонски полицаи.Бежанци блокират ж.п. линия.Бежанци пълнят търговски колички без да плащат в Бон.Бежанец е организирал атентата в Белгия.-------+------------------------------И срещу всичко това - Динко от ямбол.
15
0
 
37
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
ВСИ4КИ БЬЛГАРИ НЕ ИСКАМЕ ТЕЗИ ..ГОСТИ.. ИМАМЕ СИ 240 ТЕРОРИСТИ И ТЕ НИ СТИГАТ
14
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМ/у Уругвай и Парагвай няма как да избухне война, защото нямат обща граница, умнико
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако утре избухне война между Уругвай и Парагвай и оттам ли трябва да приемем "бежанци"?
12
1
 
42
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Що не идете на границата с Афганистан и не пробвате да ритате огради..!? Гарантирам ви 3 минути във въздуха. Или пък се пробвайте да нахлуете нелегално в някоя от окупираните територии и не пропускайте да кажете, че сте християнин и идвате с най- добри чувства... поне 30 минути във въздуха. А за най смелите - пробвайте в Саудитска арабия. Там не е нужно нищо да казвате - няма и да ви пипат. Във въздуха .....
11
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой се опитва да ни втълпи , че толерантност и овчедушие е едно и също.
10
40
 
7
 
! Отговори
Караколю преди 8 години
До --3;Абе казвал ли ти е някой колко си глупав? Плевнелиев е единствения адекватен политик.Когато *** ни плюеше от Анкара а Жириновски ръсеше поредните глупости от руската дума,Плевнелиев единствен реагира точно.Така трябваше да реагира и парламента.Марш в русия
9
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sled kato si imame " MREJA " estestveno da sme vrajdebni .Ako ne pokazvame vrajdebnost , toku vijte - mahnali mrejata.
8
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към Ердоган-неутрално?От тая га-ди-на идват всички беди!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що е то негативен коментар? Моля дайте ми определение.