Сирийски шивач тегли тигели в гърменско село

В Крушево го приютили: Тук ми е добре, признава Недим!
30 мар 2016 12:30,
42
Сирийски шивач тегли тигели в гърменско село
Надим с български си приятел Сабри Белянски. Снимка: "Стандарт"

Сирийският шивач –така жителите на гърменското село Крушево наричат 28-годишния Недим Джелал Асфур. Младият бежанец от Сирия намери тук своя пристан. Свикна с начина на живот в малкото селище, където пристига в края на 2013 година. С носталгия обаче си спомня за първите си дни в населеното място, защото тогава бил в компанията на баща си Джелал, на сестра си Джиана и зет си Закари, както и на трите им деца.

С тях живеели съпрузите Абдулах и Манар Халил и двамата им синове. От тази колония в момента в Крушево е единствено Недим. Всички други заминали и се установили в Германия. Младият мъж не крие, че и той се опитал да отиде в Западна Европа, за да е заедно с близките си, но го върнали от Гърция у нас. И намерил цялата добрина на света в лицето на местните хора, сред които и двамата съпрузи от Англия Ян Кенеди Додс и Лили Гилбърт.

"Имам шанс да напусна България след 3 години, когато мога да получа българско гражданство. Признавам, че искам да съм с моите роднини, чувам се с тях често, пишем си в интернет. Сега не мисля за пътуване, защото тук се чувствам прекрасно. Всички ми помагат, приеха ме с отворени сърца, покланям се за добрината на всички жители на Крушево", разказва Недим, който за 2 години и половина е успял да понаучи доста добре български език.

Това му помага да общува свободно с новите си приятели. Взел уроци и в шивашкия занаят. Дълго време залягал над шевната машина, попивал думите на тези, които го обучават. И резултатът е налице. В момента е сред най-добрите шивачи във фирмата, която има цех в гърменското село. Трудът никак не му тежи, защото е важно сам да може да осигурява доходи за прехраната си.

"Повече от година съм в тази фирма. Благодаря за дадения ми шанс и на собственика, и на колегите. В родината си бях продавач в магазин, но сега смених професията. Избягахме от родната земя заради войната и бомбите, живеехме във втория по големина град Алепо. Там загубихме всичко, но поне оцеляхме ние. А тук ми дадоха втори шанс за живот с отношението си и човечността си", споделя Недим пред "Стандарт".

Твърди, че местните хора са много добри, има много приятели. Всичко му харесва в Крушево.

Щом родствениците му заминали, за Недим пригодили една от стаите в училището, в което отдавна няма ученици. Майстори от селото дори му направили баня, за да има всички нормални условия за живот. Сега сириецът работи, а вечер е с приятели на кафе.

Най-големият му приятел е 23-годишният Сабри Белянски. Повече от година двамата са почти неразделни. Много обичат да пътуват - до Гоце Делчев, до Разлог, до Сандански, до Благоевград.

„Всеки ден си правим разходки с моята кола. Много е свестен, честен е, винаги е готов да помогне. Чувствам го като брат", твърди Сабри.

"Не е важно къде живея. Имам покрив над главата си. Липсват ми близките, за да е пълно щастието ми. Тук съм в рая, отново сънувам хубави неща, а не кошмари. Благодарен съм на Мама Лили и на нейния съпруг Ян, които първи ни приютиха. Обичам и тях, и другите ми съселяни", казва през сълзи младият мъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** срама, англичани му помагат в България
33
10
 
16
 
! Отговори
Без думи преди 8 години
утре като му каже ходжата ще изколи половината село ... бъдете сигурни!!!
32
1
 
16
 
! Отговори
ferdy преди 8 години
Арабите си имат културни специфики. Те се капсулират в своята култура и традиции, независимо къде се намират (белгийският квартал е типичен пример). Но не в това е бедата, защото и китайците го правят, но те никъде по света не създават проблеми. Проблемът е в комбинацията капсулиране+ислям, който прави от арабските общности потенциална бомба със закъснител. И всеки, който не си дава сметка за тези културни особености е наивник, който си го проси.
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Ето как добротата може да победи. Пожелавам успех на младия сириец в България!
30
3
 
20
 
! Отговори
osho преди 8 години
Този симпатяга е добър и благодарен, защото е сам. Я да дойде родата му и още 2-3 рода и веднага ще поискат джамия, за да се молят. После ще се възмутят, че жените в селото не ходят с бурки и позорят вярата им. После има-няма 20 години от крушевци няма да остане и помен, а в местното училище ще се учи само арабски. Хайде да изпадаме в кравешки възторг от този сириец.
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То така се почва. Турците в Германия ги посрещаха със зурни и тъпани 60-те, сега с топ не могат да ги изгонят. Колкото и да са лоши българите и колкото и да са добри сирийците, избирам лошите българи, пред най-добрите сирийци.
28
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 8 години
Извинявай,negramoten,не видях че авторите на този поръчков пасквил са неграмотни и са писали "тигел".Още веднъж се извинявам.
27
0
 
5
 
! Отговори
коко преди 8 години
До negramoten-Не се обиждай,но май оправда името под което пишеш."Тигел" е съд за топене на метал,а "Тегел" е съединяване на две парчета плат чрез шев.Така че грешка няма.А виждам че са ти поставили плюсове едни хора които май също са в грешка...
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за първи път чувам бежанец да бачка!
25
5
 
20
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Направо ще ревна с глас от умиление. БХК са дали някой лев на журналята да напишат материал в стил Работническо дело. Ако беше в работническо дело щяха да изпуснат изречението че чака паспорт за да иде в Германия. Вариантите са два или жърналиста е некадърен, или нарочно е отразил и това изречение, за да видим все пак общата картинка.
24
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недим в скоро време ще си иска и джамия а след време може би и Автономия!
23
7
 
22
 
! Отговори
Наивници преди 8 години
Платена статия ! Да раздавам ли кърпичките?!
22
0
 
22
 
! Отговори
321 преди 8 години
Сирийците наистина са работлив народ, но проблема не са те, а тези които не са от Сирия, но се представят за сирийци. А сирийските бежанци са под 20%, по-опасни са онези незнайни 80%, сред които има и доста жидхадисти с кървав "професионален" опит.
21
0
 
23
 
! Отговори
БатБулгар преди 8 години
Те ако всички бежанци бяха Сирийци, нямаше да има никакви проблеми. Сирийците са светски ориентирани, образовани хора. Даже много трудно ще различите някои от техните групи хора с Българите. Сирия, също като България е люлка на цивилизацията. За това я изпепеляват със земята. Нас също, но по друг начин....
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредният жалък дезертьор.Единствената му цел е да получи българско гражданство за да се разхожда свободно из ЕС като "българин".Писна ми от арабско нахалство..
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой съмнява ли се защо му е добре на този левент...
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Теоретично е възможно на 100 000хил да има по един свестен. Ама може и без тях, нашите ф...ве са ни достатъчни.
17
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо са го върнали от Гърция, роднините му успели да заминат, пък него го върнали? Да не е в някой списък, а нашите служби блеят?
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чака да вземе български паспорт и да замине за Германия при близките си !
15
0
 
25
 
! Отговори
negramoten преди 8 години
Ако позволите една забележка:Думата е "тегел", а не "тигел".Все пак, когато не сте сигурни може да се консултирате с речник!