БХК ни размаха пръст заради бежанци, роми, транссексуални...

Изселването на роми довело до хуманитарна криза
31 мар 2016 19:46,
233
БХК ни размаха пръст заради бежанци, роми, транссексуални...
Снимка: БХК

Дискриминацията и нарушаването на правата на малцинствата и бежанците, нечовешкото отнасяне към затворниците и свободата на изразяване. Това са предизвикателствата пред България в сферата на човешките права, очертани от Българския хелзинкски комитет (БХК) в годишния си доклад за 2015 г.

С особена критика от БХК се обръщат към прокуратурата, която според тях продължава да не преследва вандализирането на мюсюлмански храмове като престъпления на омраза. Отбелязва се още, че от прокуратурата системно не се образуват производства срещу речта на омраза.

"През годината продължи подклаждането на ислямофобия от публични личности и медии, както и вандализирането на мюсюлмански храмове. Прокуратурата продължава да не преследва вандализирането на мюсюлмански храмове като престъпления от омраза", отбелязват още от организацията.

Според Красимир Кънев, председател на БХК, националистическите партии в управление и опозиция са били основните източници при подбуждането на омраза спрямо роми, мюсюлмани и бежанци. "Подбуждането бе системно и обхвана както медии, така и други публични форуми. Расистко подстрекателство се осъществяваше в редица случаи и от парламентарната трибуна. Тези действия останаха безнаказани и допринесоха за създаването на обстановка на непоносимост към определени етнически и религиозни групи, както и към бежанците", категоричен е той.

От БХК припомнят извършетине принудителни изселвания на ромски семейства. Според тях това е създало хуманитарна криза, застрашаваща здравето и живота на много хора, голяма част от които деца.

Същевременно от БХК критикуват и политиката на държавата спрямо бежанците. "В същото време се предприе и рестриктивна политика по отношение на търсещите закрила и бежанците, бягащи от военни конфликти", допълни Кънев. Нещо повече - използването на физическа сила и оръжия за сплашване на мигранти са използвани широко през 2015 г., изтъкват от БХК и припомнят убийството на 19-годишния афганистанец през октомври.

Предмет на критика е и липсата на равноправие при трансполовите и нехетеросексуалните хора.

Правозащитниците очертават свободата на медиите, независимостта на съда и положението в затворите като теми, по които няма съществен напредък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия проповядват откровен фашизъм, насилие над инакомислещите, заплаха от дирижирани съдебни разправи и език на омразата.
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Нещо повече - използването на физическа сила и оръжия за сплашване на мигранти са използвани широко през 2015 г., изтъкват от БХК и припомнят убийството на 19-годишния афганистанец през октомври". Тези счупиха глупомера. Това е държавна граница, бе, ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА. С баници и бъклици руйно вино ли да се посрещат тези, които я преминават нелегално? :-D
126
0
 
13
 
! Отговори
Мира преди 8 години
А българския народ им отвръща със среден пръст .i.
125
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иска ми се БХК да живеят в близост до някой катун. Да ги видя тогава...
124
0
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
БХК представлява антибългарска, подривна организация защитаваща злото и подтискаща доброто и стремяща се към разпад на обществото и държавата. Откъде е финансирането и? От чужди разузнавания и от с0ци0пати като Джордж Сорос които финансират подобни изродени организации чрез които да вредят на хората. Забранете я, заедно с "америка за България", "отворено общество" и другите.
123
0
 
15
 
! Отговори
забрана за БХК преди 8 години
БХК трябва да бъде забранен, затрит и абсолютно и тотално унищожен.
122
0
 
14
 
! Отговори
Кой-Той преди 8 години
Единственото което трябва да се забрани е БХК - големи *** и мизерници.Единственото което виждат са парите от фондовете които ги спонсорират,духат на всички мазнотии с пари
121
0
 
25
 
! Отговори
ДД преди 8 години
Тези от БХК са уникални буклуци . Няма случай да не заемат антибългарска позиция - нищо общо със справедливостта и хуманността - просто трябава да се клати държавата и да се провокират българите
120
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои са тези БХК бе, защко ги търпим?
119
1
 
19
 
! Отговори
Писна ми от БХК преди 8 години
Абе тия да идат да защитават човешките права в Турция. Там имат нужда от тях. Нека да вдигнат малко кръвното и на Ердоган. Той ще ни покаже какво трябва да бъде отношението към организации като БХК. Не съм му привърженик, но за такива плазмодии трябва точно такъв.
118
0
 
6
 
! Отговори
ProStack преди 8 години
Не е здравословно да си добре приспособен към болно общество...
117
0
 
17
 
! Отговори
no name преди 8 години
Тия няма ли някой да ги заличи от лицето на земята най-после? Не знам кой ги довлече и кой ги финансира ама яко си просят шамарите. Кога ли някой ще се изнерви и ще изкара гранатите останали от деда му .....
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименХайде на влака за Индия. Ще има безплатни кебапчета и лимонада... Там продължавайте да се размножавате на воля. Чул съм, че там има много жилязу и бакър за бране...
115
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК са очевадно антибългарска организация. И до кога така през ден, през два все някой ще лее помия по българите? Тези какво искат: да внимаваме да не накърняваме чувствата на крадци и убийци? Да им създаваме стандарт и комфорт, какъвто повечето българи нямат или ако имат, то полагат огромни усилия за това. В християнска държава да има на всеки ъгъл и джамия, за всеки случей, някой минаващ може да реши да се моли.
114
0
 
28
 
! Отговори
Виктор преди 8 години
Ало Красимир ли си, Тъпомир ли си , дреме ми на швепса. Аз открито казвам, че вие от БХК сте расистка организация и мога в съда да представя томове с доказателства. Кво ши напраиш - ще изпратиш полицаи да ме арестуват? А това, че заплашваш хората ни най-малко не те прави по-велик или по-справедлив. Има една приказка в която за 60 години съм се убедил, че е вярна , а тя гласи - Господ забавя, но не забравя. Така, че и за ВАС ще дойде Видовден.
113
0
 
26
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Умгарският парламент е забранил дейносттс на фондацията на Сорос,
112
0
 
13
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Тази *** синекурна организация е измислена и финансирана от Сорос,който изпитва животинско удоволствие да се меси навсякъде по света и да руши норми,закони и правила. Този гноен цирей трябва да бъде спукан и изчистен завинаги.
111
1
 
23
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Тези са вредни. Трябва да се посипят с ДДТ.
110
0
 
28
 
! Отговори
коко преди 8 години
БХК работят срещу България и трябва да бъдат забранени.Мястото на цялата тази пасмина е в ЗАТВОРА!
109
1
 
28
 
! Отговори
gtf преди 8 години
моля да ми дадете адреса на въпросният господин, ще платя от джоб да заселя катун до тях, след няма 2 месеца ще е най-върлият националист.