"Аз иска книжка!" или как нигериец стана шофьор

Африканецът три пъти се явявал на теория... докато попадне на изпитващ
Обновена: 4 апр 2016 09:28 | 4 апр 2016 09:28,
40
"Аз иска книжка!" или как нигериец стана шофьор
Снимка: архив Bulphoto

Черен пазар на шофьорски книжки и други корупционни схеми бяха разкрити в изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) при разследване на ДАНС и спецпрокуратурата. Под покровителството на изпълнителния директор на бившата ДАИ Цветелин Цветанов са продавани свидетелства за управление на неграмотни българи и чужденци, вземани са подкупи и от превозвачи и от водачи на камиони и автобуси.

Още по темата
За черен пазар на шофьорски книжки у нас се говори отдавна, но едва сега мащабите на тази корупционна схема започнаха да се разплитат. Междувременно броят на пътните инциденти, на загиналите и ранените по пътищата у нас през последните години стабилно се увеличава.

Един от последните фрапиращи случаи за продажба на шофьорски книжки у нас е на нигериеца Принс Гидеон Боро, разказва "Стандарт". Африканецът влязъл в ЕС през Гърция. У нас той получил карта за временно пребиваващ и внезапно изявил желание да придобие и шофьорска книжка. И така той запретнал ръкави и изкарал курс за водач категория "В" на български език. Според изискванията Боро полага и вътрешен изпит в автошколата - на теория и кормуване, също на български.

И така, придобил самочувствие, знаещ и можещ, той решил да си подари книжка за 2016 г и на 29 декември м.г. той се явил на теоретичния изпит пред "Автомобилна администрация". Но там се оказало, че квесторът отказал да помогне на едва говорещия български чужденец. И със собствени сили Принс Боро изкарал 54 точки от минимални 87 и 97 възможни.

Само че не се отказал. И на 5 януари автошколата отново подала документите на нигериеца. Системата обаче за втори път дава засечка и Принс отново попада на изпитващ извън схемата. Това обаче вече дошло в повече на нигериеца, той започва да буйства и е отстранен от изпита. На видеозаписи се виждало как нигериеца е облечен с поло, но под него си личат кабели, а Принс се бие в гърдите и крещи "Аз иска книжка!"

Разбира се, сагата с книжката на нигериеца не свършва до тук. На 11 януари автошколата отново подава искане ученикът да бъде изпитан, но този път на английски. Което е в разрез с правилата, които ясно сочат, че изпитът се провежда на езика, на който е проведено обучението. Но поне този път Боро "изкарва" теоретичния изпит за водач от категория "В" и при това само с една точка под максимума.

Три дни по-късно, на 14 януари, нигериецът се явява и на кормуване, отново - на английски език, и взема изпита от раз без нарушения. Любопитно обстоятелство в случая е, че изпитващият служител на ИААА не знае бъкел английски. Обстоятелство, от което възниква логичният въпрос - на какъв език изпитващият е подавал командите на Боро, примерно "Завий надясно", "На следващия светофар - наляво!", "Спри" и пр. и изобщо - как двамата са се разбирали в софийския трафик!?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: книжканигериец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
гунчо преди 8 години
А ако не искаш да се подсигуриш цената за книжка е такса за изпити пред ДАИ умножено по три. Без подсигуровка = късане поне един-два пъти, без значение колко си подготвен.:)
20
0
 
5
 
! Отговори
Ценоразпис преди 8 години
До 23Такива бяха цените през 2014 в Хасково, сигурно при вас парите се разделят между инструктора и изпитващия и поради това е по-скъпо.Ако не минеш на червен светофар и ако не изпуснеш СТОП, изпита е взет.
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този поне е ходил на изпити и кормуване. Докато тъмните "българи" дори не знаят къде се намира школата. И пак са с книжки. Ако катаджиите спрат всеки един и го накарат да си прочете името на книжката, шофьорите у нас ще намалеят наполовина.
18
1
 
8
 
! Отговори
Дайте му преди 8 години
Дайте му една книжка да си развива трафикантския бизнес момчето, не се втелявайте.И един калашник му дайте. За всеки случай.
17
0
 
11
 
! Отговори
Мил човечец преди 8 години
Нали идат от Нигерия умрели от глад, кога се опаричиха да плащат курсове за шофьорски книжки, подкупи за изпити и евентуално кола? Това са хиляди. Нали са уплашени, преследвани, ала-бала? Кога нахрабря да буйства на изпит и да поставя изисквания?
16
1
 
9
 
! Отговори
Ценоразпис преди 8 години
Ако искаш да си купиш книжка, без изобщо да си ходил на курсове - цената варира между 1000 и 1200 лвАко искаш да се подсигуриш на практическия изпит - 50 леваЕто толкова струва живота ви, дами и господа, защото всеки ден се разминавате с "шофьори", които са станали такива с горе посочените методи.
15
0
 
5
 
! Отговори
Бравос преди 8 години
Ако не бяха книжките за бегълци и опасенията за националната сигурност, дали въобще щяха да избухнат тези проверки и уволнения в ДАНС? Досега неграмотните как си вземаха теоретичния изпит?
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В КИтай за корупция бесят. Затова БВП им расте с 20% всяка година.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как се казва тая автошкола?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да сте чували за нещо, наречено пантомима?- Ъъъ! - сечещо движение с ръка. Сечещо движение с ръка. - Мууу? - загребващо движение с ръка надясно. Кимване.Демек, на втората пресечка завий надясно.Само не разбрах какви са тия КАБЕЛИ под полото на нигериеца?
11
0
 
5
 
! Отговори
пе60 преди 8 години
пардон "иска да си ходи в Нигърия"
10
0
 
5
 
! Отговори
пе60 преди 8 години
"аз иска да си оди в Сирия"
9
0
 
19
 
! Отговори
. преди 8 години
Боже, та това е все едно да помогнеш на човек да се самоубие и да убие други. Как не ги е срам тези чиновници! Грехове ще тегнат на главата им !
8
1
 
1
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 8 години
Е ко толко бе ,ко толко?
7
0
 
8
 
! Отговори
ах Морето преди 8 години
Такива търсят на Сънито, да разнасят през лятото пици.Може и с велосипед!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По стар български обичай - с езика на жестовете. За с категория е още по-сероизно, психотеста без пари не се взима.
5
0
 
21
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Тъжна работа - тъжна е за нас, но до там я докарахме. Рибата се вмирисва откъм главата. Няма такава държава, дори борвата с корупцията е мимикрия.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E какво толкова без това по пътищата е пълно с шимпанзета - едно в повече няма да промени пътната обстановка.
3
0
 
17
 
! Отговори
zeus преди 8 години
В България е възможно всичко, стига да разполагате със съответната сума ;)
2
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ДАВАЛ Е КОМАНДА С ЕЗИКА НА ПАРИТЕ ХАХАХАХА