BG реалност: 14 лева заплата за 11 дни усърден труд в магазин

Дали на продавачката и бонус 50 лв. като ваучери за храна
179
BG реалност: 14 лева заплата за 11 дни усърден труд в магазин
Снимка: Reuters, архив

От КТ "Подкрепа" алармираха за лоши условия на труд в големите търговски вериги, след като синдикатът е внедрил своя представител Дария Захариева като подреждач на плодове и зеленчуци в българска верига супермаркети.

За първите 11 дни работа Захариева е получила едва 14 лева и ваучери за храна на стойност 50 лева.

Макар да била наета за подреждач на плодове и зеленчуци, Дария трябвало да работи като касиер, чистач и да отпушва тоалетни.

Обява за работа без посочено име на работодателя, обещание за заплата от 800 до 1225 лева, шестдневна работна седмица, девет часа стоене на крак при договорена смяна от осем часа с 30 минути почивка, невъзможност за ядене и пиене на вода, приспадане на загубите на бракуваната храна от заплатата и обещание за бонус в размер на триста лева, ако през първите три месеца не боледува. Това били част от трудовите условия на търговската верига, с които Захариева се сблъскала.

"Екшънът е огромен. Текучеството е огромно. Имах страхотни проблеми с вените, девет часа стоях, без да сядам. Младите хора бяха хора със счупена психика", обясни Захариева.

За дейностите, които извършвала, сред които и вдигането на тежки каси с плодове и зеленчуци, към Дария работодателят ѝ предявил изискване да бъде компютърно грамотна и да владее един чужд език. След като Захариева получила втората си заплата, също смешна като първата, тя напуснала. Не успяла да издържи.

От "Подкрепа" не са потърсили за коментар работодателя.

"Мислите ли, че бихме получили смислен коментар", отбеляза лидерът на синдиката Димитър Манолов, според когото подобни са трудовите условия и в останалите големи търговски вериги.

Междувременно въпросната верига продължава да публикува обяви за работа, подчерта икономическият съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРО МАРКЕТ!
124
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В случая става въпрос за ПроМаркет.. лъжат много.. а в джобса пускат обявите като скрит работодател и пишат заплата 800 лв. ахахахах
123
2
 
24
 
! Отговори
До ГЕРБ преди 8 години
Веднага сметнах с калкулатор, че въпросната жена е работила за 5.18 лв на ден. Това се казва надница. В нормалните държави, за каквато Боко ни убеждава че е и нашата, почасовата ставка е за САЩ 8.50 долара, а за ЕС над 10 евра. Е, другарю Борисов и ти другарю Ивайло Калфин, какво ще кажете. Нали Румъния ни диша прахът /според вожда Боко/. Да не се окаже, че ние дишаме прахът на почти целия свят. Цинизъм!!!
122
1
 
17
 
! Отговори
онзи преди 8 години
Въпросната верига от материала е или Фантастико (техния клон "Дар") или ПроМаркет. И при двете вериги служителите плащат бракуваната стока от своите заплати.
121
1
 
23
 
! Отговори
МММ преди 8 години
От "Подкрепа" не са потърсили за коментар работодателя!!!!!!!!!!!! Защо ни е тази "Подкрепа" ??? ТА ТЯ ПОДКРЕПЯ САМО РАБОТОДАТЕЛИТЕ, А ОТ РАБОТНИЦИТЕ СЪБИРА ЧЛЕНСКИ ВНОС. Защо не се каже името на веригата и защо внедряват свои представители, след като нищо не последва след това.
120
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От "Подкрепа" не са потърсили за коментар работодателя.Вероятно защото работодателят ги е потърсил и им е "кихнал".
119
1
 
15
 
! Отговори
Циба! преди 8 години
Това 100000 % е ЦБА! Няма по *** и *** магазин.в БГ ! Казвам ви! Живея 8 години над него и ми е до болка познат. Текучество на кадри, липса на какъвто и да в контрол на храните и продуктите. И съм сигурен, че заплатите са смешни а шефовете сигурно са диктатори.
118
1
 
25
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Не пишете "голяма търговска верига", а напишете името и. Докато нашите управници ни рекламират като много евтина работна ръка, която е съгласна за работи за жълти стотинки, поради мизерията и нищетата, която ни наложиха, ще е така. Ще се гаврят с хората и ако се оплачеш никой не ти обръща внимание.
117
1
 
33
 
! Отговори
Хулио Цезар преди 8 години
По - безмислено нещо от Синдикатите е само Инспекцията по труда.
116
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""Мислите ли, че бихме получили смислен коментар", отбеляза лидерът на синдиката Димитър". Този човек да обясни защо изобщо съществуват синдикати, като не само не ни защитават, ами и заявяват, че дори коментар няма смисъл да поискат от съответните фирми
115
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който плаче да вземе да отвори един магазин и да си стои седнал в него по цал ден! Да видим колко пари ще изкара със седене.
114
2
 
30
 
! Отговори
Boab преди 8 години
Промаркет, Билла, Фантастико...има ли значение името на магазина, след като навсякъде е едно и също! Работата е много, почивки няма, бонуси няма, а само Гърч! За заплащенето не ми се коментира.
113
2
 
33
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Никой да не влиза в магазин на Промаркет! Загубата за персонала там няма да е никаква, предвид мизерното им заплащане. Да ги накараме да фалират, като не влизаме там.
112
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да чуем и работодателя, знам каква песен ще запее...няма свестни кадри, ето 1000 лв. давам и нищо, само напускат, мързи ги....така моя позната, ревеше как няма хора, намерих и мои познат, наистина свестен и работлив, и от 1000 лв., станаха 600 лв, ама и в събота се работи и после евентуално....
111
1
 
34
 
! Отговори
Дадо преди 8 години
Ами публикувайте му името на този "работодател". Бъдете по грижовни за работещите, а не за измамниците.
110
1
 
28
 
! Отговори
Бибси преди 8 години
Според мен става въпрос за Промаркет,бях на интервю там преди около 6 години и ми направи впечатление как се задават въпросите от хора,който никога не са работили в отдел човешки ресурси и още с влизането ми в търговският обект забелязах измореният персонал и отчаяните им погледи.
109
1
 
20
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Е, дайте името на тая верига, де! Не заслужават никаква дискретност, след като хората на ръководни постове там са такива ***! Какво ги прикривате? Би следвало такава верига да се затвори веднага, и да не получава разрешително за подобен род дейност, без да отстрани противните си практики. Към такива трябва да сме абсолютно безмилостни!
108
0
 
3
 
! Отговори
Интересно преди 8 години
До ГастербайтерИ колко членове на синдиката останаха без работа?
107
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако изнесеното е вярно, то робите са били по-добре, защото са им осигурявали храна, дрехи и подслон, а с 64 лева за 1 дена /4,5 лв. на ден/ не можеш да имаш и храна и дрехи и подслон.Но така е в тази страна, ще ви кажа само , че в Австрия и Чехия като чуят за България и започват да изказват съжаления, че съм българин.
106
0
 
35
 
! Отговори
м.б.г. преди 8 години
И аз до преди една седмица работех в тази жалка фирма Про Маркет и то като управител.При обещани 1500лв на месец покучих 375лв за два месеца тъй като заплатата върви с месец назад и като напуснах ми казаха че няма да си ми платят парите за оставащите 48 работни дни който съм имал.Ще си получа 400лв по карта тези на който ме осигуряват а тези в пликче (под масата) който са и естествено се крият от данъци няма да ми ги платят макар че онзи специалист Николай Герасимов упорито твърдеше друго.