Цифровият ни палец ще струва поне 10 млн. лв.

Всяка машинка за отпечатък струва по 228 лв., а има и други разходи
5 апр 2016 08:52,
36
Цифровият ни палец ще струва поне 10 млн. лв.
Снимка: Reuters, архив

Поне 10 млн. лв. ще струва на лекарите, стоматолозите и фармацевтите решението на здравното министерство за въвеждане на автентификарор (пръстов отпечатък), съобщава "Труд".

С нововъведението щели да се спрат надписванията и измамите в болници и аптеки. Около 28 000 медици и фармацевти трябва да се снабдят с апарат за пръстов отпечатък. Всяка една машинка струва 228 лв. с ДДС, или общата стойност на четците ще е за над 6,3 млн. лв.

Още по темата

Отделно ще се плаща и абонаментна такса за поддръжка на системата, която ще струва минимум 3 млн. лв. годишно на медиците. Все още не е ясно колко апарата ще трябва да се закупят за отделенията в болниците.

"Палецът" ще се оскъпи допълнително, тъй като за работата на всеки четец трябва и скенер за снемане на отпечатъци, биометричен контролер, софтуер, набор от аксесоари.

Отделно от това НЗОК е сключила договор за 477 000 лв. с фирма за изработването на системата с пръстовите отпечатъци за чекиране в здравната система.

"Заявили сме позицията си - не желаем да работим със система за пръстови отпечатъци и няма да закупуваме техника за нея дори и десет лева да е", заяви доц. Любомир Киров, пpeдceдaтeл нa Нaциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщoпpaктикyвaщитe лeкapи.

Той е категоричен, че това ще доведе до хаос и големи опашки пред кабинетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пръстовите отпечатъци може да са идея само на полицай а полицаят в случая знаете кой е Борисов Москов му изпълнява простотиите ние го търпиме .в цяла Европа има ел.здравна карта а при нас пръстови отпечатъци това означава ли че ние сме прстъпниците на Европа.Не ме интересуува кой е сключил сделката с апаратчетата и кой ще се облажи .Лекари и пациети не крадат от здравната система крадат единствено политиците
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде , да ви е честито.Тая година -с палец, догодина - ирисодиагностика.Келепир да падаКелепир и комисионниАлооо, МЗ, а електронно досие кога ще има, та всеки човек да си провери от какво го лекуват.Мафияяя
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OTPECHATAKA LEPNAT NA TIKSO I PREGANATO DASE SAMOZALEPI I MOSKOV NEMA PAK DA VI GEPI ,A VIE S PALNI SHEPI I IZMISLENI PATEKI OT TUK DO KRAYA I KRAina spirka RAYA,AZ NA TAKVAZ REFORMA PIKAYA
18
0
 
2
 
! Отговори
do PETKO преди 8 години
EI TI SAS TAZ FIRMA SPERMO ,TISI SPERMOYADKO
17
0
 
5
 
! Отговори
Петко преди 8 години
Наистина ли искате реформа или да пошумим. За реформа е необходимо установяване на истината, но почти никой от власт имащите не я желае, защото това са скритите купени гласове за които се мълчи. Разследващите журналисти също мълчат ЗАЩО ЛИ?
16
0
 
1
 
! Отговори
Trabant bulgar преди 8 години
I poveche da e... kolko mu e za bg ofshorni jitni ili stroitelni firmi, s stroitelni ili minni koncesii v bg i tuk tame drugade...?!:-):-):-):-):-)
15
0
 
4
 
! Отговори
Петко преди 8 години
Така ми спират интернета, показаха се веднага политическите протежета.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като спре интернета? Всички спират работа и чакат да тръгне ли?
13
0
 
5
 
! Отговори
Петко преди 8 години
Призовавам всички истински лекари да видят как се прави фалшив инвалид! Същото се отнася за всички институции, които твърдят, че такива инвалиди няма! Просто заповядайте вземете каквото е необходимо изследвайте и ще видите как се създават неистински болни. Но в далаверата са намесени и политици така, че внимавайте. Зад горе написаното стоя с името си.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бг франсе Иска ми се да Ви сложа поне 100 плюса.Толкова ме е срам, че българите ще се идентифицират в аптеката с пръстов отпечатък,като най-неграмотните *** не знам откъде -да не обидя някои ***,че едва ли някъде са толкова зле в 21 век !!!
11
3
 
15
 
! Отговори
Я-я преди 8 години
Ще е лукс ходенето на доктор. Само за паралии. Макар, че и да умре човек си е лукс (за роднините) ... Добре дошли в Страната на Тиквите...
10
0
 
14
 
! Отговори
Домакин преди 8 години
До gostПърво, в Германия всеки си избира в кой фонд да се осигурява (тъй като не е само един и то държавен) и е грижа на съответния фонд да следи как се изразходват средствата му.Второ, лекарите там са достатъчно добре заплатени, за да се занимават да приемат мъртви души и да надписват дейности, за да не е на загуба клиниката.Трето, какво ще кажеш за първото и второто?
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OSTAVKATA NA MOSKOV KOLKO TREBVA DA IZLEZAT ZA DA OTPADNE TOZI TIKVEN MTARIAL
8
0
 
27
 
! Отговори
Занзибар преди 8 години
Пхааахахаххаха видехте ли сега, къде е ключът от барачката със сено?! 6 бинки с 6 нули отзад за купуване на машинките и после още 3 бинки с 6 нули за поддръжка..... А сега се пита в уравнението, знаете ли на кого или към чий приятелски кръг е фирмата?
7
3
 
30
 
! Отговори
gtf преди 8 години
Браво на докторите - напълно ги подкрепям ! Това не е реформа ... това е с цел да се краде
6
1
 
26
 
! Отговори
Бг франсе преди 8 години
Българска работа . Как за толкова много време преход , не взехте поне нещо хубаво от толкова любимия ви запад....На всякъде там има електронни здравни карти , като картите от банките ви...С тази карта отиваш в аптеката за лекарства без рецепти и други глупости, там лекаря ви записва всичко ...а ние с отпечатък ....Българска работа ...
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На определен етап някой "хаква" системата и има всички данни за посещавалите лекарски кабинет. От име и ЕГН, които и сега не е трудно да се сдобиеш, до пръстов отпечатък.
4
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ПО--ДОБРЕ Е ДА СЕ ИМПЛАНТИРА 4ИП В РЬКАТА ---МНОГО ПО--ЕВТИНО
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Van4i.хайде да видим кои фирми ще правят пари на гърба на народа?като онези топлинни щетоводители.бас ловя че ще са наши момчета.СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ....че ризи вече не останаха.
2
4
 
5
 
! Отговори
Elf преди 8 години
KRADCITE NE USKAT KONTROL:KIROV E MENTE DOCENT.SLUGA NA MIHAIL TIKOV:HVANETE TIKOV !!!